Türkiye'nin en kalabalık ilçesi Esenyurt'ta imar sorunu patladı! Kentsel dönüşümü engelliyor!
Türkiye'nin en kalabalık ilçesi Esenyurt'ta 11 senede 3 bin 937 yapının yerinde dönüşümü yapılırken, bazı mahallelerde imar sorununa bağlı parselasyon işlemlerinin tamamlanamaması bölgedeki yapıların dönüşümünü engelliyor.
Esenyurt Belediyesinden alınan son dakika bilgiye göre, ilçede riskli yapı tespit çalışmaları, 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, yapı maliklerinden en az biri ya da yasal temsilcisi tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın lisans verdiği kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunulması durumunda gerçekleştirildi.
2014 yılında ise Bakanlık tarafından ilçe belediyelerine yetki devri yapıldı.
Yapı maliklerinin başvurusu kapsamında İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ilçede 2012 ile 2014 arasında toplam bin 429 yapının riskli yapı tespit çalışması yürütüldü.
Esenyurt Belediyesince ise 2014 yılından itibaren toplam 2 bin 508 yapının risk tespiti yapılırken bunlardan 2 bin 287'sinın yıkımı yapıldı. İlçede toplam 3.937 yapının yerinde dönüşümü sağlandı. Esenyurt'ta riskli yapı tespit çalışmaları "yerinde dönüşüm" adı altında devam ediyor.
Esenyurt'ta bir önceki sene 176 bina için risk tespiti başvurusu gerçekleşirken 6 Şubat depremlerinden sonra 6 ay içerisinde 178 bina için yerinde dönüşüm talebiyle risk tespiti başvurusu yapıldı.
İMAR SORUNU KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ENGELLİYOR
İlçedeki mevcut yapıların büyük kısmı son senelerde inşa edilmiş binalardan oluşuyor. Bazı mahallelerdeki yapıların ise imar problemi bulunuyor. İmar sorunlarına bağlı parselasyon işlemleri gerçekleştirilmeyen bölgelerdeki yapıların dönüşümü yapılamıyor.
1980-1990'lı YILLARDA TOPLU KONUTLARIN ACİL DÖNÜŞÜMÜ GEREKİYOR
1980'li ve 1990'lı senelerinde yapı kooperatifleri adı altında gerçekleştirilen toplu konutların ise şu anda eskimiş durumda oldukları ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmedikleri belirtiliyor. Bu çok malikli yapıların dönüşümü noktasında mevcut kanun ve yönetmelik ile bütçelerin yetersiz kaldığı kaydediliyor.
İlçedeki bu tip toplu yapıların acil olarak dönüşümünün gerektiği ifade edilerek, buralarda kentsel dönüşümün tüm paydaşların etkin işbirliği ve iş bölümü ile çözülmesinin mümkün olacağı, gerekirse rezerv yapı alanlarının ilan edilmesi gerekeceği belirtiliyor.
Öte yandan, Türkiye'nin en kalabalık ilçesi Esenyurt'un sosyal, güvenlik, kültürel, sağlık ve eğitim-öğretim imkanları bakımından daha fazla bir nüfusu kaldırabilecek durumda olmadığının altı çiziliyor.
Twitter’a rakip olarak çıkan Threads, kullanıcı kaybetmeye devam ediyor!
Merkez Bankası'ndan dev karar! Kur Korumalı Mevduat’tan elini çekti!