02 / 05 / 2024

Kooperatiflerde şerefiye parası!

Kooperatiflerde şerefiye parası!

Kooperatiflerde şerefiye parası ana gayrimenkulün yapım aşamasında inşaatların eşit olmayan şartlarda yapılması gayrimenkul inşaatlarında hak geçmemesi için ödeniyor. Peki, kooperatiflerde şerefiye parası ne kadar?



Kooperatiflerde şerefiye parası!

Kooperatiflerde şerefiye parası ana gayrimenkulün yapım aşamasında inşaatların eşit olmayan şartlarda yapılması gayrimenkul inşaatlarında hak geçmemesi için ödeniyor.


Kooperatiflerde şerefiye tespiti Teknik heyet tarafından yapılıyor. Teknik kurula ait tespitin kesinleşmesinden sonra ve belirleniyor. Yapı kooperatiflerinin Teknik kurul tarafından belirlenen şerefiye bedeli kooperatif ortakları tarafından belirleniyor.


Kooperatiflerde şerefiye parası kooperatif ortakları tarafından ödeniyor. Teknik heyetin belirlediği şerefiye payında baza alınan kriterler arasında; manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı etkili oluyor.


Teknik heyet bu kriterleri Sistem Sayım programına işliyor. Sistem Sayım programı ödenmesi gereken kooperatiflerde şerefiye parasını belirliyor. Geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, 3 kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor.


Bu rapor notere tasdik ettirilerek yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Kooperatif şerefiye tespitinin yapılması ardından bir yanlışlık olduğu düşünülüyor ise ortaklar 15 gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor. 




Kooperatiflerde şerefiye tespiti!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön