24 / 12 / 2024

Konya'daki tarihi sille için proje hazırlandı!

Konya'daki tarihi sille için proje hazırlandı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Selçuk Üniversitesi mimarlık fakültelerinin yürüttüğü "Konya Sille Fiziksel Yenileme Çalışması" projesiyle, Selçuklu Sille Mahallesi'nde sürdürülebilir kültürel turizmin sağlanması amaçlanıyor.



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Selçuk Üniversitesi mimarlık fakülteleri tarafından yürütülen "Konya Sille Fiziksel Yenileme Çalışması" adlı projeyle, 6 bin yıl önce kurulduğu tahmin edilen, Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi'nde sürdürülebilir kültürel turizmin sağlanması amaçlanıyor. 


KTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Şebnem Ertaş, yaptığı açıklamada, içinden geçen Sille Deresi'nin iki yamacına kurulmuş yapılardan oluşan ve Roma döneminden günümüze kadar ulaşan önemli merkez olan Sille'nin, farklı inanç ve kültürlerin hoşgörü içinde kaynaşarak bir arada yaşadığı çok nadir yerler arasında bulunduğunu söyledi.


Arkeolojik verilere göre, 6 bin yıl öncesinde kurulan Sille Mahallesi'nin, günümüze ulaşabilen kültür varlıkları, gelenek ve görenekleri ile bölgenin zenginliğini ortaya koyduğunu belirten Ertaş, "Hacı Ali Ağa Sokağı ile yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, meydanı çevreleyen Ak Hamam, Kültür evi, Subaşı Hamamı, Aya Elenia Kilisesi ve Şapeli gibi önemli kimlik ve anahtar elemanların bulunduğu Sille Mahallesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor" dedi.


Ertaş, Sille'nin Konya için önemli turizm koridoru olabileceğini belirterek, "Çalışmanın temeli, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Erdoğan ile tanışmamıza dayalı. İki üniversitenin ortak çalışmada bir araya gelebileceği hakkında görüşmelerimizin olduğu dönemde, Sille'de daha önce bulunmuş Yrd. Doç. Dr. Funda Kurak Açıcı'dan edindiğim görseller, bana bu konuda çalışmanın konusunu ortaya koyma adına fikir verdi" diye konuştu.


Konya Selçuklu Belediyesi yetkililerinin de projeye destek verdiğini dile getiren Ertaş, öğrenci projeleri ile başlayan sürecin, Mart 2015 itibarıyla TÜBİTAK'a sundukları "Konya Sille'de Geleneksel Dokusunun Bir Yöntem Dahilinde Turistik Amaçlı Fiziksel Yenilemesi" adlı projenin kabul edilmesiyle devam ettiğini ayrıca Sille'nin kimliğine vurgu yapacak yeni bir konu ile de KTÜ Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) hazırladıklarını anlattı.


Ertaş, TÜBİTAK'a sundukları projenin, TÜBİTAK 3001 Ar-Ge Projesi olarak destek aldığını, proje kapsamında çalışmaların devam ettiğini ve çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.


Sille'nin, Konya için önemli sayılabilecek farklı bir kültür turizmini destekleyecek nokta olduğuna dikkati çeken Ertaş, Selçuklu Belediyesinin Sille'de çok güzel sokak sağlıklaştırma çalışması yaptığını gözlemlediklerini, hazırladıkları projenin ise genellikle turizm alanlarında yapılan çalışmalar sonrası işlevsiz kalan iç mekanlara yönelik olduğunu belirtti.


Ertaş, projenin, yapılara işlev kazandırarak yöre halkını turizmden gelir sağlayabilecekleri noktaya ulaştırmak açısından önemli olduğunu ifade ederek, Sille'nin en geniş tipik mimari özelliğine sahip konut yapısını gösteren Hacı Ali Ağa Sokağı'nda 10 yapı üzerinde çalıştıklarını, her yapı için 10'ar farklı senaryodan oluşan uygulama projesi hazırlanacağını söyledi.


- Projenin sahada uygulanmasının önemi


Çalışmanın ortaya koyduğu verilerin, ilgili kurumlarca sahada uygulanmasını arzuladıklarını işaret eden Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Çalışmalarımızın bu ayağından sonra belediyelerle de bunu devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Turizm açısından iyi bir envanter örneği çıkarıldığı zaman, bu örnek Türkiye ve dünyaya tanıtıldığında bazı insanlar özellikle Sille'yi görmek için gelecekler. Bu nedenle benzer özellikteki şehirler için kültür turizmlerini destekleyecek farklı koridorlar açılabilecek yerleşim alanlarının önemini ortaya koyarak bir fark yaratacağını, tanınırlığını artıracağını ve reklamının olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Sille'nin Türkiye'de tanınmasını istiyoruz. Bu da Konya için farklı bir kültür aktivitesinin kazandırılmasını sağlayacaktır."


Ertaş, turizmde bu tür projelerin uygulanmasının ardından hemen sonuç vermesinin beklenemeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Bu tür çalışma orada yaşayan insanların gelişimiyle de ilgili. Ekonomik girdi sağlayabileceğini keşfeden insanlar konutlarını ya da farklı alanlarını değerlendirmeyi isteyeceklerdir. Bu seviyeye gelmek belki 5, 10 yıl alacaktır ama çalışmalar en azından buna başlangıç oluşturacaktır. Belki 5, 10 yıl sonra orada farklı bir turist potansiyelini göreceğiz. İnsanlar orada kalmak isteyecekler, ürünleri satın almak isteyecekler. Türkiye'nin değerli noktalarından biri olan Sille'de kültürel turizm açısından sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyoruz. Elimizdeki bu güzel kaynakların bütün coğrafyada, dünyada tanınırlığını artırmak istiyoruz."


Yürüttükleri çalışmalar kapsamında, BAP projesine katkı sağlaması amacıyla, KTÜ öğrencileri arasında "Konya/Sille Anlatılan Tarih" temalı yarışmalar düzenlendiğini belirten Ertaş, bu tasarım yarışmalarının ilkinin Sille'nin kimliğini ortaya koyma acıyla "imge ve simge" diğerinin ise "kent mobilyaları" konulu olduğunu dile getirdi.


Ertaş, gerçekleştirdikleri çalışmaları, Haziran 2016'da Sille'de yapılacak çalıştay ve sergi sırasında düzenleyecekleri kolokyumda (akademik toplantı) ilgili akademisyenler ve kurumlarla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön