28 / 04 / 2024

Konutta yeterli arz yok: Talep artarsa, fiyatlar yine katlanır!

Konutta yeterli arz yok: Talep artarsa, fiyatlar yine katlanır!

Yeni ev alacaklar fiyatların düşüp düşmeyeceğini araştırırken, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı'dan konuya ilişkin açıklama geldi. Özelmacıklı, arzın yeterli olmadığını söyledi. İşte o açıklama... 



Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satış rakamlarıyla ve sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ocak 2024'e göre Şubat ayında konut satışlarının yüzde 17 seviyesinde arttığına dikkat çeken Özelmacıklı, Türkiye genelinde Şubat ayında toplam 217 bin 888 gayrimenkul satıldığının da altını çizdi. 

Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarının Ocak-Şubat döneminde 174 bin 210 olduğunu belirtti ve "Toplam gayrimenkul satışlarına baktığımızda ise aynı dönemde 416 bin 613 gayrimenkul satıldı. Ocak ayına göre Şubat’ta konut satışı yüzde 17 seviyesinde yükseliş kaydetti" ifadelerini kullandı. 

Konutta yeterli arz yok: Talep artarsa, fiyatlar yine katlanır!

ŞU AN SATIŞTAKİ KONUTLARDA FIRSAT VAR

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, söz konusu açıklamasında faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen kısmen sınırlı da olsa ipotekli konut satışlarında da artışın yaşandığını dile getirdi ve "Şubat 2024'te toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,4 şeklinde oldu. İkinci el konut satışının payı da yüzde 69,5 oldu Arsa ve arazi türü gayrimenkullere talep daha yoğun" şeklinde konuştu. 

Mustafa Hakan Özelmacıklı, piyasada satışta olan gerek birinci gerekse de ikinci el konutlarda önemli fırsatlar olduğunun altını çizdi. Özelmacıklı, inşaat maliyet endeksinin yükselişini sürdürdüğünü dile getirdi ve "Ocak ayı rakamlarına göre inşaat maliyetleri yıllık yüzde 67,87 arttı. Ayrıca bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 51,58 yükseldi, işçilik endeksi yüzde 102,88 arttı. Bu durum yeni üretilen inşaatlarda maliyetleri daha da yukarı bir seviyeye çekiyor" diye konuştu. 

Özelmacıklı, bazı şehirlerde ve bölgelerde konutta amortisman süresinin 15 seneye kadar gerilediğini de aktardı. 

Konutta yeterli arz yok: Talep artarsa, fiyatlar yine katlanır!

YETERLİ KONUT ARZI YOK, FİYATLAR YENİDEN ARTABİLİR

Mustafa Hakan Özelmacıklı, yapı izin istatistikleri ile de konuştu ve "2023 yılı son çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16,0 ve yüzölçümü yüzde 8,8 yükseldi. Aynı dönemde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı ise yüzde 7, daire sayısı yüzde 8,9 ve yüzölçümü yüzde 10,5 geriledi" ifadelerini kullandı. 

Evlenme ve boşanma sayılarının da konut ihtiyacı için önem arz eden bir veri kaynağı olduğunun altını çizen Özelmacıklı, "Evlenen çiftlerin sayısı 2023 senesinde 565 bin 435 olurken, boşanan çiftlerin sayısı ise 2023'te 171 bin 881 oldu. 2023'te yapı kullanma izin belgesi alan daire sayısı ise 533 bin 375 seviyesinde kaldı ve 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 17 düşüş gösterdi" dedi ve bu rakamlara göre yeterli konut arzı olmadığını vurguladı.

Özelmacıklı, yeterli konut arzı olmaması sebebiyle talebin yeniden artması halinde fiyatların da yükselme eğilimi göstereceğini belirterek açıklamasını tamamladı.  

Dev bankadan flaş altın tahmini geldi: Tarih vererek o rakamı açıkladı!

Yeni Renault Duster e-Tech Full Hybrid ön lansmanda! İşte Yeni Renault Duster 2024!

Kiracılar artık yüzde 24’ün üstünde zam yapmak için şart koşuyor! Hedef 12 yıl daha oturmak...


 


Geri Dön