29 / 11 / 2024

Konutta mücbir sebep hangi durumda uygulanır

Konutta mücbir sebep hangi durumda uygulanır

Tamer Heper ' Zamanında teslim edilen gayrimenkule rastlamadım desem yeridir. Teslim tarihi ne Sözleşmenize bakarak, teslim tarihini hesaplamak mümkün 'dedi  




Mücbir sebep var mı 31.10.2008'de sözleşmesini yaptığım dairemin tapusunu 7.5.2010 tarihinde aldım ama daireyi alamadım, çünkü tamamlanmamıştı. Tamamlanıp teslimi için de 24 ay süre konulmuştu. Tam tarihi belli olmayan teslim için de mücbir sebep ileri sürdüler ve ben hala bekliyorum. Teslim edilmezse hakkım nedir. İhtar çekmem gerekir mi IN. K.

Sizi teselli eder mi bilmem ama neredeyse zamanında teslim edilen gayrimenkule rastlamadım desem yeridir. Teslim tarihi ne Sözleşmenize bakarak, teslim tarihini hesaplamak mümkün. Örneğin ruhsat tarihinden itibaren 24 ay veya sözleşmenin imzasını müteakip 24 ay gibi bir başlangıç belirlenmiştir. İşte 24 ayın başlangıcı bu.

Sonra mücbir sebep konusu. Her sözleşmede mücbir sebebin gecikme için haklı neden olduğu hükmü bulunur. Mücbir sebep akla gelmeyecek kadar önemli ve işi tamamlamaya engel durumlardır. Deprem, savaş hali, büyük çapta ekonomik kriz gibi olaylar inşaatın gecikmesi için haklı neden olabilir, buna mücbir sebep denilir. Ancak yine sizin olayınıza benzer olaylarda vincin bozulmasını mücbir sebep olarak gösteren olaylar vardır ki vinç arızası mücbir sebep değildir. Dolayısı ile sizin mücbir sebebinize bu gözle bakın, pek geçerli bir mücbir sebep bulamayacağınızı umuyorum. Peki ihtar gönderelim mi Evet gönderin. Karşınızda iki ihtimal var: Ya sözleşmeyi feshedersiniz, ödediğiniz parayı faizi veya günümüze yansıtılan değeri ile geri istersiniz veya sözleşmeyi feshetmez, sözleşmede yazılı cezai şart varsa bunu, yoksa bile gecikme nedeni ile uğradığınız zararları talep edersiniz. Sözleşmeyi feshederseniz daireyi talep edemezsiniz, zararınızı talep ederseniz daireyi alabilirsiniz.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön