Konya Kapalı Havzası su alarmı veriyor!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, 2013-2014 yılının kuraklık yılı olarak geçtiğini belirterek, Konya Kapalı Havzasında ciddi bir su açığı olduğunu söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, 2013-2014 yılının kuraklık yılı olarak geçtiğini belirterek, Konya Kapalı Havzasında ciddi bir su açığı olduğunu söyledi.
Akça, Türkiye'de son kuraklık dönemine göre yüzde 28 yağış azalma olmasına rağmen barajlarda depolanmış olan su miktarlarına bakıldığında, doluluk oranının 2007 yılının aynı tarihine göre yüzde 25 daha fazla olduğunu iletti.
Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı açılış toplantısı, Ankara Mövenpick Hotel'de yapıldı.
Toplantıya katılarak bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, Konya Kapalı Havzası'nın verilerini aktardı.
Konya Havzası'nda su ihtiyacının 15 milyar metreküpe çıkabilmesine karşılı, hizmete verilebilir su miktarının yaklaşık 5 milyar metreküp olduğunu kaydeden Akça, dolayısıyla ciddi bir su açığı olduğunu ifade etti. Müsteşar Akça, 2013-2014 yılının kuraklık yılı olarak geçtiğini belirterek, bu yılın kuraklığına bakıldığında 2007 yılının kuraklığına eşdeğer hatta bundan biraz daha şiddetli yaşandığını vurguladı. Akça, "Bunu neye dayanarak söylüyoruz. 30 Ocak 2014 verilerine baktığımızda; 2007 yılının aynı döneminde görülen yüzde 28 oranında bir Türkiye ortalamasına göre yağış azalması var. Bu yağış azalması bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor." dedi.
"KURAKLIKTAN EN FAZLA ÎÇ ANADOLU BÖLGESİ ETKİLENDİ"
Kuraklıktan, İç Anadolu Bölgesinin daha fazla nasip aldığına dikkat çeken Akça sözlerini "İç Anadolu Bölgesi'nde su altı verilerinde yüzde 60-65 civarı yağış azalması görülmek. Bunlar bize kurak dönemlerde su planını nasıl yapacağımızı düşünmemizi, ona göre tedbir almamızı gerektiriyor. Bu konuda şimdiye kadar sistemli bir çalışma yapılamadı. Biz yine de önümüzü görerek, daha iyi tahminler yaparak karşılaşabileceğimiz su sıkıntılarını şimdiden görüp tedbir alma yolunda da son bir ayda özellikle bakanlığımızda çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz." diye sürdürdü.
2007 yılında başlatılan Havza Koruma Eylem Planı ile suyun havza bazında planlanması, yönetilmesi, korunması ve ihtiyaçlara en uygun şekilde yönetilmesinin amaçlandığını kaydeden Akça, "Taşkınlar, kuraklık gibi ekstra su durumlarının daha iyi yönetilmesi ve su kalitesinin korunması konularında belirli mesafeler aldık." dedi.
"YAĞIŞLAR YÜZDE 28 AZALDI
Orman ve Su işleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Türkiye'de son kuraklık dönemine göre yüzde 28 yağış azalma olmasına rağmen barajlarda depolanmış olan su miktarlarına bakıldığında, doluluk oranının 2007 yılının aynı tarihine göre yüzde 25 daha fazla olduğunu dile getirdi. Akça, "Bu bizim için çok önemli bir gösterge ve kendimizi daha güvende hissetmemize yol açıyor. Bunun sebebi 2007 yılından beri baraj sayımızda depolama tesis sayımızda olan artıştır. 2007 yılının aynı döneminde yani 30 Ocak'ta barajlarımızda yaklaşık 104 milyar metreküp varken, yüzde 28 yağış azalmasına rağmen şuanda barajlarımızda yaklaşık 120 milyar metreküp su var." bilgisini verdi.
KAPALI HAVZA PROJESİ İÇİN KONYA OVASININ SEÇİLME NEDENİ
Kapalı Havza projesi için Konya Ovasfnın seçilme nedenini de Türkiye'nin en sıkıntılı bölgesi olmasından kaynaklandığına bağlayan Akça, şöyle dedi: "Konya kapalı havzasında yağış değerleri düşüyor. Konya Ovası tarım potansiyeli en fazla olan bölge. Konya gibi büyük bir şehir var. Onun yanında yaşamsal yerler var.
Ciddi bir su talebi doğuruyor. Konya'da ciddi su açığı ortaya çıkıyor. Verilere göre Konya Kapalı Havzası'nın su ihtiyacı 15 milyar metreküpe çıkabilmesine karşılık. Konya Havzası'nda hizmete verilebilir su miktarı yaklaşık 5 milyar metreküp. Dolayısıyla ciddi bir su açığı var. Su açığını kapatmak için Mavi Tünel Projesiyle Konya Ovası'na yaklaşık 400 milyon metreküp su verilmekte. Konya Havzası'nın su ihtiyacını karşılamaya hala çok uzak."
"ÖLÇÜM YAPMAK İSTİYORUZ"
Akça, son olarak, "Şuanda biz sadece ölçmek istiyoruz. Çiftçinin suyunu kesecek değiliz. Ölçerek öncelikle ne kadar su kullanıldığını bilmek, dolayısıyla su bütçemizi görmek istiyoruz.Konya Havzası'na düşen yağış miktarı belli.
Yeraltı, yerüstü su kaynaklarımızı biliyoruz fakat su ne kadar su tükettiğimizi göremiyoruz." diye tamamladı.
Anadolu'da Vakit