07 / 01 / 2025

Konutta 2005'teki yükseliş bir daha yaşanmaz

Konutta 2005'teki yükseliş bir daha yaşanmaz

Konutta, 2005 yılındaki bahar havasını bir daha yakalayamayız



Piyasalardaki dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat ve gayrimenkul geliyor. Konut satışları bıçak gibi kesilirken, sektör hızla küçülüyor. İnşaat şirketleri ve müteahhitler ise krizden çıkış yolları arıyor.


Adana merkezli bölgenin en büyük şirketlerinden Çukurova İnşaat'ın sahibi Tamer Son'a göre bu yıl firmalar projelerin kaba kısımlarını bitirecek ve daha önceden tamamlanmış daireleri satmaya çalışacak. Tamer Son, inşaat sektöründe plan ve projelerin iki yıl ertelendiğini belirterek, şirketlerin ayakta kalma mücadelesi vereceğini ifade ediyor. Son, sektörde işlerin ancak 2011 yılından itibaren açılmaya başlayacağını tahmin ediyor. Ancak 2004, 2005 ve 2006'daki yükselişin ise bir daha yakalanmasının zor olduğunu ifade ediyor. Son'a göre sektörde artık maket üzerinden konut satma dönemi sona erdi. İnsanlar ev alsa bile önemli bir kısmı tamamlanmış konutları tercih etmeye başladı. Maket üzerinden pazarlanan ancak tamamlanmayan projelerden dolayı çeşitli mağduriyetlerin doğabileceğini vurguluyor.

Tamer Son, sektörün ayakta kalabilmesi için hükümetin bazı destekler vermesi gerektiğini dile getiriyor. Son'un bu noktadaki önerileri şöyle: İlk olarak kamu harçları yüzde 3'ten yüzde 1'e indirilmeli. Bu hem ev alacakların üzerindeki yükü hafifletecek hem de dairelerin daha düşük fiyattan tapu kaydına alınmasının önüne geçecek. İkinci ve diğer önemli önerisi ise konut kredilerindeki faiz yüklerinin bir kısmının devlet tarafından bir süreliğine üstlenilmesi. Şirketler fiyatlarda yüzde 30 ve daha fazla oranda indirim yaptığı için bu adımlar konut stokunun erimesini sağlayacak. Diğer taraftan en büyük istihdamı sağlayan inşaat sektörü ve diğer alanlar için SSK primlerine yönelik destekler de şirketlerin işçi çıkarma yoluna başvurmalarını önleyebilir.

Son dönemde inşaat sektöründeki olumsuzluklara rağmen bazı iyi gelişmelerin de yaşandığını aktaran Son, geçen yıl 2 bin 100 dolara çıkan demir fiyatlarının şimdilerde 760 dolara kadar indiğini belirtiyor. Bu da müteahhitlere maliyet açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Son, yeni yılda şirketlerin kurumsallaşma ve yeniden yapılanma süreçlerini tamamlamak için fırsat yakalayacağını kaydediyor.

Adana'dan İstanbul'a açıldı, Kartal'a 20 milyon dolarlık site kuruyor

Adana'da şimdiye kadar 20 proje gerçekleştirip binlerce konut yapan Çukurova İnşaat'ın temelleri 1993 yılında atıldı. O dönemde PTT'den emekli olan babasına açtıkları emlak ofisiyle bu sektöre adım atan Cihangir, Tayfur ve Tamer Son kardeşler, önce arsa ve gayrimenkul geliştirmeye, 1996'dan itibaren de inşaat yapmaya başladı. Şirket Adana'da ve bölgesinde bu alandaki öncülüğünü İstanbul'a taşımak için Kartal'da Enka Grup'tan aldıkları bir alan üzerine memleketlerinin adından mülhem Adanus Projesi'ne başladı. 180 konutun yer aldığı projenin maliyeti yaklaşık 20 milyon dolar. Kaya zemin üzerindeki projenin temelleri yeni atılıyor. Henüz tanıtımı yapılmamasına rağmen şirket 10 daire sattı. Şirket aynı zamanda Mersin bölgesinde yabancılara yönelik yazlık konut işi de yapıyor. Arnavutluk, Makedonya ve Bosna-Hersek'teki büyük teşvik imkanlarından yararlanmak isteyen firma, 2010'dan itibaren o bölgelere de açılmayı hedefliyor. Türkiye'de ise yabancılarla ortaklık planlanıyor. Orta vadede gayrimenkul ortaklığı haline dönüşmeyi hedefleyen şirketin bir diğer hedefi ise enerji. Özellikle çevreye duyarlı yenilebilir enerjiler konusunda araştırmalar sürdürülüyor.

Zaman

Geri Dön