16 / 11 / 2024

Konya'da konut arsasına ihtiyaç var!

Konya'da konut arsasına ihtiyaç var!

Aydın İnşaat yönetim kurul üyesi Mehmet Aydın, “Maliyetleri daha da cazip hale getirebilmemiz için belediyelerimiz konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki arazileri mutlaka konuta açmalı. " dedi.




Konya’da önemli yatırımlara imza atan Aydın İnşaat, gelecekteki yatırımlarını artırarak yüksek katlı bina yapmaya başladı.


Villa tarzından, çok katlı konut yapına başladıklarını ifade eden Aydın İnşaat yönetim kurul üyesi Mehmet aydın, “ileriye yatırım yapmak için 2016 yılında arsa sahipleriyle daha fazla anlaşmalara giriyoruz” dedi


Aydın İnşaat 1985 yılında kurulduğundan, 2010 yılına kadar yüksek katlı yapılar yapmayarak villa tarzı yapılar inşa sistemini değiştirdi.  2010 yılından sonra yeni vizyonuyla yüksek katlı konut üretimine başlayan firma Karatay bölgesindeki inşaatlarla kalitesini devam ettiriyor.  Birçok aşamalarda projeler hayata geçirilirken taşeron firma kullanmayarak inşaatlar kendi kontrolünde yükseliyor.  2016 yılı inşaat sektörü içi durgun geçen bir yıl olmasına rağmen; Bu durgunluğu şu şekilde dile getiren Aydın İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aydın, “ileriye yatırım yapmak, konut eksikliğini biraz daha zenginleştirmek için 2016 yılında arsa sahipleriyle daha fazla anlaşmalara giriyoruz” dedi.  


‘BARTER SİSTEMİYLE KENDİMİZİ VURUYORUZ’


Mehmet Aydın, Bu yıl konut satışlarının geçtiğimiz yıllara göre orta seviyelerde olmasının yanında İnşaatçıların ‘Barter’ sistemi yaparak inşaat firmaları bilmediği malzemelerinin kullanıldığı uyarısında bulundu. Barter sisteminin inşaatın tesisat sistemleri gibi iç düzenini yapana firmalara para yerine yaptıkları işin karşılığında daire verilmesi anlamına geliyor. Böyle bir sistemde daire fiyatının düşürüldüğünü aktaran Aydın, “ Kendi kendimizi vuruyoruz diyebiliriz” şeklinde konuşurken “Biz Aydın İnşaat olarak bunu yapmıyoruz” dedi.  Bundan sonra da böyle bir düşüncenin içinde olmadıklarını aktaran Aydın, “Konya’da abartılı bir şekilde Barter sistemi yöntemiyle daire yapıldığı için problemler meydana geliyor. İnsanlar hesaplı diye bir şeyler arıyorlar, A firmasıyla B firmasını karıştırıyorlar. A firması 200 bine daire satıyor, B firması yaptığı iş karşılığı verilen aynı daireyi 180 bin liraya satıyor. Diğer A firması ticaret yaptım mantığıyla yüzde 5 kar oranında satış yapıyor. Bu böyle olunca inşaat yapan firmalar kendi kendilerine fiyat düşürüyorlar” şeklinde uyarılarda bulundu.


‘SAĞLAM YAPI YAPMAK BİZİM ÇİZGİMİZ’


Binanın güzelliğinden ziyade en önemli olan sağlıklı, sağlam yapılar inşa etmenin önemli durum olduğuna işaret eden Aydın, “İnşaat firmalarında birden çok kalem olduğu için hepsinin ayrı ayrı hesaplanması çok önemli ve her hesaplarda dayanırlılık, sağlamlılık da hesaplanmalı. Aydın İnşaat olarak en önemli çizgilerimizden biri budur” şeklinde açıklamada bulundu. Aydın, müşterilerin tebriklerin bu yönde olumlu olduğunu ve çok sıcak karşılandığını bildirdi.  


‘HERKES İNŞAAT YAPMAYA BAŞLADI’


İnşaat sektörünün gelişme gösterdiği son yıllarda inşaat işini bilmeyenler de inşaat sektörüne girdiğini belirten Aydın, “Bu duruma devletin düzenlenme getirmesi lazım” şeklinde konuştu. Aydın, insanların biraz sermaye bulduğu zaman inşaat yapmaya başladığını belirterek inşaat veya bir firma olmadan tabela kullanıldığını söyledi. Açıklamalarına devam eden Aydın, “Böyle bir durumda insanların mağdur olması kaçınılmaz bir olaydır. Sadece para kazanmak niyetinde olan insanlar inşaat yapmaya başladı. Bu işin özelliği para kazanmak değil, insanların sağlığı ve güvenliğidir. Devletin inşaat sektöründe kesinlikle düzenleme getirmesi lazım. Çünkü insanlar ömür boyu içinde yaşanılacak bir ev alıyorlar. İnşaat sadece ticari bir meta değildir. Bu böyle devam ederse insanların üzülür” ifadelerini kullandı.  


‘EMLAK İŞİ SORUMLULUK GEREKTİRİR’


Emlakçılık sektöründeki problemleri dile gererek konuşmasına devem eden Aydın,


Gayrimenkul alırken, satarken, kiralarken ve kiraya verirken yasal sorumluluklarının yerine getirmesi, kayıtlı emlâkcılarla çalışması; alışverişinizde problem yaşanmamanız açısından dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Aydın, “ Emlâkcılık gerçekten çok önemli bir sektör. Bu sektörü yapan insanlar güvenilir olması lazım. Emlak işinde çantacılık diye tabir edilen insanlar ortaya çıkmaya başladı. Normal işlerinden ayrılınca emlakcılık yapmaya başladılar. Bu konuya da acil düzenlenme gerekli. Emlak işiyle uğraşacak olanlar en az iki yıl üniversite okumak zorunda olmalı. Devletin bazı kurumlarında araştırma yaparak güvenirliğini bilmeli. Emlak işine gireceklerin kesinlikle staj yapması gerekli diye düşünüyorum. Bu konuda emlak odaları da üzerine düşeni yapmalı” şeklide açıklamalarda bulundu.


‘TARLA VASFINDAKİ ARAZİLERİ MUTLAKA KONUTA AÇMALI’


Son olarak Konut arazisi konusunda problemleri aktaran Aydın, “Maliyetleri daha da cazip hale getirebilmemiz için belediyelerimiz konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki arazileri mutlaka konuta açmalı. Maliyetler bu sayede aşağı düşecek. Konya’da alan sıkıntısı yok ama imarlı arsalar bitti. Fiyat yüksek. Bu da direk konuta maliyet getiriyor. Kampüs karşısında, Yazır Bölgesi’nde arazimiz var ama imar yok. Konutu dağın başına da, şehrin merkezine de yapsanız maliyet aynı. Konya'da kentsel dönüşüm çalışmalarının artmasıyla birlikte arsa fiyatları da tavan yaptı. Şehrin birçok noktasında kentsel dönüşüm çalışmalarının olduğunu ve kentsel dönüşüm projelerinin ekonomiye büyük katkı sağladığını görüyoruz. İnşaat sektöründe 250–300 kalem ürün kullanılıyor. İnşaat birçok sektörü besliyor. Dolayısıyla dönüşüm ekonomiye can veriyor. Dönüşüm nedeniyle, arsa ve evler çok değer kazanıyor” şeklinde sözlerine son verdi. 


Konya Memleket


Geri Dön