04 / 05 / 2024

Konyaaltı'nda 130 dönümlük alan çıkmaza girdi!

Konyaaltı'nda 130 dönümlük alan çıkmaza girdi!

Konyaaltı ilçesinde yaklaşık 130 dönümlük alan çıkmaza girmiş durumda. Hissedarlar paylarını ancak diğer hissedarlara satarken; uygulanmayan Danıştay kararı nedeniyle hissedarlar trilyonlarca lira zarar ediyor



Konyaaltı ilçesinde yaklaşık 130 dönümlük alan çıkmaza girmiş durumda. Hissedarlar paylarını ancak diğer hissedarlara satarken; uygulanmayan Danıştay kararı nedeniyle hissedarlar trilyonlarca lira zarar ediyor


500 HİSSEDAR MAĞDUR DURUMDA

Arapsuyu Mahallesi’nde bulunan 130 bin metrekare taşınmaz ile ilgili 1998 yılından buyana hissedarlar mağdur durumda. 98 yılında yaklaşık 50 hissedarı olan arsanın bugün 500’e yakın hissedarı bulunurken açılan bir dava sonrasında 28 madde şerhi işlenerek arsanın ancak hissedarlar arasında satışı mümkün kılındı. O sırada yapılan parselasyon Antalya 1. İdare Mahkemesi 2002/1623 kararı ile iptal edildi.


DANIŞTAY KARARI UYGULANMIYOR MU?


Danıştay Altıncı Dairesi 2004/5173 karar no ile 27.10.2004 tarihinde Antalya 1. İdare Mahkemesi 2002/1623 karar no ile mahkeme kararını onadı. Konyaaltı Belediyesi Danıştay kararını uygulaması durumunda hissedarlardan birinin satış istemesi durumunda arsa 3. şahıslara da satılabilecek. Şu anda satışlar hissedarlar dahilinde yapılırken iddialara göre hissedarlardan bir tanesi de diğer hissedarların payını topluyor.


Arapsuyu Mahallesi’nde bulunan 130 bin metrekare taşınmaz ile ilgili 1998 yılında açılan dava neticesinde çıkan 28. madde şerhi sonrasında olan hissedarlara oldu.


Hissedarlardan Mehmet Gökay’ın mirasçıları tarafından açılan dava sonrasında yaklaşık 600 milyon lira değerindeki arsa sadece hissedarlar arasında satış yapılabilir ve kullanılabilir hale geldi. Arsa sadece hissedarlar arasında satılmasını fırsat bilen bazı hissedarların ise dörtte bir fiyatını arsaları satın aldığı ileri sürüldü. Diğer hissedarların durumunu fırsat bilenlerin hisseleri ucuza alarak haksız kazanç elde ettikleri ileri sürüldü.


Mehmet Gökay’ın mirasçıları tarafından açılmış olan ortaklığın giderilmesi davasından dolayı 28. madde şerhi işlenmiş olan arazi şerh ile dışarıya satış engellenmiş oldu. O gün bu gündür hissedarlar mağdur olurken yaklaşık 600 milyon lira değerindeki arsanın satışı gerçekleşemiyor.


MAHKEME İŞLEMİ İPTAL ETTİ

Antalya 1. İdare Mahkemesi 2002/1623 karar no ile bir önceki mahkeme kararını iptal etti. Kararda, “Hisselerin yerinde korunmayıp birleştirilerek 12608 ada 2 sayılı parselde hisselendirildiği davalı idare tarafından davacıya ait taşınmazın yerinde korunmamasının sebebi olarak bir gerekçe gösterilmediği, imar planın uygulanmasından kaynaklanan bir zorunluluğunda bulunmadığı, yapılan dağıtımın bu haliyle 3194 sayılı İmar Kanunun 18. maddesi ve İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile ilgili Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 10/a bendine aykırı olduğu görülmektedir. Bu durumda, dava konusu imar düzenlemesinin davacı taşınmazına yönelik kısmında hukuka aykırılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir” denildi.


DANIŞTAY ONADI

Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay Altıncı Dairesi de onadı. 2004/5173 karar nolu yazıda; “Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin 20.11.2002 günü, E:2002/510, K:2002/1623 sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılanma Usulü Kanununun 49. maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının onanmasına, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 27.20.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi” ifadeleri kullanıldı.


BELEDİYE BEKLENİYOR

Böylece geçmişte yapılan parselasyon iptal işlemi Danıştay tarafından da onaylanmış olurken hissedarlar kararın uygulanmamasından dolayı elleri kolları bağlı oturuyor. Hissedarlardan A. O.’nın varisleri arsa harcını yatırarak dışarıya satışını engellediği ileri sürülürken hisseleri toplayarak haksız kazanç elde ettikleri iddia ediliyor.


Bir başka iddia ise Konyaaltı Belediyesi’nin Danıştay kararını uygulamadığı konusu oldu. Konyaaltı Belediyesi’nin kararı uygulaması durumunda hissedarlardan biri arsanın satılmasını ister ise arsanın tamamı satılabilecek ve hissedarlara payları dağıtılacak. Böylece yaklaşık 11 yıl süren belirsizlik sona erecek. Yaklaşık 500 hissedar da böylece rahat bir nefes alabilecek. 


Antalya Hilal


Geri Dön