29 / 04 / 2024

Kooperatiflerde aidat tahsilatı yapılamazsa ne olur?

Kooperatiflerde aidat tahsilatı yapılamazsa ne olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Üyesi olduğum kooperatifte bazı üyelerin borcu yüklü miktarda ve yurtdışındalar. Bu üyelerden aidat tahsili nasıl mümkün olur? Eğer aidat tahsil olunamazsa evlerin satışı ile tahsilattan kalan paranın üyeye verilmesi mümkün olur mu?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Üyesi olduğum kooperatifte bazı üyelerin borcu yüklü miktarda ve yurtdışındalar. Bu üyelerden aidat tahsili nasıl mümkün olur? Eğer aidat tahsil olunamazsa evlerin satışı ile tahsilattan kalan paranın üyeye verilmesi mümkün olur mu? sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Üyesi olduğum kooperatifte bazı üyelerin borcu yüklü miktarda ve yurtdışındalar. Bu üyelerden aidat tahsili nasıl mümkün olur? Eğer aidat tahsil olunamazsa evlerin satışı ile tahsilattan kalan paranın üyeye verilmesi mümkün olur mu?

● O.O.

Kooperatiflerde aidat tahsilatı yapılamazsa ne olur?

Kooperatiflerde işlerin yürümesi, üyelerin ödemesi gereken aidat ve gider payını ödemesine bağlıdır. Birkaç üyenin ödeme yapmaması kooperatif amacının gerçekleşmeyeceği demektir ki bundan tüm kooperatif üyeleri zarar görür. Bu nedenle ödemelerini yapmayan üyeler için acilen hukuki önlem alınmalıdır. Bu da alacağın tahsili amacıyla icra takibi yapmak olduğu gibi, o üyenin ihracına karar alarak yerine yeni üye kaydı yapılmasıdır. Elbette, borcunu ödememeyi itiyat haline getirmiş ortakların, ortaklığına son verilerek, bu nedenle bir maddi yarar sağlanmışsa borç miktarının mahsubu ile fazlası kendilerine iade olunur.

★ ★ ★

Okuyucum, bahsettiği üyenin veya üyelerin yurtdışında bulunduğunu söylüyor. Bu kişiler için bir takip yapılacaksa kendilerinin ortak kaydı yapılırken gösterdikleri yurtiçindeki adreslerinden takip yapılır. Ama başlangıcından itibaren yurtdışında yaşadıkları belirtilmiş. Adres yurtdışı olarak gösterildiyse yapılması gereken adli tebligatlar diplomatik dediğimiz şekilde yapılır ve biraz uzun bir süreyi gerektirir. Ancak sonuçta ortağın ihracı ve alacağın bir şekilde tahsili, diğer ortakların hakkının korunması ve kooperatifin hayatını idame ettirmesi için şarttır.


Geri Dön