09 / 05 / 2024

Konuttaki faiz yarışı uzun vadeye taşındı!

Konuttaki faiz yarışı uzun vadeye taşındı!

Konut kredilerinde geçen hafta kısa vadeli faiz oranlarında başlayan yarış bu hafta da son sürat devam ediyor



En son Akbank'ın 5 yıl vadede oranları aylık yüzde 0.99'a çekmesiyle uzun vadeye taşınan rekabete dün de Vakıfbank, Garanti Bankası ve Finansbank katıldı. Vakıfbank 5 yıl vadede faizi 0.99'a, Finansbank 0.96'a çekerken, Garanti Bankası 25 ila 36 ay arası faiz oranını 0.87'ye çekti.

Kira yerine kredini öde
VAKIFBANK konut kredilerinde faizi 5 yıl vadede yüzde 0,99'a indirirken, tüm vade ve miktarlarda komisyonu bin lira ile sınırlandırdı. VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, 'Finansal piyasalardaki iyileşme ve güven ortamının sağlanması ile birlikte VakıfBank, konut sektörünün yeniden canlanması için faizleri yüzde 1'in altına düşürdü. Böylece mortgage sisteminin gerçek anlamda işlev kazanmasına ve kira yerine kredi öde mantığının gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır' dedi.

5 yıl vadede 0.96'ya indi
GEÇEN hafta bir ay ile 12 ay vadede, konut kredisi faizlerini 0.66'ya indiren Finansbank, uzun vadeli faiz oranlarını yeniden düzenledi. 13-24 ay vade için faiz oranını 0.86'ya indiren Finansbank, 25-60 ay için faiz oranını 0.96 olarak belirledi. Banka; 61-120 ay vadede yüzde 1.06, 121-144 ay vade arasında yüzde 1.16  faiz uyguluyor. Finansbank Perakende Pazarlama Grubu Yöneticisi Erkin Aydın, mevcut şartların korunması halinde önümüzdeki aylarda da bu seviyelerin korunacağını söyledi.

36 aya yüzde 0.87 faiz
GARANTİ Bankası, mortgage kredisinde 0-12 ay vadede uygulanan faiz oranını, yüzde 0.81'den yüzde 0.67'ye indirdi. 25-36 ay vadede faiz oranı yüzde 1.01'den yüzde  0.87'ye; 85-120 ay vadede uygulanan faiz oranı ise yüzde 1.17'den yüzde 1.14'e düşürüldü. 1.02  faiz oranıyla 80 bin lira tutarında kullandırdığı 60 ay vadeli kredinin masraf toplamı, sigortalar hariç 4 bin 400 TL oldu.

HSBC, LCD TV hediye ediyor
GEÇEN hafta başta özel bankaların başlattığı faiz yarışına katılmayan HSBC, sessizliğini bu hafta LCD TV hediyeli kampanya ile bozdu. Banka, bir taraftan faiz oranlarını yeniden belirlerken, bir taraftan da 50 bin liranın üzerinde mortgage kredisi kullanan müşterilerine, kredi tutarına bağlı olarak 82 veya 106 ekran Vestel marka LCD TV hediye edeceğini açıkladı.

HSBC, dünden geçerli olmak üzere, mortgage kredilerinde faiz oranlarını, 6 ay vadede yüzde 0,59'dan 0,56'ya, 12 ay vadede yüzde 0,79'dan 0,69'a, 18 ay vadede yüzde 0,89'dan 0,79'a indirdi. Banka, 36, 48 ve 60 ay vadede yüzde 1,09 olan faizi 36 ay da yüzde 0,99'a, 48 ve 60 ayda ise yüzde 1,04'e çekti. HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel, bu kampanyayı ilk olarak 25 Nisan 2009 tarihinde başlattıklarını hatırlatarak gösterilen yoğun ilgi üzerine süreyi 18 Eylül 2009 tarihine kadar uzattıklarını açıkladı. Sindel, HSBC'nin mortgage pazarındaki payının yüzde 3.75 seviyesinde olduğunu belirterek, 'Yıl sonuna kadar hedefimiz öncelikle mevcut pazar payımızı korumak yönünde. Bugünkü piyasa koşulları devam ettiği sürece, müşterilerimize mortgage kredilerinde süprizlerimiz devam edecek' dedi.


YKB'den konut danışmanlığı
YAPI Kredi Private Banking, özel bankacılık müşterilerine gayrimenkul danışmanlığı vermeye başladı. Yapı Kredi  Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik, 'Yapı Kredi ve iştiraklerinin gücü ve tecrübesini de arkamıza alarak müşterilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri tüm hizmetleri vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları ve beklentilerini karşılamak için yeni hizmetlere devam edeceğiz' dedi.

Liberty'den ev sigortası
LİBERTY Sigorta 'Canım Evim' Sigortası'nı piyasaya sundu. Liberty Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Arışan, 'Evinizi olası hasarlara karşı güvence altına alarak, kötü sürprizlerden kurtulabilirsiniz. Ortak alanlar, boya badana masrafı, yakıt sızma teminatı, dolu ve misafir koruma gibi teminatları da sunuyoruz' dedi.

Aksigorta, 37.4 milyon TL kar etti
AKSİGORTA, 2009'un ilk yarısında karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 251 arttırarak 37,4 milyon liraya ulaştırdı. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, '2009 yılının zor koşulları devam ederken, hedeflerimize ulaşabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekonomik ortamın zorlukları yanı sıra devam eden yoğun rekabette dağıtım kanallarımızı daha fazla desteklerken, çalışanlarımızın da özverili katkısıyla bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz' dedi.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Konutta 5 yıllık vadenin faizi yüzde 0.96'ya indi
 
Konut kredilerilerinin uyguladıkları faizlerde yüzde 1'in altına inen bankalar, faiz ve vade uzatma konusunda rekabeti sürdürüyor.

Bu ayın 17'sinden bu yana, önce kısa vadeli faiz oranlarını peşpeşe yüzde 1'in altına çeken, ardından da 1 yıl olan vadeyi, 2 yıla 3 yıla derken şimdi de 5 yıla uzatmaya başladı.

Finansbank'tan hamle

Akbank'ın yüzde 0.99'luk faizini 5 yıla kadar uzatmasının ardından, Finansbank hem faizi hem de vadeyi uzattı. Finansbank 5 yıl vadeli konut kredisi faizini yüzde 0.96 olarak ilan etti. Banka, 12 aya kadar yüzde 0.66 ile konut kredisini verirken, 24 aya kadar yüzde 0.86, 60 aya kadar da yüzde 0.96, 120 ay için yüzde 1.06 faiz uygulayacak. 114 aya kadar uyguladığı faiz oranı ise 1.16.

Garanti'den 3 yıl

Bu arada Garanti Bankası da faiz indirimine devam etti. Garanti'nin mortgage kredisinde 0-12 ay vadede uygulanan faiz oranı, yüzde 0.81'den yüzde 0.67'ye indirildi. 24 ay vadede yüzde 0.96'dan 0.82'ye çeken banka, 3 yıl vadeyi de yüzde 1'in altına çekti. Garanti 25-36 ay vadeli f-konut kredisi faizini yüzde 0.87 ilan etti. Ayrıca 120 ay vadede uygulanan faiz oranı da yüzde 1.17'den yüzde 1.14'e düşürdü. Buna göre, Garanti'nin yüzde 1.02 faiz oranıyla 80 bin TL tutarında kullandırdığı 60 ay vadeli kredinin masraf toplamı, sigortalar hariç 4.400 TL oldu. Kredinin aylık maliyet oranı yüzde 1.23, yıllık maliyet oranı ise yüzde 14.77 olarak açıklandı.

HSBC TV veriyor

Yarışa dün katılan bankalardan biri olan HSBC, 12 ay vadede faiz oranını yüzde 69'a çekerken, 60 ay vadede yüzde 1.04'e, 84 ay vadede yüzde 1.12 ve 120 ay vadede yüzde 1.19'a indirdi. HSBC Bank piyasadaki uygulamalardan farklı olarak 50 bin TL üzerinde mortgage kredisi kullanacak müşterilerine (kredi tutarına bağlı olarak) 82 ya da 106 ekran Vestel marka full HD LCD TV hediye kampanyasından yararlandırıcağını açıkladı.

Vakıfbank da katıldı

Yarışa eklenen bir diğer banka da VakıfBank oldu. Banka, konut kredilerinde faiz oranını 5 yıl vadede yüzde 0.99'a indirirken, VakıfBank konut kredilerinde uygulanan faiz oranını 5 yıl vadede yüzde 0.99'a indiriyor ve tüm vade ve miktarlarda komisyonu 1000 TL ile sınırlandırdı. VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, konut sektörünün yeniden canlanması için faiz oranlarını yüzde 1'in altına çektiklerini belirtti ve "Mortgage sisteminin gerçek anlamda işlev kazanmasına ve kira yerine kredi öde mantığının gerçekleşmesine katkı sağlıyoruz" dedi.
Hürriyet

10 yıl vadeli konut kredisinde de faiz yüzde 1'in altına düşebilir 
 
Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesinin ardından bankalar arasında konut kredisini düşürme yarışı başladı. Konut sektörü yetkililerine göre, sağlam bir orta vadeli programla sıkı maliye politikalarının süreceği ve bütçe açıklarının faiz yükselişine sebep olmayacağı konusunda güven oluşursa, beş yıldan daha uzun vadeli kredilerde de faizler yüzde 1'in altına inebilir. 
 
Merkez Bankası'nın borçlanma faizinde yaptığı ve toplamda 900 baz puanı bulan indirimlerin yılın kalanında da süreceği beklentisiyle bankalar, kısa vadeli konut kredisi faizlerini önce 1-2 yıl vadede, ardından da 5 yıl vadede yüzde 1'in altına indirmeye başladı. Yetkililere göre, bu durum yeni bir döneme işaret ediyor. Fonlama maliyetlerinin aşağı inme beklentisi bankaları, uzun vadeli konut kredilerinde faizleri aşağı çekmeye teşvik ederken, 5 yıl vadede ilk adımı hafta sonu atan Akbank'ın ardından, Finansbank da 5 yıl vadeli konut kredilerini yüzde 1'in altına çektiğini açıkladı. Konut kredilerinde 10 yıllık vadede ise faizler yüzde 1'in hafif üzerinde bulunuyor.

Yapı Kredi Bankası Konut Finansmanı Pazarlama Bölümü Başkanı İsmet Erdem, uzun vadedeki konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi için, düşük enflasyon ve genel olarak düşük faiz düzeylerinin ekonomik daralmanın sona ermesinden sonra da devam edeceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi gerektiğini söyledi. Erdem, "Sağlam bir orta vadeli programla maliye politikasının ilerleyen yıllarda disiplinli bir şekilde sürdürüleceğine ve bütçe açıklarının bir faiz yükselişine yol açmayacağına ilişkin güvenin tesis edilmesi bunu sağlayabilir." dedi. Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge de, enflasyon oranının düşük seyrine devam edeceği beklentisiyle konut kredisi faizlerinde başlayan bu düşüş sürecinin kalıcı olacağını kaydetti. Beş yıldan daha uzun vadeli kredilerde faizin yüzde 1'in altına düşmesi için hangi koşulların gerektiği sorusuna ise Tözge şöyle cevap verdi: "IMF ile anlaşılması ve hükümetin orta vadeli bir plan açıklayarak kamu maliyesindeki durumu netleştirmesi durumunda uzun vadeli faizlerde bir düşüş gözlemlenebileceğini düşünüyoruz. Açıklanacak orta vadeli planda bütçe denkliğinin sağlanması ve faiz dışı fazla yaratılmasının netleşmesi uzun vadeli faizlerde düşüşü getirebilecektir." Garanti Bankası iştiraklerinden Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, Türkiye'nin küresel ekonomik krizi en az olumsuz gelişmeyle atlatan ülkeler arasında olduğunu belirterek, "Fakat faiz oranlarının uzun vadede yüzde bir seviyesine yerleşmesi için ekonomik istikrarın artması, liranın daha stabil bir yatırım enstrümanı olması ve belirsizliklerin minimumda olması gerekmekte." şeklinde konuştu. Güven, uzun vadede faizlerin yüzde 1 seviyelerini koruması için birkaç yıl daha ekonominin olumlu seyrine devam etmesi ve kendini kanıtlaması gerekeceğini kaydetti.

Bankaların mortgage'ta indirim yarışı sürüyor

Garanti Bankası, Finansbank ve Vakıfbank, dün konut kredi faizlerinde indirime gitti. Garanti Bankası, mortgage kredilerinde 12 ay vadeye kadar faiz oranını, yüzde 0,81'den 0,67'ye, indirdi. Bankanın 25-36 ay vadede uyguladığı faiz oranı yüzde 1,01'den yüzde 0,87'ye 85-120 ay vadede ise yüzde 1,17'den yüzde 1,14'e düşürüldü. Yeni faiz oranlarına göre, bankanın yüzde 1,02 faiz oranıyla 80 bin lira tutarında kullandırdığı 60 ay vadeli kredinin masraf toplamı, sigortalar hariç 4 bin 400 lira oldu. Finansbank da, konut kredisi faiz oranlarında 12 ay üzerindeki vadeler için indirim yaptı. Daha önce, 1-12 ay vade ile alınacak indirimli konut kredisi faiz oranını yüzde 0,66'ya indiren banka, faiz oranlarını 24 ay vade için yüzde 0,92'den 0,86'ya, 36 ay vade için yüzde 0,99'dan 0,96'ya, 48 ay vade için yüzde 1,02'den 0,96'ya, 60 ay vade için yüzde 1,06'dan 0,96'ya, 72 ve 84 ay vadeler için yüzde 1,12'den 1,06'ya, 96, 108, 120 ay vadeler için yüzde 1,15'ten 1,06'ya indirdi. Finansbank'ın 144 ve 180 ay vadelerde ise 1,15 olan faiz oranı 1,16 olarak belirlendi. Vakıfbank ise, konut kredilerinde uygulanan faiz oranını 5 yıl vadede yüzde 0,99'a indirirken, tüm vade ve miktarlarda komisyonu bin TL ile sınırlandırdı.
Zaman

Uzun vadeli kredide indirim yarışına 5 banka daha katıldı

Akbank'ın uzun vadeli konut kredisinde faizi 1'in altına çekmesiyle yarış hızlandı. 5 banka uzun vadeli kredi oranını yüzde 1'ler seviyesine indirdi

Akbank'ın 5 yıl vadeli kredi fazini yüzde 0.99'a indirmesinin ardından diğer bankalar da uzun vadeli kredide indirime gitti. Kredi indirim yarışını ilk başlatan banka olan Garanti, mortgage kredisinde 0-12 ay vadede uygulanan faiz oranı, yüzde 0.81'den yüzde 0.67'ye indirdi. 25-36 ay vadede uygulanan faiz oranı yüzde 1.01'den yüzde 0.87'ye; 85-120 ay vadede uygulanan faiz oranı ise yüzde 1.17'den yüzde 1.14'e düşürüldü. 

UZUN VADEDE YARIŞ BAŞLADI

Uzun vadeli kredi yarışına Finansbank da katıldı ve 1-12 ay vade ile alınacak indirimli konut kredisi faiz oranını 0.66'ya indirdi. Finansbank, 13-24 ay vade için faiz oranını da yüzde 0.86'ya, 25-60 ay için faiz oranını 0.96 olarak belirledi. Diğer vadeler ve faiz oranları ise şöyle; 61-120 ay 1.06, 121-144 ay 1.16 ve 145-180 ay 1.16 oldu. DD Mortgage da 1, 3 ve 5 yıllık yıllık kredi faizini yüzde 0.99'a çekti. Şirket, 10 yıllık vadede ise yüzde 1.09 faiz uygulama kararı aldı. 180 aylık vadede ise kredi faizi yüzde 1.19 oldu. Anadolubank da 1 yıllık vadede faizi yüzde 0.99'a çekti. Banka 5 yıllıkta yüzde 1.18 faiz uygularken, 7 yıllık vadede yüzde 1.22 ve 10 yıllık vadede ise yüzde 1.24 faiz oranı belirledi. HSBC Bank da faizlerde indirime gitti. Bankadan yapılan açıklamaya göre faiz oranları, 12 ay vadede yüzde 0.79'dan 0.69'a indi. 60 ay vadelerde yüzde 1.09 olan faiz oranını 60 ay vadede ise yüzde 1.04 oranına çekti.

5 yıl vadede en düşük oran yüzde 0.96 oldu

Banka Faiz (%)

Akbank 0.99 

Finansbank 0.99 

Finansbank 0.96

Türkiye Finans 1.15 

İş Bankası 1.15 

TEB 1.16 

Garanti Bankası 1.02 

ING Bank 1.13 

Denizbank 1.09 

Banka Faiz (%)

Yapı Kredi 1.15 

Ziraat Bankası 1.15 

HSBC 1.04 

Vakıfbank 1.25 

Anadolubank 1.18 

HalkBank 1.25 

Şekerbank 1.25 

BankPozitif 1.31 

MillenniumBank 1.39

Star

Konut kredisinde 'beş yıl vadeye yüzde 1'in altında faiz' yayılıyor

Geçen hafta Akbank'ın beş yıl vadeli konut kredisi faizini yüzde 1'in altına indirmesinin ardından bankalar atağa geçti. Dün de Finansbank ve Vakıfbank faizini psikolojik sınır yüzde 1'in altını çekerken, birçok banka ise 1'e yaklaştırdı

Bankaların konut kredilerinde faiz indirim yarışı hızlandı. Geçen hafta Akbank'ın başlattığı beş yıl vadeye yüzde 1'in altında faiz uygulamasına dün de Finansbank ve Vakıfbank katıldı. Finansbank beş yıl vadeli konut kredisi faizlerini yüzde 0,96'ya indirirken, Vakıfbank ise yüzde 0,99'e çektiğini ayrıca tüm vade ve tutarda komisyonunu bin TL ile sınırlandırdığını duyurdu.
Bunun dışında önemli sayıda banka ise bir ile üç yıl arasındaki vadelerde konut kredisi faizlerini yüzde 1'lerin altına çekerken daha erken demelerine karşın beş yıl vadede ise yüzde 1'lere iyice yaklaştılar.

Bir yıllık faiz birin altında
Bir süredir bankalar bir yıl vadeli konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekerken, şimdi uzun vadeli kredilerde de faizler yüzde 1'in altına iniyor. Halen 12 ay vadeli konut kredisi faizleri yüzde 1'in altında bulunan çok sayıda banka var.
Bankaların internet sitesinde yer alan bilgiler ve yaptıkları yazılı açıklamalarına göre, 12 aya varan vadeler için İş Bankası'nın konut kredisi faizi yüzde 0,67, ING Bank yüzde 0,79, Garanti Bankası 0,67, TEB yüzde 0,82, Yapı Kredi 0,83, Vakıfbank 0,99, Akbank 0,99, Anadolubank da 0,99, HSBC yüzde 0,69 seviyesinde bulunuyor.
Başka deyişle bireysel krediler konusunda iddialı olan bankaların tamama yakını 12 aya kadar vadesi olan konut kredilerine yüzde 1'in altına faiz uyguluyorlar. 
Ancak konutta uzun vadeli kredilere bakıldığında ise bankaların daha temkinli olduğu gözleniyor. Buna rağmen artan faiz yarışı nedeniyle  çok sayıda banka faizlerini ya yüzde 1'in altına çekti ya da 1'e çok yakın seviyelerde tuttu.
Dün beş yıl vadeli konut kredisinde faizi yüzde 1'in altına indirdiklerini açıklayan Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, "Finansal piyasalardaki iyileşme ve güven ortamının sağlanması ile birlikte Vakfıbank, konut sektörünün yeniden canlanması için faizini yüzde 1'in altına düşürdü" dedi.  

HSBC TV hediye edecek
Bir yıl vadeli konut kredisi fıaizlerini dün yüzde 0.69'a kadar indiren HSBC ise 60 ay vadeli kredinin faizini yüzde 1.04'e çekti.  Banka ayrıca faiz indiriminin yanı sıra 50 bin TL ve üzerinde kredi kullanan müşterilerine kredi tutarına bağlı olarak 82 ile 106 ekran Vestel LCD TV hediye edeceğini açıklayarak kredi piyasasında hediye dönemini de başlatmış oldu.

Dosya masrafına dikkat
Konut kredisi kullanmayı düşünenleri uyaran bankacılar, müşterinin alacağı krediye karar verirken kredi için talep edilen dosya masrafı da denen komisyonlar toplamına dikkat etmesi, karşılaştırma yaparken sadece kredi faizlerini değil dosya masraflarını da hesaplaması gerektiğini belirtti.

`Yurtdışında maliyetler düştü faizleri indirdik'
 Finansbank Perakende Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın beş yıl vadeli kredi faizlerini yüzde 1'in altına indirmelerine neden olan şartları şöyle sıraladı:
"Bankalar uzun vadeli konut kredilerini büyük ölçüde yurtdışından sağladıkları kaynaklarla fonluyorlar. Son zamanlarda ekonomik göstergelerdeki olumlu değişim ve Merkez Bankası'nın yapmış olduğu ve ikincisinin de işaretini verdiği faiz indirimi kredi faiz oranlarına şüphesiz olumlu yansıdı. Ancak, özellikle uzun vadeli kredilerdeki düşüşte Türkiye için risk algısının değişmesi dolayısıyla da yurtdışından temin edilen kaynak maliyetinde aşağı yönlü değişiklik olması asıl etkendir.

Dosya masrafı düştü
Standart kredi ürünümüz için dosya masrafını yüzde 2.5'tan, yüzde 2'ye indirdik. Ancak, müşterilerimize faizdeki değişiklikle dosya masrafını belli bir oranda azaltma alternatifini de sunabiliyoruz. Tüketicilerin kendilerine sunulan alternatifleri o anki ihtiyaçlarına ve ödeme güçlerine göre değerlendirmeleri ve uzman desteği almasını öneriyoruz.
2009 yılında konut kredileri açısından beklenenden çok daha iyi bir performans yakaladık. Konut kredisi faizlerindeki düşüş doğal olarak tüketicileri beklettikleri yatırımı yapmalarına sevk edecek ve konuta olan talebi destekleyecektir. Bu nedenle, önümüzdeki günlerde konut satışında, dolayısıyla konut kredilerinde artış olmasını bekliyoruz. Öte yandan, konut alacak kişiler düzenli ödeme gücüne sahip belli bir gelir seviyesinin üzerinde olan tüketiciler olacaktır. Talebin artması nedeniyle konut fiyatlarında da göreceli artış olacaktır. Bu nedenle konuta olan talebin hızlı ancak dengeli bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz."
Esin Çetinel/Radikal

Konutta faiz yarışı kızıştı 

Konut kredisi faizlerinde geçen hafta başlayan indirim rüzgarı şiddetini azaltmadan sürüyor.

5 yıl vadeli konut kredisi faizini yüzde 0.96'ya indiren Finansbank, bu vadede en düşük faizi uygulayan banka oldu

Bankaların konut kredisinde faiz indirme yarışı hız kesmeden devam ediyor. İlk olarak 12 ay vadede yüzde 1'in altına inen konut kredisi faizleri şimdi de daha uzun vadelerde yüzde 1'in altına düştü. Akbank'ın 5 yıl vadeli (60 ay) konut kredisi faizini yüzde 0.99'a düşürmesinin ardından dün de Finansbank, bu vadedeki faiz oranını yüzde 0.96'ya çektiğini açıkladı. Finansbank'ın dışında dün Vakıfbank, HSBC ve Garanti Bankası da yeni indirimlere gitti.

5 yıl vadeli konut kredisi faizini yüzde 0.96'ya çekerek uzun vadeli kredilerde en düşük oranı uygulayan banka konumuna gelen Finansbank'tan yapılan yazılı açıklamada, daha önce, 1-12 ay vade ile alınacak indirimli konut kredisi faiz oranını yüzde 0.66'ya indiren bankanın, faiz oranlarını 24 ay vade için yüzde 0.92'den 0.86'ya, 36 ay vade için yüzde 0.99'dan 0.96'ya, 48 ay vade için yüzde 1.02'den 0.96'ya, 60 ay vade için yüzde 1.06'dan 0.96'ya, 72 ve 84 ay vadeler için yüzde 1.12'den 1.06'ya, 96, 108, 120 ay vadeler için yüzde 1.15'ten 1.06'ya çektiği belirtildi.

Garanti yüzde 0.67'ye çekti

Açıklamada, Finansbank'ın 144 ve 180 ay vadelerde ise 1.15 olan faiz oranını 1.16 olarak belirlediği duyuruldu. Garanti Bankası da mortgage kredilerinde 12 ay vadeye kadar faiz oranını, yüzde 0.67'ye indirdi. Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada, 25-36 ay vadede uygulanan faiz oranının yüzde 1.01'den yüzde 0.87'ye, 85-120 ay vadede uygulanan faiz oranının ise yüzde 1.17'den yüzde 1.14'e düşürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, yeni faiz oranlarına göre, bankanın yüzde 1.02 faiz oranıyla 80 bin lira tutarında kullandırdığı 60 ay vadeli kredinin masraf toplamının, sigortalar hariç 4 bin 400 lira olduğu belirtilirken, kredinin aylık maliyet oranının yüzde 1.23, yıllık toplam maliyet oranının ise yüzde 14.77 olarak açıklandığı kaydedildi.

Ahmet Bey'in 1 haftalık kaybı 10 bin 740 TL

Konut kredisi faizinde 1 hafta önce başlayan indirim yarışı iyice kızıştı. Faiz indirimleri ise en çok tüketicilerin yüzünü güldürüyor. Ancak indirim furyasından önce kredi alanlar "acele" etmenin pişmanlığını yaşıyor. Çünkü 1 hafta öncesinde yüzde 1.25 seviyesinde olan 5 yıllık konut kredisi faizleri yüzde 0.96'ya kadar indi. Örneğin geçen hafta yüzde 1.25 oranından 100 bin TL'lik sabit faizli konut kredisi alan Ahmet Bey, aylık 2.379 TL kredi taksiti ödüyor. Ahmet Bey'in 5 yıl sonunda ödeyeceği toplam tutar da 147 bin 740 TL. Faiz indirim yarışıyla yüzde 0.96'dan 5 yıl vadeli kredi alanlar ise ayda 2 bin 200 TL taksit ödeyecek. Vade sonunda ödenecek toplam tutar ise 132 bin TL. Yani 1 hafta önce konut kredisi alan Ahmet Bey, şimdi kredi alanlardan 5 yıl sonunda 10 bin 740 TL daha fazla faiz ödeyecek.

Vakıfbank da faizi % 1'in altına düşürdü

VakIfbank, konut kredilerinde uygulanan faiz oranını 5 yıl vadede yüzde 0.99'a indirirken, tüm vade ve miktarlarda komisyonu bin TL ile sınırlandırdı. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, "Finansal piyasalardaki iyileşme ve güven ortamının sağlanması ile birlikte istikrarlı tavrını devam ettiren Vakıfbank, konut sektörünün yeniden canlanması için faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürdü" dedi.

HSBC, kredi alana LCD TV veriyor

HSBC Bank da mortgage kredisi faizlerinde indirime gitti. Faiz oranları 6 ay vadede yüzde 0.59'dan 0.56'ya, 12 ay vadede yüzde 0.79'dan 0.69'a, 18 ay vadede yüzde 0.89'dan 0.79'a indirildi. 36, 48 ve 60 ay vadelerde yüzde 1.09 olan faiz oranını 36 ay vadede yüzde 0.99'a, 48 ve 60 ay vadelerde ise yüzde 1.04'e çekildi. Banka, 50 bin lira üzerinde kredi kullananlara 82 ya da 106 ekran Vestel LCD TV de hediye edecek.
Vatan


Geri Dön