22 / 12 / 2024

Konya Kilistra Antik Kenti kayıt altına alınıyor!

Konya Kilistra Antik Kenti kayıt altına alınıyor!

Konya'nın Meram ilçesindeki Kilistra Antik Kenti'nin, Helenistik, Roma ve Türk-İslam dönemi eserlerinden oluşan 36 kültürel varlığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tescil başvurusunda bulunuldu.



Konya'nın Meram ilçesinde yer alan, yeni adı Gökyurt olan Kilistra Antik Kenti'nin barındırdığı tarihi ve kültürel miras kayıt altına alınıyor. Bölgedeki, Helenistik, Roma ve Türk-İslam dönemi eserlerinden oluşan 36 kültürel varlık için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tescil başvurusunda bulunulduğu bildirildi.


Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve görünümüyle Kapadokya'yı andıran Kilistra Antik Kenti, 2 bin yıla uzanan geçmişiyle Orta Çağ Hristiyanlığının en önemli merkezleri arasında gösteriliyor.


Helenistik dönemde yerleşimin başladığı tespit edilen antik kentin, günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!


Oyma kayalara yapılan konakları, Orta Çağ, Bizans ve Türk mimarisi bakımından oldukça zengin eserleri barındıran kent ve yöresinde, son yapılan yüzey araştırmasında tescili bulunmayan varlıklar envantere alındı.


Bölgede geçtiğimiz yıl "yüzey araştırmaları" çalışmasında bulunan  Ankara  Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilistra ve çevresindeki yerleşim yerlerini incelediklerini söyledi.


Yürüttükleri çalışma ile amaçlarının; bölgedeki tarihi varlıkların envanterini tamamlamak olduğunu aktaran Bozkurt, Kilistra'da acilen koruma amaçlı imar planı yapılması gerektiğini belirtti.

"Bölgedeki önemli yapıları tespit ettik"

Bozkurt, yüzey araştırmasında, Kilistra ve yakın çevresinde özellikle Türk-İslam dönemine ait önemli veriler elde ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:


"Kilistra'nın Bizans katmanı, mimari ve sanatsal özellikleri ile ünik (eşi olmayan) birçok örneği içeriyor. Öte yandan bölge, Türk dönemine ait günümüze ulaşabilen yapıları ve halk mimarisiyle de dikkati çekiyor. Kilistra'da zaten 1. derece arkeolojik sit alanı ve şu an mevcut yerleşimde geçiş aşaması uygulanıyor. Ancak biz ileride yapılacak bir koruma amaçlı imar planına yönelik yapı bazında da tesciller önererek, önemli yapıları tespit ettik. Bunların büyük bölümü, cami, mescit, konut, köy odası, çeşme, sarnıç gibi 36 tarihi ve kültürel varlıklardır. Bunlar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tescil önerisinde bulunduk."


Araştırma sırasında, çok iyi korunmuş köprü ile yakınında bir hanın izine rastladıklarını anlatan Bozkurt, "Ayrıca camilere vakfedilmiş, kitabeli şamdanlar ve el yazmaları tespit ettik. Bunlardan tezhipli bir Kur'an-ı Kerim, tarafımızca Konya Bölge Yazma Eserler Müdürlüğü'ne teslim edildi" diye konuştu.

"Orta Çağ arkeolojisinin en önemli merkezlerinden"



Bozkurt, bölgenin kentsel arkeolojik sit alanı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:


"Burası, Eski Çağdan başlayarak, Orta Çağ ve Türk dönemi yerleşimlerinin bir arada üst üste geldiği bir bölgedir. Zengin yüzey seramiği, Kilistra'nın büyük bir arkeolojik park olduğunu gösteriyor. 2012 yılı çalışmamızda, höyük üzerinde 3 adet Roma dönemine ait cam bilezik bulduk. Türk dönemi de oldukça zengin. Halk mimarisi mutlaka yaşatılmalı. Bu özellikleri ile Gökyurt, Türkiye'deki Ortaçağ arkeolojisinin en önemli merkezlerinden birisi."

"Kilistra'nın turizm potansiyeli çok yüksek"



Bölgenin turizm potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çeken Bozkurt, şöyle devam etti:


"Kilistra, Avrupa'da, Fransa başta olmak üzere ilgili çevrelerce tanınıyor. Avrupa'daki belirli Hristiyan cemaatler ve bunların mensuplarından bölgeye gelen yabancılarla karşılaştık. Saha çalışmamızda, bir Fransız çiftin araç kiralayarak Gökyurt'a geldiklerine şahit oldum. Sohbet ettiğimizde, ilk Hristiyanlar ve onlara ait mekanları merak ettiklerini, bu yüzden özellikle buraya geldiklerini belirttiler. Ancak bölge maalesef turizm şirketlerinin destinasyonları arasında yer almıyor. Ulaşım ve konaklamanın bunda önemli rolü var. Bu konuda projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor."


Sabah


Geri Dön