Konya Şeker enerji atılımlarına devam ediyor!
Konya Şeker, özelleştirme ihalesinde Soma Termik Santrali’ni 685,5 milyon dolara alarak en büyük teklifi verdi ve böylece enerji sektöründe en büyük ikinci adımı attı.
Ülkemizin en büyük tarımsal sanayi kuruluşlarından olan ve hedefini dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek olarak belirleyen Konya Şeker, Kangal Termik Santrali’nden sonra, özelleştirme ihalesinde Soma Termik Santrali’ni 685,5 milyon dolara alarak en büyük teklifi verdi ve böylece enerji sektöründe en büyük ikinci adımı attı.
Özelleştirme İdaresinde Ahmet Aksu başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ, Bereket Enerji ve Üretim AŞ katıldı. 561 milyon dolarla başlayan ihalede ilk olarak en düşük teklifi veren Bereket Enerji elenirken, özelleştirme ihalesinde son turda Kalyon Grubu ile yarışan Konya Şeker 685,5 milyon dolarlık son teklifi ile Soma Termik B Santrali ihalesini kazandı. İhale kapsamında, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Soma B Termik Santrali ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazlar da "varlık satışı" yöntemiyle satışa sunuldu. Soma B Termik Santrali her biri 165 megavat kurulu gücündeki 6 üniteden oluşuyor. Santralin toplam kurulu gücü 990 megavatı buluyor.
Soma Termik Santrali özelleştirme ihalesi sonrası kısa bir değerlendirme yapan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in hem gıda sektöründe hem de enerji sektöründe büyümeye devam edeceğini ve bu yatırımın enerji sektörünün ana faaliyet alanı olan tarımsal sanayi yatırımları için kaldıraç işlevi göreceğini söyledi. Konya Şeker’in termik santral işletmeciliğinde 61 yıllık tecrübeye sahip olduğunu hatırlatan Başkan Konuk sözlerine şöyle devam etti:
“Biz Kangal Termik Santrali’ni aldığımızda tarımsal sanayiye yaptığımız yatırımların sekteye uğrayabileceğine dair endişelenenler olmuştu. Ancak biz o ihaleden sonra da hiç hız kesmeden tarımsal sanayi yatırımlarını yapmaya devam ettik. Kangal Et-Süt Entegre Tesisi’ni satın aldık. Unlu mamuller, bisküvi, kek, gofret tesisimizin yeni üretim bantları da o süreçte tamamlandık. Patates Nişastası Fabrikası’nın enerji ihtiyacını da Kangal Termik Santrali’nin yaptığı elektrik üretimiyle sağladık. Üstelik bu süreçte üreticimize verdiğimiz desteği de arttırarak sürdürdük. Avans ödemelerimiz de sürdü, ürüne ülkemizdeki en yüksek fiyatı da vermeye devam ettik. Soma Termik Santrali’nde de aynı yaklaşım ve aynı süreç planlamamız devam edecek. Konya Şeker yine öz kaynaklarına dokunmadan, tarımsal sanayi yatırımlarında hız kesmeden ve üretici ortaklarına verdiği destekten taviz vermeden Soma Termik Santrali’ni de bünyesine katacak”
Kangal Termik Santralini devraldıktan sonra yaptıkları revizyonlarla santralin üretimini EÜAŞ dönemine göre %60’a yakın arttırarak büyük bir işletme başarısı ortaya çıkardıklarını vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu başarının da enerji sektöründe yeni yatırımlar konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti. Konuk, “Termik santral işletmeciliğinde 61 yıllık tecrübemizle, Kangal Termik Santralini devralır almaz yaptığımız küçük revizyonlarla, işletme verimliliğini %31’den %34’de çıkarmayı başardık ve Soma’da da aynı başarıya devam edeceğiz.” dedi.