22 / 12 / 2024

Konutta arz açığı nereye gidecek?

Konutta arz açığı nereye gidecek?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Konutta arz açığı nereye gidecek?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Konutta arz açığı nereye gidecek?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik analizi...

Konutta arz açığı nereye gidecek?

1) Türkiye genelinde ocak-ağustos döneminde gerçekleşen konut satışları başlatılan düşük kredili kampanya sayesinde salgına rağmen 1 milyon 25 bin adede ulaştı.

2) Türkiye genelinde 2016 yılından beri oluşan arz fazlası eriyor. En büyük stok fazlasına sahip olan İstanbul ve Ankara'da bile gelecek yıl bugünlerde boş ev kalmayacak.

3) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın -bana göre- yanlış uygulamalarından dolayı konut inşaatlarına başlanamıyor. Başlayanlar bitirilemiyor. Bakanlık göz göre göre Türkiye'yi konutsuzluğa götürüyor.

4) Buna 2018 döviz kur şokundan sonra çöken konut finansman sitemini de eklediğimizde konut açığı -tıpkı Avrupa'da olduğu gibi- büyük sorunlara neden olacak.

5) Ev-sahibi kiracı, satılan evin boşaltılamaması, kiracıların yeni ev sahipleriyle kavgaları gazetelerin 3. sayfalarında sık sık göreceğimiz haberler olacak. Bu da yetmeyecek yükselen kiralar ABD ve Avrupa'daki gibi "evsizler"i görmemize neden olacak.

6) Son dönemde konut fiyatları sert bir şekilde yükseldi. Bu yükselişe rağmen çoğu şehirde konut fiyatları maliyet seviyesinin altında. Yani konut fiyatlarında yükseliş devam edecek. Yükseliş yeni başlıyor.

7) Konut yatırım aracı olmaktan çıktı. Toplum tasarruflarını altına, gümüşe, dolara ve euroya yatırıyor. Müteahhitlerin önemli bir kısmı sermayesini kaybetti. Ayakta kalan müteahhitler de inşaat yapmak yerine sermayelerini altına, dolara, gümüşe ve euroya yatırıyor.

8) Kimin, parasını nereye yatırdığı bizi ilgilendirmez. Herkes çok kazanacağı yere yatırım yapmak ister. Ama sonuç olarak -böyle giderse- konut açısından 1990'ları bir kez daha yaşayacağız.

9) 1990'larda ne olmuştu. En büyük yatırım enstrümanı dolar ve marktı. İnşaat yapılamaz hale gelmişti. Kiralık ve satılık ev bulunamıyordu. Gecekondular bile fiyatlar dolar ve marktı. Emlakçılar ev göstermeye ücret isterlerdi.

Notu: Yaşımız ortaya çıkıyor:) Ama önemli değil:)

10) Konutta arz açığını kapatacak yeni düzenlemeler yapılmazsa İstanbul'da yaşayanlar başta olmak üzere Türkiye genelinde ailelerin işi çok zor. Bizi toplum olarak çok zor günler bekliyor.

Küresel tefecilerin tetikçileri neden kuduruyor?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön