09 / 05 / 2024

Konutta faizler 0.79'lara kadar geriledi!

Konutta faizler 0.79'lara kadar geriledi!

M. Rauf Ateş, Posta Gazetesi'deki bugünkü haberinde ' Konut kredisinde , faiz artışı geliyor mu ' başlıklı yazıyı kaleme aldı.   Ateş yazısında;  konut kredilerindeki faiz artışının kaçınılmaz olacağını belirtti...  



Geçen ayın başında Ali Ağaoğlu ile Kahramanmaraş'a giderken, Merkez Bankası'nın 'ekonomiyi soğutmaya' yönelik uygulamalannın etkilerini sormuştum. 'Bir etkisi olmadı, canlılık devam ediyor' yanıtını vermişti.

Aradan 1 ay geçmedi, Merkez Bankası'nın yasal karşılıkları, beklenenden daha yüksek düzeyde artırması karan geldi. Bunun faiz oranlanna hızla yansıması ve sektörlere olumsuz etkilemesi kaçınılamaz gibi görünüyor.

Henüz bankalardan artırım haberi gelmedi ama 'yeni oranlann' elinin kulağında olduğunu tahmin ediyorum. Artıştan ilk etkilenenler ise konut ile otomobil olacak, onu da ihtiyaç kredileri izleyecektir.

Yeni oranın faize etkisi

Konutta bir süredir faizler aylık yüzde'ler düzeyinden yüzde 0.79'lara kadar gerilemişti. şžimdi yeni kararlar sonrasında yüzde 0.83-85 aralığına yükseleceğini tahmin ediyorum.

Konut alanlar için basit bir hesapla, artışın anlamını da ortaya koymak isterim. 100 bin TL krediyi 10 yıl için kullanacaklar ortalama 0.79'dan istedikleri parayı bulabiliyorlar. 120 ay için aylık ödenecek tutar bu faiz oranı için 1.293 TL olarak hesaplanıyor.

Eğer faiz oranlan yeni karar sonrasında yüzde 1.319 TL'ye yükselir. Aradaki fark yaklaşık 3 bin 120 TL civanndadır. Dün sabah Credit Suisse'in bir raporunu okudum. Yılın ikinci yansında faizlerin yükseleceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngördükleri için, Türk Lirası'na yatının öneriyorlar. Yani faiz oranlannda artış bekliyorlar.

Eğer Merkez Bankası'nın önlemi devam eder ve dünyadaki merkez bankalan da faiz artırırsa, konut kredilerindeki faiz artışı kaçınılmaz olur. Ben seçim öncesi faizde artış beklemiyorum. Ama sonrasına dikkat etmek lazım... O nedenle konut ihtiyacı olanların bu dönemi değerlendirmesi anlamlı olabilir.

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, konut alacaklara, sadece faize bakmayı değil, ihtiyacı da dikkate almalarını öneriyor. Onaran şöyle devam ediyor:

'Normalde faizlerin artması lazım... Biz 2 defa artınma gittik, diğer bankalar rekabet nedeniyle değişiklik yapmamışlardı. Yeni dönemde küçük ve orta ölçekliler hemen aksiyon alırlar. Büyüklerin ne yapacağını ise birkaç gün içinde göreceğiz.'
Onaran'ın önerisi ise şöyle: 'Alacağınız konut sürekli yaşamak istediğiniz bir yer ve fiyatı da makulse, finansman durumunuz da elveriyorsa, alım yönünde değerlendirebilirsiniz.'
 Posta/M. Rauf Ateş


Geri Dön