Konutlara katlamalı vergi önce satışları sonra üretimi düşürür: Parası olan da ev almaz!
Evini 5’inci yıldan sonra satanlara ve birden fazla konutu olanlara yeni düzenlemeler kapıda. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, konutta yeni vergi planları ile ilgili "Önce konut satışları sonra da üretim düşecektir" yorumunu yaptı. İşte Şatıroğlu'nun o açıklaması ve gelen yorumlar...
Konut piyasası için yeni vergi düzenlemelerinin yapılacağı geçtiğimiz günlerde gündeme geldi. Aktarılan detaylara göre, evini kiraya verenlerden sonra şimdi de evini satacaklara ve birden fazla konutu olanlara vergi geliyor. Evini 5’inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınmaya başlanması beklenirken, birden çok evi olanlara da katlamalı emlak vergisi ve tapu harcı getirilecek.
Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konut 5 seneden sonra satıldığında vergi ödenmiyor. Yeni düzenleme ile 5 sene istisnasının kaldırılması, evin satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanıp vergisi alınması planlanıyor. Diğer bir düzenlemeyle de 2'nci ve 3'üncü konutlardan daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınması öngörülüyor. 2 evi olanlar, 1. evi için 5 bin TL vergi ödüyorsa 2. evi için 7 bin 500 TL veya 10 bin TL ödeme ile karşı karşıya kalabilecek.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, https://x.com/TuncSatiroglu resmi X sosyal medya hesabından konut piyasası ve konutta yeni vergi düzenlemesi ile ilgili bir paylaşımda bulundu.
Konutlara katlanarak vergi gelmesinin, kiracıları ev sahibi yapmayacağı gibi konut yatırımının cazibesini de azaltacağına dikkat çeken Şatıroğlu, şu açıklamayı yaptı:
"Parası olanlar konut yatırımını tercih etmeyecektir. Parası olmayan zaten alamıyor. Parası olan da almayınca önce konut satışları sonra da üretim düşecektir.
Bu durumda kiraya olan talep daha da artacak, ev sahipleri de katlanarak gelen vergileri bir şekilde kiracıya yansıtmaya çalışacaktır.
Bu akla ziyan fikir kiraların anormal artışına sebep olacak, bu yanlıştan geri dönülse bile yeniden konut yatırımının cazip hale gelmesi ve üretimin artması için yıllar geçmesi gerekecektir.
Böyle de olur zaten. Burası Türkiye. Tıpkı KKM'de olduğu gibi kimse sonrasını düşünmez. Çok da alkış alır böyle hareketler. Servet düşmanlığı pirim yapar ama kiraları azaltmadığı gibi kiracıyı da ev sahibi yapmaz. Olan yine kiracılara olur. Fatura her zaman dar gelirliye kesilir."
Peki konutta yeni vergi düzenlemeleri ile ilgili vatandaşlar neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...
70 yıllık binalarda bile 2+1 evlerin kirası 15 bin TL: TOKİ evleri bitse de kiralık sorunu bitmez!
Konutla ilgili yeni düzenlemelere uzmanından tavsiye: Krediler değişken olmalı!