27 / 04 / 2024

Konya'nın kentsel dönüşümde eksiklikleri var!

Konya'nın kentsel dönüşümde eksiklikleri var!

Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaş, Konya'nın kentsel dönüşümde eksikliklerin olduğunu belirterek, vatandaşın yeterli düzeyde bilgilendirilmediğini dile getirdi.



Konya'da kentsel dönüşüm adı altında yapılan yeterli çalışmanın olmadığını belirten Kaş, "Güncel bir kavram olduğu için her şeye kentsel dönüşüm denilmeye başlandı. Kentsel dönüşüm olması için öncelikle belli yasalara uygun olması gerekir. Ama Karatay Belediyesinin kentsel dönüşüm adı altında vatandaşlarla, istişare ederek, onların katılımıyla yapılan bir çalışması yok. Sadece o bölgede yapılan çalışmaya kentsel yenileme diyebiliriz. Hepsi 18. madde uygulamasıyla yapılan kooperatif şeklinde düzenlemelerdir. Kentsel dönüşüm olabilmesi için sosyal alt yapının da tamamlanmış olması gerekir. Bu bölgedeki örneklere bakarsak konutlar yenileniyor ancak o konutların ihtiyacı olan eğitim ve sosyal donanımlar eksik kalıyor" diye konuştu. 


"KENTSEL DÖNÜŞÜM BELEDİYE YASASIYLA YAPILIYOR" 

Konya'da belediye işbirliğiyle yapılan iki işbirliğinin olduğunu söyleyen Kaş, "Birincisi KONEVİ konutları, Meram Belediyesi ve  TOKİ  işbirliğiyle yapıldı, ikincisi Ilgın'da halen devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışması iki şekilde gerçekleşiyor. İlki 6306. maddeye dayanan 'afet riski alanlarında kentsel dönüşüm' yasası, ikincisi 6973. maddeye dayanan yasadır. Çoğu belediye uygulaması da bu maddeye göre çalışıyor. İlk maddeyle belediyeler çalışmak istemiyorlar. Çünkü bu yasayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışmak zorunda oldukları işlerin uzadığını düşünerek, pek tercih etmiyorlar. Meram Belediyesi şu anda 5 bölgede çalışma yapıyor. Aksine, Hacı Fettah, Uluırmak, Turgut Reis ve Şükran Mahalleleri bunlardan 3'ünü 6306. madde ile yapıyor. Diğerini belediye yasasına dayanarak yapıyor. Ancak Meram bölgesinde öncelikli olan yer Muhacir Pazarının bulunduğu bölgeden Vali Konağı'na kadar olan yerlerde düzenlemeye başlanmalıydı" dedi. 


"KONYA KENT PLANINDA BÜTÜNLÜK YOK" 

Selçuklu Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmalarından uzak durduğunu belirten Kaş, "Bölgenin geniş bir arazisi var. Mevcut imare açık konut yapılabilecek bir alan varken, yıkıp yenisi yapmak doğru olmaz. Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında Hocacihan bölgesinde çalışmalar yapılıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ise, motorlu taşıtlar sanayisi için bir çalışma yapıyor. Eski Buğday Pazarı dediğimiz bölgeyi çalışıyorlar. Burada hak sahibi esnaflarla görüşerek, onlara Ereğli ve Aksaray bölgesindeki bir bölgeyi teklif ediyorlar. Şu anda etüt çalışmaları yapıyorlar. Konya kent planında bir bütünlük yok. Belediyelerin mutlaka koordineli çalışması gerekir" dedi. Kentsel dönüşümün sadece mekânsal alanların yenilenmesi olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Kaş, çevresel düzenlemelere de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek vatandaşı yeterli düzeyde bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. 


Melek Sarıtaş/Anadolu'da Bugün


Geri Dön