03 / 05 / 2024

Konutta KDV indirimi kapıda! İşte düzenlemenin ayrıntıları

Konutta KDV indirimi kapıda! İşte düzenlemenin ayrıntıları

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gıda ürünlerinden sonra konut için de KDV'nin sadeleştirilmesiyle ilgili çalışmada sona gelindi. Hem sektörün rahatlamasına imkan sunacak hem tüketiciyi mutlu edecek yeni model Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.



KONUT FİYATLARI DÜŞER

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; yeni sistemin hayata geçirilmesi halinde 150 metrekare büyüklüğündeki kısım yüzde 8 oranında, 1 metrekarelik bölüm ise yüzde 18 oranında vergiye tabi olacak.

Örneğin; 1 milyon TL'lik 150 metrekare büyüklüğündeki konut için 80 bin TL KDV ödemesi yapılırken, 155 metrekare lik evde ise 180 bin TL KDV ödemesi yapılıyor. Yeni sistemle 5 metrekare büyüklüğündeki konut yüzde 18'den vergilendirilecek bu miktarda 5 bin 805 TL olacak. Bu durumda ödemesi yapılacak bedel 85 bin 805 TL olacak. Sektör temsilcileri değişiklikle beraber, 150 metrekare büyüklüğü aşan konutlarda talebin yükseleceğine, sektörün hareketleneceğine, fiyatların da düşeceğine dikakt çekiyor. 

Konutta KDV indirimi kapıda! İşte düzenlemenin ayrıntıları

Bu şekilde tüketici 160 metrekare büyüklükteki konuttafahiş bir fiyatla karşılaşmayacak. Sıfır daireleri kapsamına alan bu KDV indiriminin hayata geçirilmesi halinde uygulanacak olan indirim orana bağlı şekilde değişiklik gösterecek.

TAPU HARÇLARI DA MASADA

Aynı zamanda alınan son dakika haberine göre; kentsel dönüşüm kapsamındaki yüzde 1'lik uygulama sürerken, tapu harçlarında da bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Tapu harcı konutun değerinin binde 20'si oranında ödeniyor. Bugün itibariyle 1 milyon TL'lik konut alıcı 20 bin TL, satıcı da 20 bin TL tapu harcı ödemesi yapıyor.

İstanbul'da yıllık artış yüzde 112,3 oldu! Konutta fahiş kira krizi...

Kiracılara ara zam yapılabilir mi?


Geri Dön