28 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan dev karar!  Kur Korumalı Mevduat’tan elini çekti! 

Merkez Bankası'ndan dev karar!  Kur Korumalı Mevduat’tan elini çekti! 

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için yeni bir karar alarak, tüm teşvik düzenlemelerini geri çekti. 



Vatandaşları Türk Lirası’na yönlendirmek isteyen Merkez Bankası'nın yaptığı bu hamle ile ilk etapta yüzde 30’un altına gelen mevduat ve etkileşimli olarak kredi faizler oranlarının yukarı taşınması bekleniyor. Öte yandan piyasada faizin ciddi bir alternatif olduğu döneme girildiği belirtilirken, borsaya da bir miktar destek gelebileceği de eklendi. 

MERKEZ BANKASI'NDAN DEV KARAR!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dev karara imza attı. Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) 3.36 trilyon liraya dayanan hesaplarla ilgili getirilen bütün düzenlemeler liralaşma stratejisi kapsamında geri kaldırıldı.

Resmi Gazete’deki tebliğe göre, KKM’den TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi devreye geçti. 

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, KKM’den TL mevduata geçişin sağlanarak Kur Korumalı Mevduat’ın azaltılmasının gözetildiğini vurgularken TL vadeli mevduatın desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlandığı kaydedildi.

Açıklamada, Merkez Bankasın tarafından kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine karar verildiği aktarıldı. 

Merkez Bankası ndan dev karar!  Kur Korumalı Mevduat’tan elini çekti! 

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELECEK Mİ?

Sürecin nasıl işleyeceğini merak eden yatırımcılar için bankacılık sektörü kaynakları olası senaryoları açıkladı.

Bu kapsamda kaynaklar piyasada ilk aşamada iki etki görmeyi bekliyor; bunlardan birimncisi TL mevduat faizlerinde sert artış ve tahvil faizinde düşüş.

Kaynaklara göre; bankaların hızla düzenlemeye uyum sağlamasının, KKM dönüşü olan müşteriyi TL mevduata dönmeye ikna etmesinin bir anda olmayacağına işaret ederek enflasyonun da yüzde 60’a gittiği bir dönemde yatırımcının ciddi bir reel faiz talebi olacağına da dikkat çekti.

Bankaların bu faizi hemen vermesinin söz konusu olamayacağını söyleyen kaynaklar bu açıdan bankaların peşinen tahvil almayı kabul edeceğini  belirtti. 

Merkez Bankası ndan dev karar!  Kur Korumalı Mevduat’tan elini çekti! 
MEVDUATTA DOLARİZASYON YÜZDE 68!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 11 Ağustos itibariyle kur korumalı mevduat büyüklüğü 3 trilyon 357 milyar 708 milyon liraya yükseldi. Dolar karşılığı ise  BDDK verilerine göre 124 milyar 742 milyon dolar seviyesinde.

Merkez Bankası ndan dev karar!  Kur Korumalı Mevduat’tan elini çekti! 
TL MEVDUAT FAİZLERİ YÜZDE 30’UN ALTINDA!

TL mevduat faizleri ise yeni ekonomi yönetimi ve sadeleşme adımlarıyla birlikte düşüş trendine girmiş yüzde 25’in bile altına gerilemişti. BDDK verilerine göre 11 Ağustos haftasında ise hafif yönünü yukarı çevirse de yüzde 29,06 ile yüzde 30’un altında kalmaya devam etti. 

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası’nın KKM kararı dövize hücumu başlatır mı? Dolar ve eurosu olanlar mutlaka baksın!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön