Konutta vergi indirimi için son 10 gün!
Konutta, mobilya ve beyaz eşyada sağlanan katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi indirimlerinden faydalanmak için son 10 günlük sürece girildi. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konu ile ilgili açıklamada bulundu.
İndirimlerin ciddi fayda sağladığını ancak sektörün 2019 yılında teşviklere ihtiyacı olduğunu söyleyen Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, onutta gerçek değerden satış uygulamasına geçilmesi için çalışma yapıldığını ifade etti.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Taylan, "Bu indirimleri 2-3 ayda bir uzatmak yerine, yüzde 4'ten 3'e inen tapu harcı oranının kalıcı olarak yüzde 1'e çekilmesini talep ediyoruz. Vergi ve harç indirimlerinin kalıcı hale getirilmesi piyasa için doğru olacaktır. Sektörde durgunluğa izin vermeyelim, bu indirimlerin etkisini öldürmeyelim. Bu kapsamda kentsel dönüşüm için harç muafiyeti getirilmesi de önemli" açıklamasında bulundu.
Sektörde peşin satışların hareketli olduğunu kaydeden Taylan, "Buna karşın alt ve orta gelir grubu gayrimenkul alamıyor. Onlar krediyle alıyor ancak konut kredilerinin sübvanse edilmesi gerekiyor. Böyle dönemler gayrimenkul almak için en doğru zaman, piyasayı alıcı belirliyor" şeklinde konuştu.
Mobilyadaki KDV indiriminin sektöre yeterince yansıyamadığını ifade eden Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, "Sektörün kumaş, boya, kereste, aksesuar gibi girdilerinde KDV 18 olarak uygulanmaya devam ediyor ancak mobilyanın bitmiş halinin son kullanıcıya yüzde 8 olarak yansıtılması isteniyor. Aradaki yüzde 10'luk fark esnaftan çıkıyor. Bu indirimden daha çok elinde stok bulunduran, fabrikasyon üretim yapanlar yararlandı. Bizler mobilyada piyasaları canlandırmak için yapılan KDV indirimini olumlu algılıyoruz. Bu indirim kesinlikle devam ettirilmeli ancak el işçiliği mobilya ile fabrikasyon ürünler ayrı ayrı kategoride sınıflandırılmalı. El işçiliği mobilya ve boyacılıkta KDV alınmamalı" dedi.