06 / 05 / 2024

Konutların doğalgazının yarısı Tuz Gölü'nde depolanacak!

Konutların doğalgazının yarısı Tuz Gölü'nde depolanacak!

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde açılan ilk kavernalarda (suni mağara) dolum işlemi yapılıyor. 



Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde inşa edilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'ın geçen yıl açılışını yaptığı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde açılan ilk kavernalarda dolum işlemi yapılmaya başlandı. 

 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tuz Gölü'nün güneyindeki Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde kurulan ve 2023'te 60 kavernanın tamamlanmasıyla tam kapasiteye ulaşacak olan tesiste, Türkiye'nin konutlarda bir yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayabilmesi planlanıyor. 

Tesiste, 5,4 milyar metreküp doğalgazın depolanarak, ihtiyaç duyulduğunda kullanılması amaçlanıyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdür Yardımcısı M. Talha Pamukçu, konu hakkında şu açıklamaları yaptı;

 

"Projemizin ilk kısmında toplam öngördüğümüz 12 kavernadan 6'sını 2018 yılı itibarıyla işletmeye aldık. Bu kavernalar ile 550 milyon metreküp hacme ulaşacağız.12 kavernayı da işleme aldığımızda 1,2 milyar metreküplük toplam depolama hacmine ulaşacağız. Halen ihale hazırlık çalışmaları devam eden ikinci kısım tamamlandığında ise 60 kaverna ile tam kapasiteye ulaşıp 5,4 milyar metreküp depolama hacmine kavuşacağız. Türkiye'nin halihazırda yıllık doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküp civarındadır. Bunun da takribi 10 milyar metreküpü konutlarımızda tüketilmektedir. Dolayısıyla Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi, tam kapasiteye ulaştığında Türkiye'nin doğalgaz konut tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayabilecek. Dolayısıyla bu proje, çok kritik ve hayati önemi yüksek bir proje."


Geri Dön