23 / 11 / 2024
fuzul

Konya YEKA için 4 firma teklif verdi!

Konya YEKA için 4 firma teklif verdi!

Konya'da yaklaşık 1,3 milyar dolar yatırımla inşa edilmesi planlanan Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nın (YEKA) ihalesi için 4 firma teklifte bulundu. İhale 20 Mart'ta gerçekleşecek.




Konya Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde fotovoltaik pil teknolojisi ile desteklenecek olan 1.000 MW kapasite tahsisli “Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA)” ihalesi için 4 firma başvuruda bulundu. Bu kapsamda kurulacak olan fotovoltaik pil üretim fabrikası da dünyada en büyük tek parça tesisi olacak. Minimum yılda 500 MW fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrikada 10 yıl boyunca da AR-GE yapma şartı ile Karapınar YEKA'da 1.000 MW'lık bağlantı kapasitesi tahsisi gerçekleştirilecek. Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek olan fotovoltaik modüller sahada kullanılacak. Sözleşme kapsamında yaklaşık 1,3 milyar dolar yatırım yapılacak.


ÇİNLİ, G.KORELİ, S.ARABİSTANLI

Proje ihalesine katılacak olan firmalar incelendiğinde, LİMAK ile konsorsiyum kuran CMEC Çinli yatırımcı bir firma olurken, HAREON ise dünyadaki en büyük güneş enerjisi paneli üretici olarak karşımıza çıkıyor. Kalyoncu Grupla konsorsiyum oluşturan Hanhwa ise Güney Koreli yatırımcı. Bu firma hücre üretiminde sayılı firmalardan biri. Çalık Grubu ile birlikte ihaleye teklif verecek olan Solar Giga ise yine Çinli bir firma ve güneş paneli üretiminde dünyanın ilk beşi arasında bulunuyor. Güneş Grubu ile hareket edecek olan AKC ise Suudi Arabistanlı Akwa firması olup, yenilenebilir enerji alanında hatırı sayılır yatırımları bulunuyor. Chint firması da Çin'in enerji yatırım şirketleri grubunda dördüncü sırada bulunan bir şirket. Zhejiang Xinneng de büyük üretici şirketler arasında biliniyor.


ENERJİYE CİDDİ GÜVEN VAR

Bu ihale ile 1,3 milyar dolarlık bir yatırım Türkiye'ye geleceğine dikkat çeken enerji uzmanları, bunun da Türk ekonomisine ve özellikle enerji sektörüne olan güvenin bir göstergesi olduğunu kaydettiler. Dünyada önemli enerji firmalarının yerli firmalarla ortak giriş grubu şeklinde bu stratejik projeye girmek istemelerinin de Türkiye'nin bu stratejisinin doğru, sürdürebilir ve hedef odaklı olduğunun kabul gördüğü dile getiriliyor. Uzmanlar ayrıca, söz konusu teknoloji kullanımı stratejisinin dünyada bazı ülkelerde uygulandığını hatırlatarak, Brezilya'yı örnek gösteriyorlar.


İÇ VE BÖLGESEL PAZAR AVANTAJI

Uzmanlar, Karapınar bölgesinin yenilenebilir enerji alanında dünyanın sayılı bölgeleri arasında olacağına vurgu yaparak, yenilenebilir enerji teknolojisinde Türkiye'nin iç pazar avantajı ve bölgesel pazar avantajının küresel rekabetin yaşandığı bu sektörde büyük oyuncular için de küresel rekabette öne çıkmaları için de bir fırsat olduğuna dikkat çektiler.


YERLİLİK ORANI YÜZDE 80 OLACAK

Projenin bir diğer özelliği de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da sıklıkla dile getirdiği, enerji yatırımlarında teknoloji transferi, Türkiye'nin üretim merkezi haline gelmesi açısından önemli bulunuyor. Bu kapsamda dünya devlerinin Türkiye'nin güneşi için yarışacakları projede, montaj dışında tüm parça üretimlerinde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70'ten aşağı olmamak üzere yüzde 80'lerde yerli mühendis zorunluluğu ve 10 yıl Ar-Ge zorunluluğu olacak.


İHALE 20 MART'TA YAPILACAK

Teknik ve mali yeterlikleri sağlayan firmaların 20 Mart 2017 tarihinde katılacağı ihale alım garantisi olan elektrik fiyatı üzerinden “Açık eksiltme” yöntemi ile yapılacak. Bu kapsamda kurulacak olan fotovoltaik pil üretim fabrikası da dünyada en büyük tek parça tesis olmuş olacak. Minimum yılda 500 MW fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrikada 10 yıl boyunca da AR-GE yapma şartı ile Karapınar YEKA'da 1.000 MW'lık bağlantı kapasitesi tahsisi gerçekleştirilecek.




Yeni Şafak


Geri Dön