29 / 04 / 2024

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

Konut sektöründe gündemden düşmeyen kredi konusunda yeni kriz patlak verdi. Geçtiğimiz gün Bakan Şimşek konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajının ardından gözler konut piyasasına çevrildi. 



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajından sonra gözler konut piyasasına döndü. Sektör temsilcileri konutta kredi kullanımı zaten az olduğu için düzenlemelerin etkisinin sınırlı kalacağı bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele kapsamında başta konut ve otomotiv olmak üzere kredilerde sıkılaşma mesajı vermişti.

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

KONUT KREDİSİNDE İLK SINIRLAMA BDDK'DAN GELDİ

Konut kredilerine yönelik ilk sıkılaşma adımı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 24 ağustos tarihinde gelmişti.

BDDK yayınladığı düzenleme ile ikinci konutta kredi değer oranını yüzde 75 daraltmıştı.

Sektör temsilcileri kredi kullanımındaki düşüşün faizlerin yükselmesiyle başladığını, BDDK düzenlemesi ile pekiştiğini kaydediyor. Bu sebeple son açıklamanın piyasa etkisinin sınırlı kalması bekleniyor.

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

NTV'de yer alan detaya göre, TSKB Gayrimenkul Derneği Başkanı Makbule Yönel Maya, 2022 yılı itibarıyla başlayan bir konut kredilerinde sıkılaşma politikası olduğunu söyledi. Tarihin en düşük ipotekli satışlarını yüzde 19 ile 2022'de görüldüğü bilgisini veren Maya, "Bu oran 2023'te yüzde 20. Buradaki etki bir miktar yavaşlatıcı olacaktır özellikle yatırım amaçlı olanlarda. Ama çok ciddi bir etki öngörmüyorum çünkü kredili satışlar yılbaşından itibaren zaten çok sakindi." diye belirtti.

Konut kredilerinde özel bankalar ve kamu bankaları arasındaki faiz makası da daralıyor. Kamu bankaları konut kredi faizi konusunda avantajlı olma pozisyonunu yeniden şekillendiriyor.

Kamu ve özel bankaların konut kredilerinin birbirine yaklaştığını aktaran Maya, "Yılın başında özel bankalar aylık yüzde 2 seviyesinde faizle başlamıştı. Artık 2-3 arasını konuşuyoruz. Artık kamu özel farkını konuşamıyor olacağız. Bakan beyin açıklamasını destekler nitelikte kamu bankalarında da faiz oranı artırıldı" diye belirtti.

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

BAKAN ŞİMŞEK KONUT KREDİSİ AÇIKLAMASI

Taşıt kredilerinde sınırlayıcı bir perspektife sahip olduğu bilgisini aktaran Bakan Şimşek konut kredileri için ise şunları söyledi: "Birinci konutu kredilendirme konusunda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğiz. Birinci konut için vatandaşımızın konut edinmesini destekliyoruz. Ancak ikinci, üçüncü konut veya yazlıkları krediyle biz bunu desteklemeyeceğiz."

Krediyi bu alanlarda ciddi şekilde hem fiyatlama olarak hem de miktar olarak sınırlayacağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık, artırmaya devam edeceğiz. Fiyatlamasını daha doğru yapacağız."

Başkent'te 37 adet konut satılıyor! 2+1 ve 3+1 ev sahibi olmak isteyenlere müjde! 

Trend Gardens'tan müstakil arsa sahibi olmak isteyenlere büyük fırsat! Lansmana özel fiyatlarla satışta!

Mesa’dan sınırlı sayıda konut için 0 faizle 24 ay vade imkanı!


Geri Dön