29 / 04 / 2024

Konutta balon yok!

Konutta balon yok!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu sektörle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Ağaoğlu konut stokuna ilişkin olarak ise "Konutta balon yok" dedi.



Ortaköy'deki evinde basın mensupları ile bir araya gelen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu sektörle ilgili de açıklamalar yaptı.

Ağaoğlu, inşaat sektöründe sürekli sıkıntı olduğuna dair söylemler olduğunu belirterek, ancak yılın ilk yarısında 600 bin konut satıldığını, satışların geçen yıldan çok az geride olduğunu söyledi.

Kur dalgalanmalarına ve bu dalgalanmaların inşaat maliyetlerine etkisine ilişkin soruya karşılık Ağaoğlu, bu durumun sadece Türkiye'de yaşanmadığını belirtti.

Ağaoğlu, konut maliyetlerine yüzde 20-25 gibi bir ek maliyet geldiğini, ancak müteahhitlerin kendi karlarından feragat ederek konut satışlarını önceki fiyatlardan sürdürdüğünü söyledi.

Ağaoğlu, Türkiye'de konut balonu olduğuna inanmadığını belirterek, "Asıl konuta ihtiyacı olan C gelir grubu. Biz bu gruba konut üretmeliyiz.  İstanbul'daki arsa fiyatlarıyla bunu yapmak mümkün değil. Şu anda devletin elinde inanılmaz bir arazi stoğu var. Devlet bize arazi tahsis etsin, 'şu fiyattan yap ve sat' desin. Bu şekilde ciddi konut satılır." dedi.

Ağaoğlu, Türkiye'nin sıkıntılı bu süreçten güçlenerek çıkacağının altını çizerek, ancak bu dönemde Türkiye'nin hata yapma lüksü olmadığını, devletin bir an önce tasarrufa başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye, bu olaylardan güçlenerek çıkacak

Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin bu sıkıntılardan güçlenerek çıkacağını kaydederek, "Bundan birkaç ay önce dünyanın en büyük, İsviçre kökenli bir şirketin İspanyol CEO'sunu burada ağırladım. O bizzat bana, 'Türkiye gelecek 10 yılın Avrupa'da parlayan yıldızı olacak.' dedi" diye konuştu.

Türkiye'nin gelecekte önünün açık olduğuna gönülden inandığını belirten Ağaoğlu, ekonomimize katma değer sağlamaya, işlerini yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Yandık bittik demenin zamanı değil 

Ağaoğlu, Türkiye'nin çeşitli sıkıntıların içinde olduğunu, ancak kendilerinin oturup da "yandık bittik" demediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

 "Dünya sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Dünyanın da Türkiye'nin de güllük gülistanlık olmadığını zaten biliyoruz. Ancak bu böyle diye kabuğumuza çekilip seyirci kalamayız. Binlerce çalışanımız var. Gerekirse bazı varlıklarımızı satıp hayatımızı devam ettirme yönünde işimizi en iyi şekilde yapıp ekonomiye katkı sağlama noktasında elimizden geleni yaparız. Ekonominin dönmesi lazım. Biz işimizin başındayız. İş adamı olarak çarkların dönmesini sağlayacağız. Ekonominin, çarkların dönmesi lazım."

Ağaoğlu, "Artık her şeyi devletten beklemek mümkün değil. Biz iş adamı olarak üzerimize düşeni yapacağız. İstihdam oluşturmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Kendilerinin her zaman piyasaların dalgalanmaya girdiği dönemlerde hamle yaptıklarını belirten Ağaoğlu, bu dönemde de beklemediklerini, belirsizliklerin yaşandığı dönemde yeni bir proje ile gündeme geldiklerini söyledi.

Murat Kurum sektör için bir şans

Emlak Konut GYO eski Genel Müdürü Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasıyla ilgili de konuşan Ağaoğlu, "Murat Kurum sektör için bir şans, sektörü çok iyi biliyor, çok iyi analiz yapıyor" dedi.

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön