05 / 11 / 2024

Konutların kentsel dönüşümünde ısı yalıtımına dikkat edilmeli!

Konutların kentsel dönüşümünde ısı yalıtımına dikkat edilmeli!

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, kentlerdeki yerleşimin daha iyi hale getirilmesi amacıyla kutlanan Dünya Konut Günü'nde kışın ısınma maliyetinin en önemli faktör olan binalardaki ısı yalıtımına dikkat çekti.




Kentsel Dönüşümü destekleyen Dünya Konut Günü insanların yerleşiminin daha iyi hale gelmesine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1985 yılından itibaren düzenleniyor. Binaların yenilenmesi, ısı yalıtımlı ve enerji verimli binalar inşa edilmesi için de büyük bir fırsat sunuyor. 


XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, daha iyi yerleşim alanlarına sahip olunmasına dikkat çekmek amacıyla belirlenen Dünya Konut Günü'nde Kentsel Dönüşümün gerekliliğini ve ülkemiz için bir fırsat olduğunu vurguladı. Özellikle çarpık yapılaşma içindeki niteliksiz konut stokunun hızla yenilenmesine ve güvenli yapılar haline gelmesine, daha etkin enerji verimli konutlar inşa edilmesine, sağlıklı çevre koşullarına kavuşulmasına olanak tanıyan bir süreç olduğunu vurguladı. 


Binalarda Enerji verimliliği açısmda ülkemizde standartlan belirleyen mevzuat TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları'na uygun olarak, hesaplanan yalıtım kalınlıklanna baktığımız zaman, yönetmeliğin dünya ölçeğinde sürdürülebilirlik ve düşük karbon ekonomisi çerçevesinde revize edilmesine ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Çünkü standardın belirlediği asgari yalıtım kalınlıklan, 10. Kalkınma Planında belirlenen Enerji Verimliliği hedefleri için yeterli değil ve mevcut ihüyaçlara yeterli şekilde cevap veremiyor. Diğer taraftan mevzuatta tanımlanan yalıtım kalınlıkları ve uygulamaları tam anlamıyla ihtiyaca cevap verememesine rağmen; yapıların büyük kısmında bu standardın bile uygulanmadığı görülüyor. 


Eruslu, "Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. 


Isınma için harcanan aylık ortalama 200 TL'lik yakıt faturası 100 TL'ye düşüyor. Örneğin, İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL'ye düşüyor. Dolayısı ile yalıtımsız binalar ceplerimizin düşmanı" dedi. Eruslu, "Türkiye'de 16 milyon bina yalıtımsız, bu da binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Bu binalar ısınabilmek için normalden iki kat daha fazla enerji harcaması yapıyor. Yılda 10 milyar dolar enerji harcaması yalnızca bu yalıtımsız binaların kullandığı fazla enerjiden kaynaklanıyor" dedi. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön