26 / 05 / 2024

Konutta TÜFE'de 5.43 artış oldu!

Konutta TÜFE'de 5.43 artış oldu!

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFEde en yüksek artış yüzde 8.01 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 7.86, giyim ve ayakkabı yüzde 5.43, konut yüzde artışın en yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu



 Gıda eksi çıktı, enflasyon yüzde 4ün altını gördü
TÜFE, mart ayında gıda ve alkolsüz içkilerdeki düşüşle beklentilerin altında yüzde 0.42 arttı. Yıllık TÜFE ise yüzde 3.99 ile 41 yılın en düşük seviyesinde

Enflasyon yıllık bazda düşüşünü martta da sürdürdü ve 41 yıl sonra ilk kez yüzde 4ün altına geriledi. Yıllık bazda TÜFE 0.17 puan azalışla yüzde 3.99a, ÜFE 0.79 puan düşüşle yüzde 10.08 seviyesine indi.
Mart ayında ise TÜFE beklentilerin altında yüzde 0.42 oranında arttı. Uzmanlar, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda martta yüzde 0.41lik düşüş nedeniyle TÜFEnin aylık bazda beklentilerin altında gerçekleştiğini söyledi.
ÜFE ise martta petroldeki yükselişin maliyetlere yansımasının etkisiyle yüzde 1.22 yükseldi. TÜİK verilerine göre, mart itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.29, üretici fiyatlarında yüzde 9.36 düzeyinde oldu.
Düşük gelen enflasyonun faiz artırımlarına başlama konusunda en azından seçimlere kadar Merkez Bankasının elini rahatlattığını belirten ekonomistler, artırımların ikinci yarıda başlayacağı yönündeki beklentilerini de koruyor.
Enflasyon verilerini değerlendiren Reuters, rekor düzeyde düşük çıkan enflasyonun Merkez Bankası üzerindeki faiz artırma baskısını da azalttığı yorumunda bulundu.

Ulaştırmada artış yaşandı
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1.57 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Martta endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.17, ev eşyasında yüzde 0.94, giyim ve ayakkabıda yüzde 0.77 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,41 düşüş gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFEde en yüksek artış yüzde 8.01 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 7.86, ulaştırma yüzde 6.91, ev eşyası yüzde 6.11, giyim ve ayakkabı yüzde 5.43, konut yüzde 4.57, eğitim yüzde 4.28 ile artışın en yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu.
Sektörlere bakıldığında ise fiyatlar tarımda yüzde 0.68, sanayide yüzde 1.3 arttı. Yıllık bazda tarımda artış yüzde 10.54, sanayide yüzde 9.98 oldu. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 15.06 ile metal cevherinde oldu.

 Zam şampiyonu ayva oldu, kabak ucuzladı
Martta en yüksek fiyat artışı TÜFE kapsamındaki mal ve hizmetler içinde bir önceki aya göre yüzde 29.10 ile ayvada olurken, ÜFE kapsamında ise yüzde 12.40 oranıyla dizel yakıtı oldu. Martta fiyatı en çok düşen ürün TÜFEde yüzde 21.31 ile kabak, ÜFEde ise yüzde 14.15 ile pamuklu pantolon oldu.

Fiyatlar yılın kalanında dalgalı seyreder
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, fiyatların geçen yılki baz etkisi ve özellikle  petrol, diğer emtia ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak yılın kalan döneminde dalgalı seyretmesi, yılsonu itibariyle TÜFE yıllık artış hızının hedefin bir miktar üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.
Babacan, 2011 yılı Mart ayı itibariyle yüzde 3.99 seviyesindeki TÜFE yıllık artış hızı, son 41 yıllık dönemdeki en düşük enflasyon seviyesi olarak kayıtlara geçti dedi. ÜFEnin ise 2010 yılı sonundan itibaren döviz kuru ve emtia fiyat hareketlerinden kaynaklanan etki ile yükseliş eğiliminde olduğunu belirten Babacan, Martta ÜFEdeki aylık artış hızı yüzde 1.22 olurken, yıllık artış hızı yüzde 10.08e geriledi. 2010da özellikle kırmızı et ve işlenmemiş gıda ürünlerindeki arz yönlü fiyat hareketleri tüketici fiyatlarında yukarı yönlü baskı yaparken, 2011 yılı ilk çeyreğinde bu mallarda görülen gerileme enflasyonu olumlu etkiledi dedi ve şöyle devam etti:
Hizmet fiyatlarındaki düşüş seyri, 2010dan itibaren ana enflasyon eğilimine uygun şekilde devam ediyor. Fiyatların geçen seneki baz etkisi ve özellikle petrol, diğer emtia ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak yılın kalan döneminde dalgalı seyretmesi ve yıl sonu itibariyle TÜFE yıllık artış hızının hedefin bir miktar üzerinde gerçekleşmesi  bekleniyor.
 

Analistler ne diyor
Merkez Bankası zaman kazandı
JPMorgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, enflasyonist baskıların zayıflığının TCMBnin kredibilitesini artırdığını ve en azından seçimlere kadar faizleri mevcut seviyede tutmada kararlı olan TCMBye zaman kazandırdığını söyledi.
Marttan itibaren enflasyonda yükselişin başlamasını beklediklerini söyleyen Cebeci, Henüz tahminleri revize etmek için erkenyorumunda bulundu.

Yıllık enflasyon oranı artacak
Unicredit Ekonomisti Güldem Atabay, Merkez Bankasının beklentileri doğrultusunda önümüzdeki aylardan itibaren yıllık enflasyonun artmaya başlayacağını belirterek şöyle dedi:
Yüzde 8 olan yılsonu enflasyon beklentimizi değiştirmiyoruz. Muhtemelen nisan-mayıstan itibaren yıllık enflasyonun yükselmeye başladığını göreceğiz. Enflasyonda genel  gidişatta bir değişiklik beklemiyorum.
 

Maliyet baskısı yaratacak
T-Bank Başekonomisti Dr. Veyis Fertekligil, Artan emtia fiyatlarının yurtiçi fiyatlardaki etkisi sınırlı kaldı. ÜFEde hızlı artış sürüyor. Bunun tüketici fiyatlarına yansımaması gelecek aylarda fiyatlar üzerindeki maliyet baskısının artacağını gösteriyor dedi.
 
Milliyet


Geri Dön