Konutta balon söndü mü? Konutta arz artmazsa, fiyatlar fırlar!
Yeniçağ Gazetesi yazarı Esfender Korkmaz, konut piyasasını değerlendirdi ve fiyat artışlarını tetikleyebilecek durumları açıkladı. Peki konutta balon söndü mü? İşte ayrıntılar...
Yeniçağ Gazetesi yazarı Esfender Korkmaz, bugünkü köşesinde konut piyasasındaki gelişmeleri "Konut balonu sönüyor mu?" başlığı ile kaleme aldı. Korkmaz, 2019 yılının baz olarak alınması halinde, 2024 Eylül ayında TÜFE endeksinin 591,55 olduğunu, yani 4 senede fiyatların 6 kata yakın arttığını vurguladı.
Aynı dönemde konut fiyat endeksinin 1247,72 olduğunu dile getiren Korkmaz, konut fiyatlarının da 12,5 kat arttığını dile getirdi.
EYLÜLDE TÜFE ARTIŞI YÜZDE 49,83, KONUT FİYAT ARTIŞI YÜZDE 27,37 OLDU
"Konut fiyatlarının kısa sürede bu kadar artması, dünyada sık karşılaşılan bir durum değil. Konut fiyatlarının balon yapmasına, pandemi, deprem ve “faiz nas” neden oldu" diyen Esfender Korkmaz, özellikle faiz nas politikasının 2022 senesinde konut fiyatlarında fahiş artış yarattığının altını çizdi.
Esfender Korkmaz, son 1 senede konut fiyatlarının TÜFE'nin altında kaldığını ve kendisinin 2023 yaz sonunda bundan sonra konut fiyat artışının TÜFE altında kalacağını yazdığını belirtti.
2024 Eylül'de yıllık TÜFE artışının yüzde 49,83, konut fiyat artışının da yüzde 27,37 olarak gerçekleştiğini aktaran Korkmaz, bundan sonra konut fiyatlarının ne olabileceğini de yazdı.
EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?
"Bundan sonra eğer ekonomide bir şok yaşamazsak, ev fiyatlarının TÜFE’nin altında kalmasını destekleyen sebepler daha çoktur" diyen Esfender Korkmaz, o nedenleri şu şekilde sıraladı:
1-Konut balonu sönmedi. Birkaç yıl sonra dengeye oturur. Yani konut fiyat artışı birkaç sene daha TÜFE'nin altında gelir.
2-Halkın satın alma gücü azaldı. Paralel şekilde de konut talebi azaldı. 2022 yılında 1 milyon 485 konut satılırken 2023'te 1 milyon 226 bin konut satışı yapıldı.
3-Yabancının konut talebi de azaldı. Türkiye de ev almak şartıyla vatandaşlık alanlar, şimdi konutlarını satmaya başladı. 2021 senesinde yabancıya 67 bin 490 konut satılmıştı.2023 yılında yarı yarıya düştü. 35 bin beş konut satıldı. Bu yıl bu sayı daha da gerileyecek.
4-Dezenflasyonist politikalar sebebiyle banka Konut kredileri daraldı. 2023 yılı ilk dokuz ayında ipotekli satışların toplam satışlara oranı yüzde 17,87 olarak gelirken, 2024'te yüzde 9,47’ye düştü.
KONUT FİYATLARININ ARTIŞI DA TETİKLENEBİLİR
Esfender Korkmaz, konut fiyatlarını artış yönünde tetikleyecek durumların da olduğunun altını çizdi. İşte o durumlar:
1-Yüksek fiyatlar sebebiyle ertelenen talep, yeniden devreye girerse, talep ve fiyatlar yükseliş gösterir.
2-Ekonomi son bir senedir sıcak para üstünde duruyor. Siyasi ve sosyal gerginlik ekonomide risklerin ve kırılganlığın artmasına neden oldu. Özellikle İsrail’in tehdit şeklinde görülmesinin mantıklı bir açıklaması olmadığı için, sıcak parayı ürküttü. Dünya İsrail’in yaptıklarına insanlık açısından bakarken bizim tehdit şeklinde görmemiz, güven sorununu büyüttü. Kaldı ki, sıcak paraya dayalı bir ekonomik denge uzun süre gitmez. Sıcak para çıkarsa kriz derinleşir, gayrimenkul, altın fiyatları ve döviz kuru yükselir.
3-Nüfus artışı yavaşladı ve ancak aileler de parçalanıyor. Bu sebeple konut arzı talebi karşılayacak kadar artmazsa, fiyatlar yükselir.
2025'te tapu harçlarından 122,5 milyar TL gelir elde edilecek! |