Konutta cayma hakkı!
Tüketici Hakları Kanunu kapsamında düzenlenen cayma hakkı, imzalanan bir sözleşmeden belli bir süre içerisinde vazgeçme hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konutta cayma hakkı esasları nelerdir?
Konutta cayma hakkı!
Cayma hakkı, imzalanan bir sözleşmeden belli bir süre içerisinde vazgeçme hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak Tüketici Hakları Kanunu kapsamında düzenleniyor.
Kanunda konutta cayma hakkı, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri baz alınarak açıklanıyor. Bilindiği üzere ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde, tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor.
Cayma hakkı
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.
Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.
Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.
Peki, 2. el konutta cayma hakkı var mıdır? 2. el konut satış sözleşmesinden vazgeçilirse ne olur?
Konut alım satım işlemlerinde alıcı ile satıcı arasında sözleşme imzalanması halinde tarafların birbirine karşı bazı hak ve sorumlulukları doğuyor.
Borçlar Kanunu madde 521'e göre emlakçı bir diğer ifade ile simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanıyor. Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor.
Simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödeniyor.
Buna göre, 2. el konut satış sözleşmelerinde vazgeçme durumunda ne olacağı sözleşme kapsamında belirtilebiliyor.
Tüketici kanunu cayma hakkı!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com