23 / 11 / 2024

Konya'da modern bir şehir hastanesine ihtiyaç var!

Konya'da modern bir şehir hastanesine ihtiyaç var!

Konya Pusula Gazetesi'nin köşe yazarları arasında bulunan Namık Ceyhan, bugünkü yazısında yapılacak olan Konya Şehir Hastanesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o köşe yazısı...




Konya büyük bir şehir ve elbette çok yataklı ve modern bir şehir hastanesine ihtiyacı var. Sağlık alanında şehrimizin ve bölgemizin ihtiyacını karşılayacak Konya Şehir Hastanesi'nin bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz.


Ancak inşaatının yapılacağı yer ve bölge ile ilgili geleceğe yönelik kişisel kaygılarımı da tarihe not düşmesi bakımından burada sizlerle paylaşmak istiyorum. 


Türkiye genelinde ilk etapta yapılması planlanan 16 hastaneden biri olan Konya Şehir Hastanesi hükümetin deyimiyle bürokratik oligarşi ve yargı sebebiyle bir türlü hayata geçirilememişti. 


Ziraat Mühendisleri Odası, Konya Şehir Hastanesinin Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisine yapılmasına ilişkin kararı yargıya taşımıştı. Konya 2. idare Mahkemesi, esastan inceleme olanağı bulunmadığını belirterek davayı reddettiğini Konya Milletvekilimiz Sayın Mustafa Baloğlu'nun basın toplantısından öğreniyoruz.

 

Sayın Vekilin konuyla ilgili olarak verdiği bilgilere göre: Konya Şehir Hastanesi arsasıyla ilgili Tarım Bakanlığının kendisine tahsisli bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında bulunan 2311 ada 12 nolu parselde kayıtlı 10.802.848,59 metrekare yüzölçümlü taşınmazın 965.000 metrekare bölümünü buradaki tarımsal faaliyetlerin sekteye uğramaması için alınacak tedbirleri de belirterek Sağlık Bakanlığına tahsis edilmek üzere Tarım Bakanlığına olan tahsisin kaldırılmasına 13.6.2014 tarih 329 sayılı yazısı ile onay verilmiş. 


Bu onayla şehir hastanemiz mevcut planlanan arsadan 8 kat daha büyük bir alana yapılmış olacak. 


840 yatak kapasitesinin de 1400 'e çıkarıldığı hastanenin Tahsis işlemlerinden sonra Sağlık Bakanlığımız tarafından hızla işlemleri başlatılarak Konya Şehir Hastanemizin inşaatına başlanacakmış. 


İnşaALLAH hayırlısıyla tamamlanır. 


Yirmi beş yıldır Konya'da yaşayan ve Allah(c.c) nasip ederse emr-i hak vaki olana kadarda burada yaşamak isteyen bir Konya sevdalısı olarak Şehir Hastanesinin yapılacağı yer hakkındaki değerlendirmelerime gelince: 


Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün görev alanı yurt içinde Orta Anadolu ve güney geçit bölgesi, Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, İsparta, Burdur dan illeri ile yurtdışında başta Ortadoğu, Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar, Kuzey ve Orta Afrika ülkeleri ve diğer ülkelerini kapsamaktadır.Görev konuları ise Buğday başta olmak üzere Tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, tıbbi aromatik bitkiler, çayır-mera ve yem bitkileri, meyvecilik, sebzecilik, biyolojik çeşitlilik, genetik kaynaklar ve hayvancılık olarak belirlenmiştir.Uzun yıllardır başarılı çalışmalara imza atmış enstitünün araştırma sahası Şehir hastanesiyle birlikte küçülecektir. 


Hastane hizmete başladıktan sonra araştırma sahalarına ekilen dikilen ürünler gelen giden araçların egzoz dumanından ve günlük en az on bin kişiyi bulması beklenen insan hareketlerinden mutlaka etkilenecektir. 


Dünyanın gıda güvenliği dikkate alındığında ülkemizin Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsüne çok ihtiyacı var. 

Ancak Şehir hastanesiyle başlayacak yapılaşmayla birlikte korkarım ki 25-30 yıl sonra enstitü tarihe karışabilir. 


Konya ilinin hakim rüzgar yönü kuzeykuzeydoğuludur. Hastane şehrin Güney-güney doğu yönüne inşa edilecektir. Şehirde özellikle kış aylarında var olan hava kirliliğinin bu yöne taşınması yani hastane bölgesini etkilemesi kaçınılmazdır. 

Halen kışın o bölgede hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı unutulmamalıdır. 


Yaz aylarında Karatay bölgesinde son yıllarda hissedilen kötü bir koku var. O bölgeye yakın sanayi tesisleri, Konya Atık su arıtma tesisi ve atık çamur deposu ile Kati atik (çöp) alanından yükselen kokular ve Saraçoğlu bölgesindeki hayvan hareketlerinden kaynaklanan emisyonlar hastanenin üzerine taşınabilir. 


O bölgede halen var olan Karatay Üniversitesi ve Adliye binasıyla başlayan hareketlilik hastanenin de hizmete girmesiyle sosyal tesisler, ulaşım ve konut yatırımlarıyla daha da yoğunlaşacaktır. Bu durumda ihtiyaca binaen hastane çevresi muhtemelen imara açılabilir. 


Enstitünün kapısına yakın bölgede bulunan Hüyük kalıntısı nedeniyle tekrar bir bürokratik çaba yaşanabilir. Bu bağlamda Kültür Varlıkları Kurulu ile sorun olabilir. 


Jeoloji Mühendislerinin verdiği bilgilere göre bölge yer altı suyunun yüksek olduğu bir bölge. O bölgede yer altı suyunun seviyesi 7-8 metrede bulunuyor. Taban suyu ve drenajla ile ilgili önlemlerin ve bina inşaatı ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmaması halinde olası bir depremde büyük riskler oluşabilir. 


Diyelim ki son teknoloji ile binanın temelleri için gerekli sağlamlaştırma projeleriniz mevcut, tarımsal faaliyetlerin aksamaması için gerekli tedbirleri aldınız. Bütün bunların inşaat ve işletme maliyeti bir başka alana göre çok daha fazla olabilir. 


Hizmete açılacak hastaneye gelen, burada şifa bulmak isteyenler hastalar, muhtemel olumsuz çevre koşullarıyla birlikte başka sorunlar yaşayabilirler. 

Netice itibarıyla Konya Şehir Hastanesinin yer seçimi konusundaki karar bana göre aceleyle verilmiş gibi geliyor, halbuki Konya'da alternatif alan mutlaka bulunurdu. Mevcut yer benim pek içime sinmiyor. Ya sizin? Kalın sağlıcakla. 


ÇEVRECİ SÖZÜ: Sen yarını düşünmezsen, yarın seni kim düşünür? 


Pusula (Konya)


Geri Dön