12 / 05 / 2024

Konya Ovası Projesi'ne yaklaşık 10 milyar liralık yatırım!

Konya Ovası Projesi'ne yaklaşık 10 milyar liralık yatırım!

Konya Ovası Projesi'nin (KOP) Eylem Planı'nın 2014-2018 yılları için finansman toplamı 9 milyar 927 milyon lira olarak belirlendi. Kalkınma Bakanlığı'nca 2014-2018 yıllarına ilişkin KOP Eylem Planı açıklandı.




Konya Ovası Projesi'nin (KOP) Eylem Planı'nın 2014-2018 yılları için finansman toplamı 9 milyar 927 milyon lira olarak belirlendi.


Kalkınma Bakanlığı'nca 2014-2018 yıllarına ilişkin KOP Eylem Planı açıklandı.


Eylem planıyla bölgede tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak, sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek, eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü, ekonomik ve sosyal kapasitesini güçlendirmek ve vatandaşların refah düzeyini yükseltmek amaçlanıyor.


Plan dönemi sonunda, KOP ile ilişkili olan Konya, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray bölgelerinin 2011 verilerine göre kişi başı

gayri safi katma değerinin Türkiye ortalamasına oranı olan yüzde 77’nin, 2018 yılında yüzde 80’e ulaşması hedefleniyor. Bölge ihracatının ise plan dönemi sonunda 3,5 milyar dolara yükseltilerek ülke ihracatının yüzde 1,26’sının bölge tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.


Bölgenin 2013'te yüzde 4,9 olan işsizlik oranının 2018'de yüzde 2,9 seviyesine gerileyeceği, 2013 yılında sırasıyla yüzde 46,5 ve yüzde 48,9 olan istihdam ve işgücüne katılma oranlarının yüzde 50 ve yüzde 51,5 değerlerine ulaşması bekleniyor.


KOP Eylem Planı’nın uygulanmasında izleme ve koordinasyondan sorumlu kuruluş KOP Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı olacak. Planın bölge düzeyinde uygulanmasından ise eylem planında yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlar sorumlu olacak.


Eylem planının finansmanı ise 2014 yılı için 1 milyar 373 milyon lira, 2015 için 1 milyar 600 milyon lira, 2016 için 1 milyar 950 milyon lira, 2017 için 2 milyar 350 milyon lira, 2018 için de 2 milyar 654 milyon lira olmak üzere toplam 9 milyar 927 milyon lira olarak belirlendi. 


KOP Eylem Planı kapsamında toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı,  ekonomik yapının güçlendirilmesi, altyapının geliştirilmesi ve kentleşme, beşeri ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi olmak üzere 5 ana eksen tespit edildi. 


Plan döneminde öncelikle sulu tarım arazileri olmak üzere, 958 bin hektar alanda daha tarım arazilerinin toplulaştırılması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılarak toplamda 1 milyon 392 bin hektar alanda çalışmalar tamamlanacak. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen baraj ve gölet sulama projeleri bitirilecek, dağlık kırsal alanlarda yeni sulama projeleri hayata geçirilecek. 


Bölgedeki kurumlarla işbirliği içerisinde, yer altı ve yer üstü sularının kullanımı için yol haritası çıkartılacak. Bölgedeki su kısıtı da dikkate alınarak suyu az tüketen ve ülkenin yağlı tohum başta olmak üzere arz açığı olan ürünlerin bölgede üretilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, destekleme sisteminin dönüştürülmesine yönelik altyapı oluşturulacak.


Bakan Yılmaz: "Rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz"


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz" dedi.


Yılmaz, Niğde Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen Konya Ovası Eylem Planı (KOP) toplantısında yaptığı konuşmada, bölgesel gelişmeye dair ulusal vizyonun, sosyoekonomik ve mekansal olarak bütünleşmiş, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgeleriyle daha dengeli ve topyekn kalkınmış Türkiye olduğunu söyledi.


Yeni bölgesel gelişme politikasının, gelişmişlik farklarının azaltılması hedefini muhafaza ettiğini belirten Yılmaz, bunun yanında her bölgenin rekabet gücünü ayrı ayrı artırmayı da benimsediğini vurguladı.


2023 hedeflerine yürürken kapsayıcı bir kalkınma anlayışıyla tüm bölgelerin potansiyelini harekete geçirilmesinin temel politikalar arasında yer aldığını dile getiren Yılmaz, "Yeni bölgesel gelişme anlayışımızın temelinde bölgelerimizi ve coğrafyamızı yük olarak değil, varlık ve zenginlik olarak görmek vardır. Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz. Bu amaçla, bölgelerimizin sahip olduğu değerleri ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere bölgelerimize özgü, farklı nitelikte politikalar geliştiriyoruz. İnsan odaklı ve bütüncül programlar ile yol haritamızı oluşturuyoruz" diye konuştu.


KOP'un ilk olarak Konya Kapalı Havzası’nda su ve tarım alt yapısının yetersizliği nedeniyle tasarruflu su kullanımını amaçlayan bir çalışma olarak başladığına dikkati çeken Yılmaz, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin kurulmasıyla KOP'un, bir bölgesel kalkınma programına dönüştürüldüğünü anlattı.


KOP bölgesinin potansiyelini tam anlamıyla harekete geçirmek ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak amacıyla 2014-2018 dönemini kapsayan KOP Eylem Planını uygulamaya koyduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:


"Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın sosyal ve ekonomik dezavantajlarını azaltacaklarını, bu şekilde nihai olarak bölgenin rekabet gücünün ve yaşam kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz. KOP Eylem Planı’nın temel amacı kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmektir. Bu çerçevede tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak. Sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek. Eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği ve bunlarda kaliteyi artırmak temel önceliklerdir. KOP Eylem Planımız beş ana eksenden oluşmaktadır. Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, ekonomik yapının güçlendirilmesi, altyapının geliştirilmesi ve kentleşme, beşeri ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. Eylem planının hayata geçirilmesiyle bölgenin sosyal ve ekonomik göstergelerinde önemli ilerlemeler kaydedilecektir. Bölgemizde, 2013 yılında yüzde 4,9 olan işsizlik oranının 2018 yılında yüzde 2,9 seviyesine düşmesini öngörüyoruz. 2013 yılında 1,8 milyar dolar, 2014 yılında 2 milyar dolar olan bölge ihracatının 2018 yılında asgari 3,5 milyar dolar seviyesine yükseltilmesini hedefliyoruz."


Anadolu Ajansı


Geri Dön