22 / 12 / 2024

Konutlarda su tüketim stratejileri geliştirilmeli!

Konutlarda su tüketim stratejileri geliştirilmeli!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, kaynakların verimli kullanımının önemine dikkat çekti.



Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, kaynakların verimli kullanımının önemine dikkat çekerek “Başta şehirlerimiz olmak üzere ülkemizin her köşesinde çevre ve su tüketim bilincinin yerleşmesi ekolojik dengenin korunmasını sağlayıp sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemizde önemli rol oynuyor. Özellikle binalardaki su tesisatlarında yaşanan kayıplar, boşa akan sular ve damlatan vanalar ile musluklar ciddi oranda su israfına neden oluyor. Bu israfın önüne geçilmediği takdirde kaynak olarak gördüğümüz göllerimiz damlaya damlaya kurur” diye açıklama yaptı. 

İnşaat malzemeleri sektörünün çatı örgütü Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından yapılan açıklamada; şehirciliğin önemine dikkat çekildi ve enerji, su gibi önemli kaynakların sürdürülebilir şehircilik için verimli kullanılması gerektiğinin altı çizildi. Akıllı yapılaşma ve şehirleşme ile birlikte sürdürülebilir yapılar, enerji tasarruflu yapılar, sıfır enerjili, su tasarruflu yapılar ve özellikle sürdürülebilir geri kazanımlı atık yönetiminin de inşaat sektörünün ana gündem maddeleri arasında daha geniş yer alacağı da belirtildi. 

“Kuraklığı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı”

Geleceğin şehirlerinde en önemli konunun “Kaynakların Yönetimi” olduğuna dikkat çeken Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan “Gelecekte dünya nüfusunun 2/3’ü kentlerde yaşayacak. Doğal kaynakların kullanımı 100 milyar tonlara ulaşacak. Gereken önlemler alınmazsa bu tüketimin yüzde 25 gibi ciddi bir boyutta artması bekleniyor. Dolayısıyla sosyal ve kültürel etkilerin şehirlerde yaşayan halk üzerinde olmazsa olmaz etkisini de göz önünde bulundurarak sürdürülebilir şehircilik için doğru ve sağlıklı bir planlamaya gidilmesi son derece önemli. Hem günümüzün hem de geleceğin şehirlerinde enerji verimliliği, su verimliliği, atık verimliliği, zaman verimliliği en önemli konular arasında yer alıyor. Endüstriyel atıklardan inşaat malzemeleri üretilmeye başlandığına göre, farklı sektörlerin Ar-Ge’leri ile bir araya gelerek girdilerini ve atıklarını birlikte değerlendirme çalışmaları inovasyon çalışmalarını artıracaktır” dedi.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Başta şehirlerimiz olmak üzere ülkemizin her köşesinde çevre ve su tüketim bilincinin yerleşmesi ile kuraklığı önlemeye yönelik tedbirlerin alınması, gereksiz su tüketimini azaltmakla kalmayacak, ekolojik dengenin korunmasını sağlayıp sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemizde önemli rol oynayacaktır” dedi.


“Konutlarımızı pasifleştirmeliyiz “

Konutlarda su tüketim stratejileri geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Ferdi Erdoğan, şöyle konuştu: “Avrupa Birliği ülkeleri vizyonlarında konutları ‘Pasif Ev’ limitlerine indirmeyi hedeflemektedir. Konu sadece enerji tüketimini azaltmak ve konutta enerji üretimini sağlamak ile sınırlı değil, su tüketimi, atık su yönetimi, gri su kullanımı, yağmur suyu kullanımı dahil bir çok alanda bilinçli ve verimli kaynak yönetimini öngörmektedir. Su yönetiminde doğru planlama ile atık suların geri kazanımı konusunda gerekli Ar-Ge çalışmaları yapmalıyız. Evlerimizde kullandığımız şebeke suyunun kimyasallarla birlikte kirlenmesiyle ortaya çıkan gri su, evsel atık suyunun yüzde 75’ini oluşturuyor. Gri suyun yeniden kullanımının yaygınlaşması büyük önem taşıyor. Banyodan çıkan gri suyun çok uzun yıllardır bahçe sulama işlerinde kullanıldığını biliyoruz. Fakat yine de gri suyun kullanılmadan önce arıtılması gerekiyor. Verimliliğe katkı sağlarken, bitki ve toprağa zarar vererek doğal dengeyi de bozmamalıyız. Gri suyun diğer bir kullanım alanı da banyodaki lavabo ve çamaşır makinelerinden çıkan gri suların atık su hattına bağlanmadan direkt rezervuarlarda kullanımıdır. Gri su kullanımı, su kaynaklarının korunması ve tasarruf sağlanması yolunda önemli bir kalemi oluşturuyor. Yağmur sularının kanalizasyona verilmeyerek, sarnıçlar vasıtasıyla toplanıp basit bir arıtma işlemi sonrası değerlendirilmesi de kaynakların verimli kullanımı açısından son derece önemli. Aynı zamanda su tesisatı kayıpları, damlatan vanalar ile musluklar ve boşa akan sular da ciddi oranda su israfına neden oluyor. Bu israfın önüne geçilmediği takdirde, kaynak olarak gördüğümüz göllerimiz damlaya damlaya kurur.”

İnovatif ürünlerin geliştirilmesinin de suyun verimli kullanımına ciddi katkılar yaratacağını belirten Ferdi Erdoğan, “Sanayinin en önemli üretim girdilerinden biri sudur.Bir ton çelik üretimi için 240 ton su, otomobil üretimi için 300-400 ton su gerekiyor. Suyun yaklaşık yüzde 10 gibi bir miktarını kullanan biz sanayicilere de bu noktada ciddi görev düşüyor. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi üretim sürecinde ise su verimliliğinin sağlanması için sadece binalarda değil, inşaat öncesi üretim aşamasında ve inşaat safhasında da gerekli tedbirler alınmalı” dedi.


Geri Dön