Kooperatifin tasfiyesi ne kadar sürer?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Tasfiye kararı almış bir kooperatif ne sürede tasfiye olmalıdır? Bizim kooperatifimiz beş yıl önce tasfiye kararı aldı ama halen tasfiye olunmadı. Bu tasfiye işlemi bitmeden sitede yönetim oluşabilir mi?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Tasfiye kararı almış bir kooperatif ne sürede tasfiye olmalıdır? Bizim kooperatifimiz beş yıl önce tasfiye kararı aldı ama halen tasfiye olunmadı. Bu tasfiye işlemi bitmeden sitede yönetim oluşabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Tasfiye kararı almış bir kooperatif ne sürede tasfiye olmalıdır? Bizim kooperatifimiz beş yıl önce tasfiye kararı aldı ama halen tasfiye olunmadı. Bu tasfiye işlemi bitmeden sitede yönetim oluşabilir mi?
Bu hususta bir toplantı yapıldı ancak toplantıda hadise çıktı ve yarım kaldı, tamamlanmadan dağılınıldı. Bu arada seçilmiş görünen yönetim yetkili olur mu? ● M.L.
Okuyucumun sorusu uzun mu uzun. Ben bu kadarını özetleyebildim, zira olayın ana hatları bu. Öncelikle bir kooperatifin tasfiyesinin öyle yıllarca sürmemesi gerekir. Nitekim yasamızda “Tasfiye kurulu üyeleri tasfiye işlerinin biran önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlüdür” diyor.
Bu bir an önce sözü umarım beş seneyi işaret etmiyordur!!! Kooperatif bir hükmi şahsiyettir, mal edinir, hukuki işlem yapar, elindeki malları devreder vs. Dolayısı ile yönetim kurulu vardır, denetim kurulu vardır. Bu hükmi şahsiyet bir tarafta durur inşası tamamlanmış binada veya sitede ise Kat Mülkiyeti Mevzuatına uygun olarak yönetim kurulur.
Bu ikisi birbirinden ayrıdır, ayrı hukuki iki kurum olarak kendi mevzuatı içinde yürür. Yoksa, kooperatif vardır site yönetimi olmaz diye bir kural yoktur, böyle bir kural da getirilemez. Kooperatif tasfiye olurken sitede yönetim kurulur, kooperatif kendi mevzuatı içinde gereken tasfiyeyi sürdürür, site de kat malikleri kurulunda seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.
Toplumumuzda nereden geldiğini nasıl yerleştiğini bir türlü anlayamadığım bir husus vardır. Kooperatif varken siteyi de kooperatif yönetir gibi bir düşünce yaygındır ama bu tamamen hukuk dışı bir inanıştır, böyle bir kural yoktur. Hatta bizim kat mülkiyeti mevzuatında yönetici bir yıl için seçilir, bir yıldan uzun süre için yönetici seçilmez.
Dolayısı ile kooperatife bağlı bir yaşam yoktur. Okuyucumun sorusu içinde geçen ve site kat malikleri kurulunun toplanması doğru iştir ama sonuç alınmadan dağılınması elbette kötü olmuştur.
Zira kat malikleri kurulunda alınan kararların geçerli olabilmesi için karar defterine yazılan kararların toplantıya katılanlar tarafından imzalanması şarttır. İmzalanmamış kararlar yok hükmündedir.
Hatta son bir Yargıtay kararına kadar, yerleşmiş görüş, kararların toplantıya katılanlar tarafından değil pan tarafından imzalanması bile yokluk olarak kabul edilmektedir. Yani bu gün için okuyucumun sitesinde yasal yönetim yoktur.
Toplanılıp da yönetici seçilmeyen hallerde mahkemeye başvurup yönetici atanması talep olunur, bunu yapmalarını tavsiye edeceğim.