29 / 04 / 2024

Konutlar da elektriği istediği şirketten alacak!

Konutlar da elektriği istediği şirketten alacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağlanan serbest tüketicilik hakkı, bu yıl meskenlere de açıldı. Artık konutlar da elektriği şirketten alabilecek...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağlanan serbest tüketicilik hakkı, bu yıl meskenlere de açıldı. Yeni düzenlemeyle aylık 150 TL elektrik faturası ödeyen, serbest tüketici olma hakkı kazandı. 1 Ocak 2014’ten itibaren bu limit 75 TL’ye düşürülecek, 2015’te ise AB uyum yasaları çerçevesinde tamamen sıfırlanacak. Böylece herkes serbest tüketici hakkı kazanacak ve istediği şirketten elektrik alabilecek.


Tedarikçisini seçme hakkı kazanan tüketiciler, daha kaliteli ve daha iyi hizmet almanın yanında indirimli elektrik de kullanma fırsatı yaka­layacak. Enerji şirketleri, şimdiden tüketicilere EPDK tarafından be­lirlenen ulusal tarifeler üzerinden yüzde 10 ile 30 arasında indirim ya­parak, daha az fatura bedeli ödeme fırsatı sunmaya başladı. Yaklaşık 12 yıldır sadece sanayi kuruluşlan ve ticarethanelerin elektriği indirimli kullandığını belirten BİSEN Elekt­rik İcra Kurulu Başkanı Mesut Alparslan, yeni düzenlemeyle 70 milyon tüketicinin uygulama kap­samına alınacağını, vatandaşların bundan böyle elektriği hem tüke­tirken hem de bayilik sistemine gi­rerek kazanacağını söyledi.

Türkiye genelinde halihazırda 33 milyon abonenin yaklaşık 570 bini serbest tüketici. 2015 yılında her abonenin serbest tüketici hak­kı kazanmasından sonra farklı bir pazar oluşacak. Enerji piyasasın­daki yeni gelişmeleri değerlendiren Alparslan, kanuni düzenlemenin ardından serbestleşen elektrik pi­yasasındaki fırsatlar ve tüketicilerin bundan nasıl yararlanacağını anlat­tı. Son 10 yılda elektrik piyasasın­da devrim niteliğinde değişiklikler

olduğuna dikkat çeken Alparslan, “Serbest tüketici olmak için ge­reken tüketim limiti, 2003 yılında yıllık 9 milyon kWh iken şu anda 5 bin kWh’a düşürüldü. Bu da ayda ödediğiniz elektrik faturası ortala­ma 150 TL ve üzerinde ise siz bir serbest tüketicisiniz anlamına geli­yor. Bu limit, önümüzdeki yıllarda tamamen kaldırılacak ve her tüketi­ci, elektriğini istediği şirketten teda­rik edebilecek. Tedarikçisini seçme hakkını kazanan müşterilere daha iyi, daha kaliteli ve daha faydalı bir hizmetin, satış şirketi üzerinden verilebileceğine inanıyoruz.” dedi.


Şaban Gündüz/Zaman Gazetesi


Geri Dön