Kooperatifler site gibi yönetilebilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemiz birden fazla parsel üzerine kurulu 147 evli kooperatif. Bir kısım ortaklar dairelerini sattı, satın alanlar kooperatife ortak olmadı, bir kısım ortaklıktan ayrıldı. Bu durumda site yönetimi mümkün mü? Paraların harcama tarzı suç oluşturmaz mı? sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Sitemiz birden fazla parsel üzerine kurulu 147 konutlu bir kooperatif sitesidir. Daireler kooperatif ortakları adına ferdileştirme sureti ile teslim edilmiştir. Sitemiz 20 yıldır bu şekilde kullanılmaktadır. Ancak açıkça görüleceği gibi bir kısım ortaklar dairelerini satmış, satın alanlar kooperatife ortak olmamış, bir kısım ortaklar ortaklıktan ayrılmıştır. Ancak 20 yıldır kooperatif kendi adına aidat toplamış, siteyi yönetmiş, site yönetim planı uygulamış ve topladığı paraları siteye harcamıştır. Bu durumda böyle bir site yönetimi mümkün müdür? Toplanan paraların harcama tarzı suç oluşturmaz mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Sitemiz birden fazla parsel üzerine kurulu 147 konutlu bir kooperatif sitesidir. Daireler kooperatif ortakları adına ferdileştirme sureti ile teslim edilmiştir. Sitemiz 20 yıldır bu şekilde kullanılmaktadır. Ancak açıkça görüleceği gibi bir kısım ortaklar dairelerini satmış, satın alanlar kooperatife ortak olmamış, bir kısım ortaklar ortaklıktan ayrılmıştır. Ancak 20 yıldır kooperatif kendi adına aidat toplamış, siteyi yönetmiş, site yönetim planı uygulamış ve topladığı paraları siteye harcamıştır. Bu durumda böyle bir site yönetimi mümkün müdür? Toplanan paraların harcama tarzı suç oluşturmaz mı? l U.Ç.
***
Okuyucumun anlattığı husus ne yazık ki ülkemizde tek örnek değil. Bir kooperatif kuranlar, şayet kooperatif inşaatını tamamlamışlarsa bu siteyi kendi malları sanmaktadır. Kooperatif yönetimi kendisini malik gibi görmekte ama okuyucumun verdiği örnekte 147 kişi de adeta bunu kabul etmiş görünmektedir. Bir kere bir kooperatif inşaatını tamamladığında ortaklarına tahsisle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır.
Sonra kooperatif üç yıl müddetle genel kurulunu yapmaz ise yine dağılır. Yani okuyucumun kooperatifi 20 senedir nasıl yaşıyor anlamak mümkün değil. Sonra kooperatif yönetim kurulu olduğunu söyleyenler de 20 yıldır burayı site olarak yönetiyor. Bu da mümkün değil, bir kere kendilerinin bir toplu yapı yönetim planı olması şart. Site bu toplu yapı yönetim planına göre yönetilecektir. Bunun için sitede oturanların bir girişimde bulunması ve kat maliklerini toplantıya çağırması gerekecektir.
***
Ancak okuyucumun kullandığı bir tabir var, tahsis diyor. Bu tabir çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor. Tahsis başka, ortaklara dairelerin tapusunun verilmesi bir başka hukuki noktaya dikkat çeker. Kooperatifler önce ortaklara dairelerini tahsis eder, bu tapuya tescil anlamı taşımaz. Tapuya tescil önce kat irtifakı tapusu ve sonra da kat mülkiyet tapusu verilmesi anlamına gelir.
Şayet daireler hâlâ tahsis ile kullanılıyor ise site halen kooperatifin malıdır. Bence önce şu mülkiyet işini bir halletmeleri gerekiyor. Acaba tapuda site kim adına tescilli? Ben anlatılanlardan halen kooperatif adına tescilli gibi algıladım. Umarım yanılmışımdır. Bence önce bir meslektaşımın yardımı ile bu hususu halletmeliler, diğer konular arkasından gelmelidir. Site halen kooperatifin ise el değiştirmeler ondan sonra değerlendirilir, büyük bir ihtilaf çıkmaz, daireler maliklerine tapuda tescil edilmiş ise el değiştirmeler kooperatif ortaklığı yönünden problem olabilecektir.