27 / 04 / 2024

Konutta arz açığı için devlet ve müteahhit işbirliği yapmalı!

Konutta arz açığı için devlet ve müteahhit işbirliği yapmalı!

Avrasya Uluslararası İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sesli, konut sektörüyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Peki konut ve inşaat sektöründe son durum ne? Erişilebilir konut nasıl üretilir? İşte Sesli'nin o açıklamaları...



Avrasya Uluslararası İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sesli, devletin konut açığı sebebiyle inşaat şirketleriyle işbirliği yaparak, konut açığını kapatacak adımlar atabileceğine vurgu yaptı. Ali Sesli, konuyla ilgili açıklamasında zaten yüksek olan inşaat yapı maliyetlerine bir de yüksek arsa fiyatları eklenince, erişilebilir konut üretmenin hayal olduğuna dikkat çekerek, "Devletin elverişli kamu arazilerini inşaat firmalarına uygun koşullarda tahsis etmesi, devlet & özel sektör işbirliğiyle toplu konut hamlesine önemli bir ivme kazandıracaktır" açıklamasında bulundu.

Konutta arz açığı için devlet ve müteahhit işbirliği yapmalı!


Konut üretiminde aşırı kazançlar sağlanan süreçlerin geride kaldığına vurgu yapan Ali Sesli, "Şu anda inşaat firmalarının önünde iki seçenek var; Birincisi yeni projeye başlamayıp, beklemek. İkincisi ise elini taşın altına koyup, konutta arz açığını kapatmaya destek olacak erişilebilir projeler yapmak" dedi ve Avrasya Uluslararası İnşaat olarak ikinci yolu seçtiklerinin altını çizdi. Ali Sesli, konuyla ilgili olarak, "Şu anda teknik hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz 1.200 konutluk yeni bir projenin temelini 2023 ilkbaharında atıyor olacağız" ifadelerini kullandı.  

Konutta arz açığı için devlet ve müteahhit işbirliği yapmalı!

Mevcut şartlarda yeni konut üretiminin ancak güçlü bir sermaye birikimiyle mümkün olabileceğine vurgu yapan ali Sesli, konut ihtiyacı ile üretilen konut miktarı arasında her sene neredeyse yarı yarıya fark ortaya çıktığına, bu durumun da hem yeni hem de ikinci el konutların fiyatlarını sürekli yukarı taşıdığına dikkat çekti. 

Sesli açıklamasında, "Yüksek maliyetler, yüksek konut fiyatlarını beraberinde getiriyor. Bu döngüyü kırmak için devletimiz, inşaat sektörüne destek olmalı" diyerek KDV ve konut kredi faizlerindeki indirim hamlelerinin tek başına yeterli olmadığının altını çizdi. Ali Sesli, açıklamasını, "Bu talep yoğunluğunda ve enflasyonist ortamda arz artmadan fiyatların düşmesini beklemek hayal olur. Devlet, elverişli kamu arazilerini inşaat firmalarına konut üretimi için uygun maliyetlerle tahsis edebilirse, yeni projeler peş peşe gelir" ifadelerini kullanarak sonlandırdı. 

Ofisler konut olunca KDV iadesi alınabilecek mi?

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut kredisi faizleri düşecek mi? Son dakika! 

Konutta devir değişiyor! Oda oda kiralama dönemi tam gaz yaygınlaşıyor! 


Geri Dön