29 / 04 / 2024

Konyaaltı'nda pürüzler giderildi planlar askıya çıktı!

Konyaaltı'nda pürüzler giderildi planlar askıya çıktı!

Batı Çevre Yolu’nun tamamlanması için 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Plan değişiklikleri ile 1/1000 ölçekli Uyguluma İmar Planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı. Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları’nda emsal yüzde 40 oldu.



Konyaaltı Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve Antalya Batı Çevre Yolunun Konyaaltı İlçesi sınırları içerisinden geçen Karaman Çayı-Çandır Çayı arasında kalan kısmının kamulaştırılmadan 3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uygulaması ile yola terkinin yapılıp açılabilmesi için 19 Haziran’da  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onaylanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı.

 

Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları

1/1000 ölçekli Uyguluma İmar Planı plan notlarında Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları da ayrıldı. Bu alanlarda  konaklama tesisleri, lokanta, resmi ve sosyal ve kültürel tesisler, çevre sağlığı yönünden tehlike oluşturmayan imalathaneler ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen depolar yapılabilecek. Bu fonksiyonlara ilişkin uygulama ilçe belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacak. Bu alanlarda emsal 0.40 olup, hmax: 8.50 m.’yi geçemeyecek. 

 

Asman katlı dükkan ve otopark

Parsel maliklerinin muvafakatı alınmak, o parseller tarafından  kullanılmak, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınarak önerilen görüşlere uymak koşulu ile ada içindeki arka bahçeler birleştirilerek zemin altında, zeminaltı katlı otopark (gerektiğinde sığınak) zemin

 üstünde ise gerektiğinde arka bahçe alanları planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uyulmak kaydıyla otopark alanı olarak ayrılacak.Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanlarında emsale dahil olmak kaydıyla asma katlı dükkan yapılabilir. Konut dışı kentsel çalışma alanlarında minimum parsel büyüklüğü 3 bin metrekare olarak belirlendi.

 

İbadet yeri

Bu alanlarda dini tesisler ve eklentileri yapılabilir. yapılacak asıl yapı ve diğer tüm müştemilatların toplam inşaat alanı oranı (emsal) 0.50 olup,  müştemilatlar emsale dahildir. yapılacak müştemilatların yüksekliği tek kattan (3.50) metreden fazla olamaz. cami alanlarında yapılacak müştemilatların kullanım şekli (kuran kursu, imam evi vb.) ile ilgili

olarak Antalya İl Müftülüğü’nün görüşü alınacak. Bu alanlardaki uygulama, ilçe belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacak. 

 

Parklar

Mevcut ağaç dokusu dikkate alınarak tabii zemin veya tesviye edilmiş  toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma ve bitkilendirme için yeterli derinlikte toprak örtüsü olması ve standartları sağlaması  kaydıyla otopark ve havuz ile açık spor ve oyun alanı, umumi hela, 1 katı, h=4,50 m.’yi ve taban alanı kat sayısı toplamda 0,03’ü geçmemek, sökülüp takılabilir malzemeden yapılmak kaydıyla; açık çay bahçesi, büfe, pergole, kameriye, muhtarlık, güvenlik kulübesi, sporcu soyunma kabinleri, taksi durağı, trafo gibi tesislerin yapılabildiği, kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ile dinlenme ihtiyaçlarının karşılandığı alanlar.

 

Tarımsal niteliği korunacak alanlar

Plan onama sınırları dahilinde tarımsal niteliği korunacak alan olarak ayrılan alanlar, tarımsal faaliyetin sürdürüldüğü alanlar olup, ilgili kurumca “tarım dışı amaçla kullanım kararı” ve “kamu yararı kararı” alınmış olsa da tarım alanlarında, çevresel sürdürülebilirlik ve bölgenin sahip olduğu geleneksel doku ve yapılaşma özellikleri ile civarındaki alanın doğal özelliklerinin bozulmaması için çerçevesinde toprağın alansal olarak az kullanılması ve niteliğinin bozulmaması esastır.

 

Toplulaştırma projesi

Tarımsal niteliği korunacak alanlarda yapılacak ifraz yapılması durumunda parsel büyüklükleri “5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu ve uygulama yönetmeliğine” uygun olacak. 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanım kanunu uyarınca tarımsal niteliği korunacak alanlarda yer alan Karaağaçlık(Eğrek) deresinin ve Kuruçay Deresinin yatak şeridi, ileride yapılabilecek yatak temizliği ve diğer bakım-onarım amaçlı çalışmalarında kullanılmak üzere açılan  yollar ile imar yolları için toplulaştırma projesi uygulaması yapılması zorunlu.

 

Kamuya terkler

1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenen yol, yeşil alan, otopark, dini tesis vb. kamu yararı için ayrılan alanların kamuya terk işlemi yapılmadan uygulamaya geçilemez, inşaat ruhsatı verileyecek.  Planlama alanı 2.derece deprem kuşağında olduğundan “Afet

 Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” ile “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulacak.

 

DSİ görüşürü alınacak

Plan  kapsamında ilk kez kullanım kararı getirilen alanlarda imar planına esas yaptırılmış olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 17 Temmuz 2013 tarihinde onaylanan jeolojik-jeoteknik etüd raporunda belirtilen  hususlara uyulacak. Bu raporlara göre belirlenmiş yerleşime uygun olmayan alanlarda hiçbir şekilde yapılaşma önerilmeyecek. Her  türlü yapılaşmada taşkın ihtimali olan alanlar için Devlet Su İşleri'nden taşkınla ilgili görüş alınması ve bu görüşe uyulması zorunlu.

 

İçme su kuyuları

Planlama alanında Antalya Boğaçay Kaynağı içme suyu kuyuları-yeraltı suyu kaynakları koruma alanı ilanlarında belirtilen Boğaçay kaynağı içme suyu kuyuları  ve yeraltı suyu kaynakları koruma tedbirleri ve koruma alanında alınması gerekli önlemlere uyulacak olup, ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşü alınmadan bu plan kapsamında, kullanım kararı getirilen alanlarda uygulamaya geçilemez, inşaat ruhsatı verilemeyecek.

 

Dere ıslahı

Karayolu güzergâhıyla ilgili uygulama karayolları genel müdürlüğünce yapılacak olan fizibilite etüt ve avan projesi’ne göre gerçekleştirilecek ve verilecek görüş doğrultusunda uygulama yapılacak. Plan onama sınırı dışındaki taşkın etki alanları ile Boğa çayı ve Karaman

 çaylarında yapılan ıslah çalışmaları tamamlanıncaya kadar taşkın problemlerine karşı alınacak önlemler parsel sahipleri ve Karayolları  Bölge Müdürlüğünce alınacak.

 

 

Terk yapılmadan ruhsat verilmeyecek

TCK, Eskişehir-Antalya Yüksek Hızlı Tren ile enerji nakil hattı  kamulaştırma sınırına rastlayan parsellerde ilgili kurum görüşü  doğrultusunda uygulama yapılacak. Parsellere isabet eden imar yollarında, terk yapılmadan ruhsat verilemeyecek.  Yol açma çalışmalarına başlanıldığında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğünün Görüşü alınarak, alınacak görüş doğrultusunda güzergahın uygun noktalarına enine dik geçiş şeklinde boş borular teşkil edecektir.

 

2863 sayılı yasa kapsamında herhangi bir kültür ve tabiat varlığına rastlanması durumunda faaliyetin durdurularak kültür varlıkları için  2863 sayılı yasanın 4. maddesi gereği ilgili müze müdürlüğüne veya antalya  kültür varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğüne tabiat varlığı açısından ise 644 sayılı kanun hükmünde kararname kapsamında ilgili bölge komisyonuna başvurulması gerekiyor.


Antalya ileri


Geri Dön