22 / 12 / 2024

Yatırımcıların kafasını karıştıran soru: Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?

Yatırımcıların kafasını karıştıran soru: Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?

Riski sevmeyen yatırımcılar son zamanlarda ''Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?'' sorusunu araştırıyor. 



Düşük faiz politikası, artan enflasyon oranları, çok sayıda makro ihtiyati uygulama özellikle riski sevmeyen yatırımcı kitlesinin kafasını karıştırdı. Yatırımcıların kafasını karıştıran '' Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?  sorusunun yanıtını merak ediyor. Dünya Gazetesi Yazarı Ufuk Korcan hangisinin mantıklı olduğunu açıkladı...

Özellikle faiz indirimlerinin başladığı Eylül 2021 sonrasında yerli tasarruf sahiplerinden dövize yoğun bir talebin başladığını belirten Korcan,  kurlar her gün yüzde 2-3 artarken Aralık 2021’de Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürünü ile tanışıldığını açıkladı.

Korcan yeni mevduat ürünü KKM ile bir taraftan Türk Lirası’ndan dövize yönelişin önü kesilirken diğer taraftan yapılan düzenlemelerle Döviz Tevdiat Hesapları’ndaki (DTH) dövizlerin KKM’ye geçişinin amaçlandığını belirtti.

Yatırımcıların kafasını karıştıran soru: Kur Korumalı Mevduat tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?

KKM 3,5 MİLYON TL'YE YAKLAŞTI!

Korcan geçen bu süre sonunda KKM, 3.5 trilyon TL’ye yakın bir büyüklüğe ulaştığını açıkladı.

KKM gibi bir ürüne ilginin olmasını normal karşılayan Korcan, hem dövizdeki yükselişlere karşı kendinizi koruma altına alırken hem de olası kur düşüşleri halinde faiz geliri elde edebildiğinden bahsetti. 

Öte yaandan da kur artışının faiz gelirinin üzerinde oluşmasıyla arada oluşan farkın mudilere ödenmesi kamu üzerinde ciddi bir yük yarattığına değinen Korcan,  KKM’den kademeli çıkışa yönelik ilk adımların atıldığından bahsetti.

Korcan, Merkez Bankası’nın aldığı kararla, bankaların TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 5 oranında vadeli mevduata dönüşüm hedeflerini tutturmaları gerektiğini söyledi. Aksi durumda bankalara menkul kıymet alımının yapılacağını vurguladı. 

Yatırımcıların kafasını karıştıran soru: Kur Korumalı Mevduat tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?

KKM'DEN TL MEVDUATINA GEÇMEK MANTIKLI MI?

Bu adımın ardından TL mevduatlarda faizler yüzde 40-45 seviyelerine tırmandığını söyleeyn Korcan. ''Riski sevmeyen yatırımcılar açısından yeniden bir karar verme noktasında. Herkesin kafasında şu soru var: KKM’den TL mevduata geçmek mantıklı mı? Bu sorunun cevabı kurların önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceğiyle alakalı.'' dedi.

TL mevduatta yıllık yüzde 40-45’lik bir getiri sunduğundan bahseden Korcan, 1 yıl sonra dolar kurunda başa baş noktası 37.45-38.80 TL’ye denk geldiğini ve böylece de  KKM’den TL mevduata geçen biri eğer 1 yıl sonra kur başa baş noktasının altında olursa doğru bir karar vermiş olacağını açıkladı.

Eğer kur 38.80 TL’nin üzerinde olursa da TL mevduata geçmesi nedeniyle daha az gelir elde edeceğinin de altını çizdi.

Yatırımcıların kafasını karıştıran soru: Kur Korumalı Mevduat tan TL mevduatına geçmek doğru bir karar mı?
2024 DOLAR KURU NE OLUR?

Alman Deutsche Bank’ın 2024 yılsonu dolar kuru beklentisini 35 TL olarak belirlerken HSBC gelecek yıl sonununda dolar için 32 TL tahmininde bulundu.

 Merkez Bankası’nın ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise 12 ay sonrası dolar kuru tahmini 34.58 TL seviyesinde oluştu. Bu rakam bir önceki ay 31.42 TL olarak açıklanmıştı.

Son dakika: Merkez Bankası'ndan bankalara yeni talimat! 

Kur Korumalı Mevduat'ın maliyeti 16 ayda 152 milyar TL'yi aştı! İşte o rakamlar...

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön