Konya Meram'da kentsel dönüşüm ne durumda?
Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Başkanı Fatma Toru, ‘Mahallemizde Başkan Var’ sloganıyla vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor. Fatma Toru vatandaşlara Meram'daki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatıyor.
‘Yerinde Tespit, Yerinde Çözüm’ sloganıyla çalışmalarına yön veren Meram Belediyesi’nde Başkan Fatma Toru, ilçe genelindeki mahallelere konuk olarak vatandaşların taleplerini dinlemeye devam ediyor. Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka, Dr. Ziya Barlas ve Zafer mahallesi sakinleri ile bir araya gelen Başkan Toru, bir buçuk yıllık görev süresi boyunca yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“MERAM NÜFUSUNUN YARISINI KAPSIYOR”
Adaylık sürecinde söz verdiği gibi mahalle toplantılarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Toru, “Göreve geldiğimiz günden bu yana sürekli hemşehrilerimizle bir araya gelmeye gayret gösteriyoruz. Oluşturduğumuz ekiple beraber eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Özellikle imar çalışmaları ve kentsel dönüşüm yapacağımız alanlarla ilgili ciddi bir planlama yürüttük. Meram’da planlı yapılaşma adına büyük sorunlar göze çarpıyor. Kaçak ve düzensiz yapılardan dolayı bazı bölgelerdeki yatırımlar yetersiz kalıyor. İmardaki sorunlar nedeniyle yatırım noktasında çözüm üretmek zorlaşıyor. Bundan dolayı ‘temel ihtiyaç imar’ dedik. Toplamda 50 milyon metrekarelik bir alanda imar planlarımızı revize ettik. Bu alan Meram nüfusunun yarısını kapsıyor. Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka, Dr. Ziya Barlas ve Zafer mahalleleri de bu alanların içerisinde yer alıyor” şeklinde konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM BELEDİYELER İÇİN ZORLU BİR SÜREÇTİR”
Sorunların çözümü için imar planlamasının yeterli olmadığına da dikkat çeken Başkan Toru, “Bölgede belediye tarafından hızlı bir dönüşüm gerçekleştirilmesi gerekiyordu. İlçe genelindeki mahallelerin hemen hepsinden dönüşüm isteği geldi. Yaşam kalitesinin artması için plan ve program yaparak belli noktalarda dönüşüme başladık. Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka, Dr. Ziya Barlas ve Zafer mahalleri de ilçemizin en eski yerleşimi olarak dikkat çekiyordu. Konya’da ilk defa Bakanlar Kurulu kararı ile bazı bölgeleri riskli alan ilan ettirdik. Dönüşümün başlamasının ardından inşaatların tamamlanacağı zamana kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira desteği verilecek. Kentsel dönüşüm belediyeler için zorlu bir süreçtir. Belediye başkanları siyasi bir kimlik de taşıdığı için kolaylıkla kentsel dönüşüme el atmak istemez. Herkesin farklı talepleri olacaktır. Ancak ilçedeki refah seviyesini yükseltmek adına biz elimizi taşın altına koymamız gerektiğini düşündük ve bu dönüşümü başlattık” ifadelerini kullandı.
“DÖNÜŞÜM YATIRIMLARI BERABERİNDE GETİRECEK”
Vatandaşların kentsel dönüşüm ile ilgili bilgi alabilmesi için ofisler açtıklarını da belirten Başkan Toru, “Kasım ayı ile birlikte hemşehrilerimiz kentsel dönüşüm ofislerini ziyaret ederek kendi arsasının durumu hakkında bilgi alabilecek. Anlaşma sürecine bağlı olarak inşallah 1 yıl içerisinde yıkımla birlikte inşaatların başlamasını planlıyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte bölgedeki yatırımlara da start verilecek” dedi.
“ÜLKEMİZİN GELECEĞİ OYLANACAK”
Ülke olarak farklı bir dönemden geçtiğimize dikkat çeken Başkan Toru, “Kritik bir süreçteyiz ve yine bir seçim arefesindeyiz. Her seçim dönemi, toplumum tüm kesimlerini olduğu gibi belediye çalışmalarını da etkiliyor. Bu seçimde birlik ve beraberlik içinde, çocuklarımızı, gençlerimizi, istikbalimizi ve istiklalimizi düşünerek hareket etmeliyiz. Ülkemiz hiçbir dönemde olmadığı kadar tehditle karşı karşıya. Onun için bu seçimi siyasi bir seçim olarak görmeyip ülkenin geleceğinin oylanacağı bir seçim olarak değerlendirmeliyiz” diye konuştu.
Başkan Toru’nun yaptığı açıklamaların ardından mahalle sakinleri de söz alarak istek ve taleplerini dile getirdi. Vatandaşlar, mahallelerinde başlatılan kentsel dönüşüm uygulamasından dolayı Başkan Toru’ya teşekkür etti.
Konya Hakimiyet