22 / 11 / 2024
fuzul

Maltepe Gülsuyu ve Gülensu'daki dönüşümde son durum!

Maltepe Gülsuyu ve Gülensu'daki dönüşümde son durum!

Habertürk Gazetesi'nden Esra Boğazlıyan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Gülsuyu ve Gülensu'daki dönüşüm hakkında konuştu. İşte o röportaj...




Maltepe Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri, son dönemlerde uyuşturucu çeteleriyle, cinayetlerle gündemde. Ancak şimdi bu bölgenin çehresini, belki de kaderini değiştirecek bir proje başlıyor. Her iki mahalledeki binaların tamamının yıkılıp yeniden yapılmasını öngören kentsel dönüşüm için ilk adımlar atıldı. Kısa süre içinde de inşaatların başlaması bekleniyor. Peki Gülsuyu ve Gülensu nasıl değişecek? 


- Son görüştüğümüzde Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde kentsel dönüşüm başlatacağınızı söylemiştiniz. Bu konuda epey yol katedildi. En son İBB Meclisi’ne gönderilmişti planlar. Son durum ne?


Buranın kırk yıllık bir geçmişi var. 70’li yıllarda başlayan o yapılaşma her seçimde daha da çoğalarak büyük mahallelerin oluşmasına zemin hazırlamış. Son 13-14 yıldır özellikle bölgenin beş binlik planlarının Büyükşehir tarafından yapılmasından sonra burası kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilince her iki mahallemizde de zaman zaman ciddi tepkilerin ortaya konduğunu biliyoruz. Ben göreve gelince burada birikimli, donanımlı aktörlerin olduğunu gördüm. Sonuçta o alanda 10-12 yıldır kentsel dönüşümle ilgilenen sivil toplum örgütlerimiz var. GÜLDAM, Gülsuyu Güzelleştirme ve Dayanışma Dernekleri gibi, kanaat önderlerimiz, muhtarlarımız, üniversite hocalarımız var. Geçen nisan ayında belediye olarak bir karar aldık, bu kentsel yenileme planlarını biz kendi bünyemizde yapacağız dedik. Bu mahallelerimizde tanıtım ofisi açtık. Planları meclise getirdik. Kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptık ve planlarımızı muhattaplarımıza verdik. Mimarlar Odası’na, sivil toplum örgütlerine, muhtarlara, AK Parti grubuna verdik. Ada bazında dönüşümü öngördük. Kentsel dönüşümün adını yerinde dönüşüm olarak algıladık.


- Yani burada sihirli kelime yerinde dönüşüm...


Ana düşüncemiz iki mahalleyi birden komple yıkıp iki yılda yapmak değil. Şimdi İBB’ye gönderdik. Önümüzdeki üç ay içinde orada tartışılacak. Oradan geçtikten sonra sanıyorum haziran ayına kadar bitmesi lazım. Ardından en sorunsuzdan alandan başlayacağız çünkü oradaki uygulama bizim için önemli, orayı fotoğraflayacağız. Diyelim ki orada yüz aile var, yüz aileyi çekeceğiz bir yere yerleştireceğiz ve 7-8 ay sonra bittiği zaman tekrar o aileler yerlerine gelecek, çünkü vatandaşa yerinde dönüşümü göstermem lazım. Giden gelmiyorsa yerinde dönüşüm olmaz.



- Gülsuyu ve Gülensu, imar açısından sorunlar barındırdığı kadar sosyolojik açıdan da problemli bir bölge. Böyle bir yapı sizi endişelendiriyor mu dönüşüm yolunda?


İstanbul’un balkonu diye ifade ediyoruz biz bu bölgeyi. Adalar avucunuzun içinde, Marmara Denizi’ne bakıyorsunuz, tertemiz havası var ve unutulmaz bir panorama. 15 milyonun yaşadığı koskoca İstanbul’da her sokağında her akşam cinayetler işleniyor ama sorun sadece Gülsuyu ve Gülensu’ya yapıştırılıyorsa burada art niyet arıyorum. Bu halkın bu çetelerle, torbacılarla, uyuşturucu gruplarıyla alakası yoktur, onlar sadece kendi sokaklarını korumaya çalışıyor. Dayanışma ruhuyla o yaşadıkları yerleri başkalarına kaptırmak istemiyorlar. Perde arkasında hangi oyunların olduğunu biz biliyoruz, bu bölgeye göz dikenler var ve iştah kabartıyor. Burası çok ciddi bir rant bölgesi olabilir. Biz buna izin vermiyoruz, hangi koşulda olursa olsun Gülsuyu ve Gülensu halkı, Maltepe halkı o dayanışma ruhuyla asla bunlara izin vermeyecek. Ben o bölgeye girip çıkıyorum, ne çetelerle ne gruplarla karşılaşıyorum. Ben bu bölgemizi kimseye peşkeş çektirmem. Birileri özellikle bölgenin zor bir bölge olduğunun, bataklık olduğunun, girilmemesi gerektiğinin, buradan hemen kaçılması gerektiğinin altını çiziyor. Ben böyle bir şeye tanık olmadım, olmuyorum.


- Aslında bir rant savaşı var diyorsunuz...


Olmaz mı, bu kadar güzel bir bölgeye birileri göz dikiyor olabilir ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ‘Biz müteahhitleri buraya sokmayacağız’ demek değil. Buradaki dokuyu bozmadan herkes gelip yatırım yapabilir. Buradaki halkın hassasiyetlerini dikkate alan, saygı duyan ve önem veren herkes gelip burada yatırım yapabilir.


"DÖNÜŞÜME AK PARTİ DE DESTEK VERDİ"

“Dönüşüm planları oybirliğiyle meclisimizden geçti. Planları meclis gündemine getirmeden önce mahalle halkına sorduk. Bütün sorulara yanıt verdik ve cevapsız bırakmadık. Deyim yerindeyse ortak bir iradeyle yüzde 96’sının yani hemen hemen tümünün desteklediği bir karar çıktı. Planlarımız AK Parti grubunun desteğiyle belediye meclisinden oybirliğiyle geçti. Nadir yaşanıyor bu tür güzellikler.”


"İKİ NESLİN SAÇI, DÖNÜŞÜMÜ BEKLERKEN AĞARDI"

“Gülsuyu Mahallesi’nde bina sayımız 2920, bağımsız birim sayısı ise 7652. Gülensu’da ise 3528 bina, 6556 adet de bağımsız birim var. Altı-yedi katlı binalar var ama iskânı yok, çoğu kaçak yapılar. Gülsuyu’nun yüzde 70-80’i, Gülensu’nun da yüzde 40’a yakını tapulu. Bazı vatandaşlar diyor ki ‘Başkanım biz buraya geldiğimizde babamın saçları ağardı kentsel dönüşümle uğraşmaktan, şimdi benim saçlarım da ağardı hâlâ çözülmedi, çocuğumun da saçlarının ağarmasını beklemek istemiyorum...’ Bu iki mahalledeki tüm binaları yenileyeceğiz. Dönüşüm tamamlandığında şu anda 35 bin olan nüfusumuzun ortalama 45-50 bine yükseleceğini planlıyoruz. Çok katlı binalar oluşturmayacağız. 30-40 katlı gökdelenler yerine sosyal aktivitelerin hayata geçirilebileceği, yeşil alanların, otoparkların olduğu bir proje yaptık. Güneş enerjisinden, yağmur suyundan yararlanan, çöplerin yeraltına saklandığı bir kentsel dönüşüm projesi hayata geçirilecek. Buradan tek bir yeşil yaprağın bile koparılmasına izin vermeyeceğiz.


"HUZUR İÇİNDE BİR MAHALLE OLACAK"

“Gülsuyu ve Gülensu’da sosyal donatı alanlarına çok fazla önem verdik. Kadın buluşma merkezleri, kadın spor merkezleri, inanç merkezleri, emeklilerin buluşma merkezleri, okul öncesi eğitim için, kreşler için, yeşil alanlar, ticari alanlar gibi bu insanların burada huzur içinde yaşayabilecekleri ortam yarattık. Bizim planımız şudur ki, esas mücadele bundan sonra başlayacak yani belediye ve mahalle halkı kenetlendiğinde karşımıza çıkacak sorunları birlikte aşabiliriz. Biz bunların üzerinde oynamadan, peşkeş çekmeden, başkalarına rant yaratmadan dönüştürebilirsek huzur içinde bir mahalle olacak. Daha çağdaş, huzur veren, ulaşılabilir, yaşanabilir bir mahalle olacak.


"8-10 YIL DEVAM EDER"

- Dönüşüm etap etap yapılacak, peki ne kadar sürede tamamlanacak?

İBB’den geçerse sonbaharda başlamak istiyoruz. Maket çalışmalarına arkadaşlarımız şu an başladı, hangi adalarda sorun yok onu tespit ediyorlar. Sonbaharda bir adadan başlayacağız bu altı ayda ya da bir yılda bitebilir. Zaten bir ya da iki adayı yaptığımızda, model uygulanıyorsa, pratikte sorun yoksa o zaman daha hızlı bir dönüşüm söz konusu olabilir. Bu bizi umutlandırıyor. Bu anlamda değişik bölgelerde adalara anında inşaata girebileceğiz. O bittikçe diğerleri başlayacak. 8-10 yıl dönüşüm devam edecek.


"VATANDAŞA ÜÇ ALTERNATİF SUNDUK"

- Kentsel dönüşüm müteahhitler kanalıyla olacak değil mi?

Belediyenin, kamunun karşılaması mümkün değil sanırım... Bu noktada üç alternatif sunuyoruz. Birincisi ada bazlı olduğu için ada sakinleri bir araya gelip kendileri yapabilir. İkincisi müteahhitlerle anlaşabilir ancak müteahhit başladıktan sonra emsal yükseltme hesabına giremez, çünkü plan notlarında bunların hepsini karar altına aldık. Üçüncüsü belediye olarak devreye giriyoruz. Türkiye İş Bankası ve İller Bankası’yla görüşmeler yaptık, konut kredisi adı altında kentsel dönüşüm kredileri var, bunların faiz oranlarını minimize edeceğiz. Kendi bünyemizde kurduğumuz inşaat şirketiyle de o adaları biz Maltepe Belediyesi olarak sosyal konut projesi adı altında en uygun şartlar altında vatandaşa teslim edeceğiz.


"MALTEPE ADIM ADIM VE İNANARAK DEĞİŞİYOR"

- Hoşgörü adına bazı projeleriniz oldu. Mesela cemevlerinin ibadethane sayılması, Noel kutlamaları ve tatilleri... Bu adımların devamı gelecek mi?


Mutlaka ki önümüzde yıllar için adım adım uygulamaya koyacağımız şeyler olacak. Noel ağacı sevginin, dostluğun, hoşgörünün sembolüdür bütün dünyada. Birçok arkadaşımız eleştirdi bizi burada. Maltepe’de bundan kırk yıl önce Noel’in kutlandığını, burada gayrimüslim komşularımızın Noel’i kutladığını, şeker ve hediyeler dağıttıklarını eski Maltepeliler bilir. Maltepe insanının ne kadar hoşgörülü olduğunun, burada küçük bir kilisemiz var, bu kilisenin küçük cemaatine ne kadar saygı duyulduğunun küçük bir göstergesi olarak Noel ağacını meydana koydum. İslamiyet barış dinidir ve bizden olmayanı da sevip kucaklamamız gerekiyor. Maltepe’nin 500 bine yakın nüfusu var, bu insanlar projenin arkasında, çünkü herkes birbirini seviyor. Maltepe değişiyor ama adım adım değişiyor. Belki yavaş ilerliyoruz ama inanarak değişiyor.


"KULÜPLER GELMEDİ, BİZ DE KENDİ TESİSİMİZİ YAPTIK"

- Bu bölgeler için sizin bir futbol projeniz vardı. Önemli futbol kulüplerini buraya getirip çocukları futbola yönlendirme üzerine bir planınız vardı. Ne oldu o projeye?


Ne yazık ki bu konuda bir sonuca ulaşamadık. Bölgeyle ilgili kuşkular nedeniyle durum böyle. Birilerinin kafasında bölgeyle ilgili soru işaretleri var. Biz yılmadık kendi spor tesisimizi yaptık. Hemen sanat merkezimizin yanında büyük bir futbol sahası, tribünü, soyunma odalarını yaptık. Onların yapamadığını kendi yüreğimizle ve bileğimizle yaptık. Daha devamı gelecek, hepsi tamamlandığı zaman biz kendi mahallemizin spor alanı ihtiyacını gençlerimiz için kendimiz yapmış olacağız. Yine başka bir kuruluşa vermek istediğimiz ama vazgeçilen yeri de kendimiz yapacağız. Fındıklı’daki spor merkezimizden bahsediyorum. Yüzme havuzu, voleybol, basketbol, kadın spor alanları, muhtarlık, belediye ödeme noktası, restoran ve kafeteryaların, konferans salonunun olduğu bir alan olacak. Teslim olmak yok burada. Hiçbir sorun karşısında yılmayacağız. Siyaset uzlaşma sanatıdır. Büyük kuruluşlarımız gelir, gelmez büyük yatırımlar yapılır, yapılmaz ama Maltepe en kısa sürede parlayan yıldız olacak, işte o zaman gelmedikleri için hayıflanacaklar.


Habertürk /  Esra Boğazlıyan 


Geri Dön