23 / 12 / 2024

Konya Meram'daki dönüşümde son durum!

Konya Meram'daki dönüşümde son durum!

Anadolu'da Bugün Gazetesi köşe yazarı olan Mehmet Gündoğdu bugünkü yazısında Konya Meram'daki kentsel dönüşümü anlattı. Gündoğdu, yazısında Meram'daki dönüşümle ilgili bilinmeyenleri okuyucularıyla paylaştı...



Meram Belediyesi kentsel dönüşüm projesi için somut bir adım atmadığı gibi, neyin ne olacağı da henüz belli olmamıştır. Kentsel dönüşümde kendilerine haksızlık yapıldığını öne süren bazı vatandaşlar eylem yapmaya başladılar. Kentsel dönüşüm alanına giren yerlerdeki bina ve arsa sahipleri, belediyeye verecekleri bina ve arsalarına karşılık alacaklan daireleri az buluyorlar. Bu yüzden vatandaşlann büyük çoğunluğu belediye ile anlaşma yapamadılar, sanınm yapmayacaklar da. Kim haklı, kim haksız? Doğru söylesem birileri gücenecek, eğri büğrü söylesem hak gücenecek. En iyisi şimdiye kadar olup bitenleri yazması benden, karar vermek sizden olsun. 

Çaybaşı ve Hacıfettah mahallerinde yıllardır 18. Maddenin uygulanması beklenirken, bir inşaat şirketi 2011 yılında 23000 metrekarelik bir adada kat karşılığı olmak üzere çoğu binalan ve arsaları satın aldı. Mülk sahiplerinden yalnız üç beş kişi inşaat şirketiyle anlaşamadılar. İnşaat şirketi yüzde 36 üzerinden işlem yaparak mülk sahipleriyle anlaştı. 

Bu arada eski binalar boşaltılıp yıkılmış, yıkık yerler düzlenmişti. 2015 yılında inşaat bitirilip daireler teslim edilecekti. 2013 yılında anlaşmayan üç beş mülk sahibi kalmışken Meram Belediyesi bu bölgede kentsel dönüşüm uygulaması yapacağını söyleyerek bu adaya el koydu. Belediye, mülk sahiplerini 2 yıl oyaladıktan sonra Mayıs 2015 tarihinde mülk sahiplerine bir duyuru yapıldı. Duyuruyu yapan Meram Belediyesi Emlak ve İstimlâk Müdürlüğü, duyurunun altında Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Civcik imzası bulunuyor. 

Bu duyuruda Çaybaşı ve Hacıfettah mahallerinde kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalan yapılacağından; bu bölgenin kamulaştınlacağını, mülk sahiplerinin 15 gün içinde irtibat bürosuna başvurmaları halinde mülk sahiplerine bedellerinin peşin olarak ödeneceğini, başvurmayanlara kamulaştırma yasasının 10. Maddesi uygulanacağını bildirilmektedir. Oysa amaçlanan kamulaştırma değil kentsel dönüşüm projesiyle vatandaşlardan kat karşılığı mülk almaktır. Vatandaşlar irtibat bürosuna başvurduklarında mülklerin kat karşılığı alınacağı söylenmektedir. Yol, yeşil alan gibi yerleri vatandaşın mülkünden karşılıksız sağlamayı hedefleyen belediye, bu alanları vatandaştan parasız olarak alıyor ve mülkün kalan kısmı üzerinden hesap yaparak daire öneriyor. 

Adamın bir dairesi varsa belediye karşılık olarak bir daire bile vermeyip üste para istiyor. Gerçek bir örnek vermek istiyorum. Hacıfettah Mezarlığı köşesindeki 500 metrekarelik arsaya inşaat şirketi brüt 115- 120 metrekarelik 2+1 üç daire vermişken; Meram Belediyesi bir adet 200 metrekarelik daire vermektedir. Üstelik daireyi nereden verecek, şehir merkezindeki arsanın karşılığını en ücra bir yerden mi verecek, daireler kaç tip olacak, bloklar kaç katlı ve kaçar dairelik olacak? Dairelerin planlan nedir, kaç odalıdır, salon kaç metrekaredir gibi soruların karşılığını asla alamayan vatandaşlar belediye ile anlaşmaya yanaşmıyorlar. Kendilerine karşı adaletsiz davranıldığını düşünenler eylem yapmaya başladılar. 

Şimdi durup düşünelim. Vatandaşlar kiraya verip az çok para aldıklan mülklerinden oldular. Meram Belediyesi vatandaşları üç yıldır oyalıyor, henüz ortada bir şey olmadığı gibi, neyin nasıl olacağını da bilen yok. Üç beş mülkiyetin dışındaki bütün tapular inşaat şirketinin elinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Meram Belediyesi nin bu türden uygulamaları durdunnası için 600 - 650 imzalık bir dilekçe verildiyse de henüz bir gelişme olmadı. Ne derece doğru bilmiyorum ama inşaat şirketi ile Meram Belediyesi'nin mahkemelik olduğu söyleniyor. 

El vicdan. Şimdi karar sizin. 



Mehmet GÜNDOĞDU/Anadolu'da Bugün


Geri Dön