27 / 04 / 2024

Konutta fiyatlar 2 yılda 10 kat arttı! Fiyatlarda adalet nasıl sağlanabilir? 

Konutta fiyatlar 2 yılda 10 kat arttı! Fiyatlarda adalet nasıl sağlanabilir? 

Gayrimenkul danışmanı Hasan Gürlek, konut piyasasındaki son durumu değerlendirdi ve adaletli fiyatlamanın nasıl yapılacağına değindi. İşte ayrıntılar...



Konut kiralarında Kovid-19 pandemisiyle beraber başlayan artış trendi, içinden çıkılmayacak bir hale geldi. Gayrimenkul danışmanı Hasan Gürlek, konut piyasasındaki son durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hasan Gürlek, konutta arz talep dengesinin bozulduğunu vurguladı. 

Konutta fiyatlar 2 yılda 10 kat arttı! Fiyatlarda adalet nasıl sağlanabilir? 

Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre; Gürlek, konuya ilişkin açıklamasında "Adaletli fiyat belirlenmesi için hem mülk sahibinin hem de kiracının bakış açısı ile reel piyasaya, ekonomik şartlara, enflasyona göre bakmak bir zorunluluk" ifadelerine yer verdi.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, çok sayıda konut ile iş yerinin yıkıldığını dile getiren Hasan Gürlek, "Büyük şehirler göç aldı. Vatandaş, barınma ihtiyacını karşılamak için mecburen göç etmek zorunda kaldı" dedi ve büyük şehirlerde örneğin 10 bin konut var ise gelen 20 bin kişi için bu rakamın yeterli olmadığını söyledi. 

Gürlek, açıklamasında "İnşaat maliyetlerine gelen zamların ardından yeni konut ve ticari alan yapımları azaldı. Bu durum, konut ihtiyacını karşılayamadı" bilgilerini paylaştı ve kiralık evlere olan talepteki yükselişle fiyat dengesinin de tırmandığını söyledi. 

Konutta fiyatlar 2 yılda 10 kat arttı! Fiyatlarda adalet nasıl sağlanabilir? 

KONUTTA ADALETLİ FİYAT NASIL BELİRLENEBİLİR?

Bankaların yüksek oranda faiz uygulamasının da konut alacak vatandaşların işlerini zorlaştırdığına dikkat çeken Gürlek, "Kiralık konut talebi artması üzerine fiyat dengesi yükselişe geçti" diye konuştu. 

Temel ihtiyaçlara gelen zamların da altını çizen Hasan Gürlek, "Reel piyasada temel ihtiyaçların fiyatlarına gelen sürekli zamlar herkesin gelir durumunu aşağıya çekti. Giderler yükselişe geçti. Kredi kartı kullanımı arttı. Piyasada nakit akışı durmuş vaziyette. Bu durum insanları, ellerindeki mülklerin bedelini artırmak zorunda bırakıyor" açıklamasını yaptı ve kira sınırının ardından da ev sahipleri ile kiracılar arasında çatışma çıktığının altını çizdi. 

"Adaletli fiyat belirlemek için taraf olmamak gerekiyor. Arabulucu, hem mülk sahibinin hem de kiracının bakış açısı ile reel piyasaya, ekonomik şartlara, enflasyona göre bakmak zorunda" diyen Gürlek, konuttaki fiyat artışlarına da değindi. 

Konutta fiyatlar 2 yılda 10 kat arttı! Fiyatlarda adalet nasıl sağlanabilir? 

2 SENEDE FİYATLAR 10 KAT ARTTI 

Yaşanan ekonomik sorunların hem gayrimenkul sahibini hem de kiracıları etkilediğini vurgulayan Hasan Gürlek, "Ankara geneli kiralık konut fiyatlaması yapmamız gerekirse ortalama en düşük konut kirası 7 bin TL olduğunu söyleyebiliriz. Bir gayrimenkulün fiyatını değerlediğimizde geçmiş 2 yıl önceki fiyatlarına bakıyoruz" dedi ve 2 senede fiyatlamanın en az 10 kat arttığını söyledi. 

Diyarbakır'da ağır hasarlı beş bin 459 binada son dakika gelişmesi! Yarısından fazlası yıkıldı!

Google deprem bildirimi nasıl kullanılır? Deprem bildirimi nasıl açılır? Google Android Deprem Uyarı Sistemi kullanımı!

Türkiye'nin en kalabalık ilçesi Esenyurt'ta imar sorunu patladı! Kentsel dönüşümü engelliyor!


Geri Dön