19 / 11 / 2024

Konutta KDV istisnası Meclis'ten geçti!

Konutta KDV istisnası Meclis'ten geçti!

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylandı. Buna göre, vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası yeniden düzenlendi.




Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemeleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.


Teklife göre, İşsizlik Sigortası Kanunu'nda düzenlemeye gidilerek, gereken görev ve hizmetler için mali kaynak sağlamak, piyasa şartlarında kaynakları değerlendirmek, kanunun öngördüğü ödemelerde bulunmak üzere Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak.


Sandık, Kurum Yönetim Kurulunun kararları çerçevesinde işletilecek ve yönetilecek, fon kaynakları ile aynı usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilecek.


Sayıştay tarafından denetlenecek sandığın gelirleri Esnaf Ahilik Sandığı primlerinden, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlardan, sandığın açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılardan, sigortalılardan alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, diğer gelir ve kazançlar ile bağışlardan oluşacak.


Giderleri ise sandık ödenekleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenecek sigorta primlerinden, hizmetlere ilişkin giderlerden, sandığın hizmetlerinin yerine getirilebilmesi için Yönetim Kurulunun onayı üzerine Kurum tarafından yapılan giderler ile hizmet binası kiralanması, hizmet satın alınması, bilgisayar, bilgisayar yazılım ve donanımı alım giderlerinden meydana gelecek.


Esnaf Ahilik Sandığı, bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek.


Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 300 gün süreyle Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek.


Teklife göre, Esnaf Ahilik Sandığının gelir ve giderleri üçer aylık dönemler halinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununca ruhsat almış, denetim yetkisine sahip meslek mensubu yeminli mali müşavirlere denetlemesi yaptırılarak, denetim raporlarının sonuçları ilan edilecek.


Sandığın gelirleri ile bu gelirlerle alınan her türlü taşınır ve taşınmazlar Kuruma ait olacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında isteğe bağlı sigortalılar, At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "Sigortalı Sayılanlar" başlıklı maddesinin 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak.


Esnaf Ahilik Sandığı sigortası zorunlu olacak. Düzenleme kapsamına giren ve halen faaliyette olanlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, faaliyetine daha sonra başlayanlar ise başladıkları tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı olacaklar.


Teklifle Esnaf Ahilik Sandığı sigortasının gerektirdiği ödemeleri, hizmet ve yönetim giderlerini karşılamak üzere, sandık sigortalıları ve Devlet, Esnaf Ahilik Sandığı primi ödeyecek.


Sandık primi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun prime esas kazançlar ile prim oranları ve devlet katkısına ilişkin maddelerinde belirtilen prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak alınacak.


Herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen Esnaf Ahilik Sandığı primleri ile Devlet payı iade edilmeyecek. Esnaf Ahilik Sandığına sigortalılarca ödenen primler, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek.


Esnaf Ahilik Sandığı primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, düzenleme kapsamındaki diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından İş ve İşçi Bulma Kurumu görevli, yetkili ve sorumlu olacak.


Uygulamaya ilişkin hususlar Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kurum arasında düzenlenen bir protokol ile belirlenecek.


İş Kurumu eğitim ve danışmanlık hizmeti verebilecek

Teklif ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'na madde eklenerek, proje karşılığında aktarılan hibe niteliğindeki tutarlara ilişkin düzenleme yapılacak. Buna göre Kurum, gerektiğinde faaliyet alanı ile ilgili ihalelere, projelere ve programlara münferiden veya ulusal ya da uluslararası kuruluşlarla iş birliği halinde katılmak suretiyle, yurt içinde veya uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verebilecek.


Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların kaynaklarından Kuruma proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarlar hakkında, 5234 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun doğrultusunda işlem yapılacak ve Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlarla yürütülen projeler karşılığı temin edilen hibe niteliğindeki tutarların, Türkiye İş Kurumunun bütçesine gelir kaydedilmeksizin özel hesaplarda izlenmesi imkanı getirilecek.


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenleme ile Esnaf Ahilik Sandığının kurulması nedeniyle buradan ödenek alacakların genel sağlık sigortalısı sayılması sağlanacak.



Yeni Şafak




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yabancı ülke vatandaşlarına KDV'siz konut geliyor. Bu konudaki düzenleme, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sert tartışmalara neden oldu. AKP Milletvekili Mustafa Elitaş'ın hazırladığı teklifin yabancılara KDV ayrıcalığı sağlayan 4'üncü maddesi, sert eleştiri ve itirazlara rağmen komisyonda AKP'li vekillerin oyuyla kabul edildi. Maddeye göre, başka ülkelerin vatandaşları ile yurtdışında faaliyet gösteren şirketler Türkiye'de konut ya da iş yeri satın aldıklarında, yüzde 1 ila yüzde 18 arasında değişen oranlardaki KDV'yi ödemeyecek.


AMACIMIZ DÖVİZ GETİRMEK

Buna karşılık Türk vatandaşları aynı konut ya da işyerini satın almak istediklerinde yüzde 18'e varan KDV'yi Maliye'ye yatırmaya devam edecek. Böylece örneğin Alman vatandaşı Hans'ın İstanbul'da 200 bin liraya satın alacağı bir konut için Türk vatandaşı Hasan en az 236 bin lira para ödemek zorunda kalacak.


AKP'li Elitaş'ın Meclis'e sunduğu bu düzenlemeyi Maliye Bakanı Naci Ağbal savundu. Yabancılara KDV'siz konut ve iş yeri satışıyla Türkiye'ye döviz çekmek ve inşaat sektörünü desteklemek istediklerini belirten Bakan Ağbal, “Türkiye'de yerleşik olmayan kişi ve şirketlere yapılan konut ve iş yeri teslimlerinde KDV istisnası sağlamak suretiyle konut ve iş yeri satışlarını teşvik etmek istiyoruz” dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise yabancılara ayrıcalık sağlanmasını Osmanlı İmparatorluğu'nun yabancılara verdiği kapitülasyonlara benzetti. Düzenlemeyle Türk vatandaşlarına verilmeyen bir hakkın yabancılara verildiğini ifade eden Erdoğdu, “Şimdi siz referandumla bir rejim dönüşümünü finanse etmek uğruna konut sattığınızda artık sadece şirketlerimiz değil, konutlarımız da yabancıların eline geçecek, biz kendi vatanımızda parya gibi yabancılara kira öder hâle geleceğiz” şeklinde konuştu.


MHP'li Mustafa Kalaycı da “Hasan'a vergi var, Hans'a yok. Böyle bir ayrımcılığı kabul etmiyoruz” diyerek düzenlemeye tepki gösterdi.


AKP'Lİ BAŞKAN BİLE İSYAN ETTİ


Yabancıya vergi ayrıcalığına Komisyon Başkanı AKP'li Süreyya Sadi Bilgiç de tepki gösterdi. Bakan Ağbal'a, “Benim kızım İngiltere'de. Bir İngiliz arkadaşına buradan vergisiz ev aldırıp 15 gün sonra ondan satın alsa devletin vergi kaybı olacak. Hülleyi nasıl önleyeceksiniz” diye sordu. Bakan Ağbal, muvazaalı işlemler olacak diye düzenlemeden vazgeçemeyeceklerini söyledi.



Sözcü


Geri Dön