26 / 07 / 2024

Resmi Gazete'de yayımlandı! Seyahat acenteleri belgesiz konut pazarlayamayacak!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Seyahat acenteleri belgesiz konut pazarlayamayacak!

Bugünkü 32613 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yönetmelikte düzenleme yapıldı. İşte detaylar...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik olarak bugünkü 32613 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ve tebliğde düzenlemeler yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan konutların turizm amaçlı kiralanmasını sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının bakanlığa yapacakları bildirimlere ilişkin tebliğe göre, e-ticaret platformlarına, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamına giren faaliyetlerini, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde yayınlanan ilanlar içinde yer verilen bilgilerle beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirme zorunluluğu getirildi. Ayrıca aracı hizmet sağlayıcıları ilk bildirimlerini 15 Temmuz tarihinden önceki ilanları kapsayacak biçimde bugün itibarıyla bir hafta içerisinde yapacak.


ACENTELER BELGESİZ KONUTLARI KİRALAYAMAYACAK 

Söz konusu bu düzenlemeye göre seyahat acenteları, ilgili kanun kapsamında bulunan konutların belge numaralarına Bakanlık veri tabanı üzerinden doğrulayıp satış ve pazarlama faaliyetlerinde yer vermek zorunda olacak. Bu acenteler, belgesiz konaklama tesisleri ile konutların pazarlama ve satışını yapamayacak.


Tüm bunlar dışında konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte yapılan düzenlemeyle ilgili maddeye yapılan ek fıkra kapsamında, devre mülk hakkı kurulmuş olan konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralanmasına yönelik izin belgesi işlemlerinde; tapuda devre mülk hakkı kurulan her yapı ya da bağımsız bölüm için ortak maliklerin, kendi aralarından veya kat malikleri kuruluna temsilci olarak seçtikleri kişiler vasıtasıyla alınmış olan kat malikleri kurulu/ortak malikler kararının noter onaylı örneği istenecek.

Resmi Gazete de yayımlandı! Seyahat acenteleri belgesiz konut pazarlayamayacak!

KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINI SAĞLAYAN ARACI

HİZMET SAĞLAYICILARININ BAKANLIĞA YAPACAKLARI

BİLDİRİMLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanması faaliyetini yürüten gerçek ve tüzel kişilerin bu faaliyetleri kapsamındaki ilanlarının çevrimiçi ortamda yayınlanmasını sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının Kültür ve Turizm Bakanlığına yapacakları bildirimlere ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 25/10/2023 tarihli ve 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yer alan aracı hizmet sağlayıcılarının Kültür ve Turizm Bakanlığına yapacakları bildirimlere ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 25/10/2023 tarihli ve 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Aracı hizmet sağlayıcı: 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan aracı hizmet sağlayıcıyı,

b) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,

c) İzin belgesi: Kiraya verenin konutunu gerçek veya tüzel kişilere en fazla yüz gün süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla düzenlenen turizm amaçlı kiralama izin belgesini,

ç) İzin belgesi sahibi: Adına izin belgesi düzenlenerek konutu kiraya veren kişiyi,

d) Kiraya veren: Konutun mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiyi,

e) Konut: Tapu sicilinde konut amaçlı kayıtlı olan veya üzerinde konut amaçlı kat irtifakı ya da kat mülkiyeti bulunan her türlü bağımsız bölümü,

f) Kullanıcı: Kiraya verenle turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapan gerçek veya tüzel kişileri,

g) Turizm amaçlı kiralama: Konutların kullanıcılara en fazla yüz gün süreyle her türlü amaçla kiralanmasını,

ifade eder.

Bilgi verecek olanlar ve bildirilecek bilgiler

MADDE 5- (1) 7464 sayılı Kanun kapsamına giren faaliyetlerin elektronik ticaretine ve tanıtımına imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin yayınlanan ilanlar içerisinde yer verilen;

a) Konutun adres bilgilerini,

b) Hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası/yabancı kimlik numarası/vergi kimlik numarası/pasaport bilgileri ile adres ve iletişim bilgilerini,

c) İzin belgesi numarasını,

ç) Bakanlık tarafından belirlenecek diğer bilgileri,

elektronik ortamda 6 ncı maddeye göre belirlenen  yöntemle Bakanlığa bildirmek zorundadır.

Verilecek bilgilere ilişkin format ve bilgi verme dönemi

MADDE 6- (1) Bu Tebliğ kapsamındaki bilgiler Bakanlığa aylık olarak bildirilir. Her aya ait bilgiler, takip eden ayın 10 uncu günü saat 23.59’a kadar Bakanlığa gönderilir.

(2) Bakanlık, bildirilecek bilgilerin kapsam ve içeriğinin belirlenmesinde yetkili olup bildirilecek veri format ve standardı ile bildirim şekli ayrıca Bakanlığın resmî internet sitesinde duyurulur.

İlk bildirimin yapılması

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Tebliğ kapsamındaki aracı hizmet sağlayıcıları ilk bildirimlerini 15/7/2024 tarihinden önceki ilanları kapsayacak şekilde bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir hafta içinde yaparlar.

(2) Bu Tebliğ kapsamında bildirilmesi gereken bilgilere ilişkin veri format ve standardı ile bildirim şekli Bakanlık tarafından bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde Bakanlığın resmî internet sitesinde duyurulur.

(3) Bu Tebliğ kapsamında bilgi verecek olan aracı hizmet sağlayıcıları, söz konusu ilanların bildirilmesi istenilen bilgileri içerecek şekilde alınması için gerekli olan teknik çalışmaları 30 gün içerisinde tamamlar.

Yürürlük

MADDE 7- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

 

Altın fiyatlarında Cuma atağı! Gram altın, çeyrek altın peş peşe yükseldi! Güncel Kapalıçarşı altın fiyatları 26 Temmuz

Tapulu malımızda konu mankeni olmayacağız diyen mağdur ev sahibinden borçlar kanunu acil değiştirilsin çağrısı

Metrekare konut fiyatı en pahalı olan 20 şehir! O ilde 58 bin 544 TL oldu! 


Geri Dön