09 / 01 / 2025

Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?

Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?

Şerefiye payı Teknik heyet tarafından belirlenen bir ücret olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Teknik heyeti belirlediği bu ücret nasıl belirlenir? Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?



Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?


Şerefiye aynı proje çatısı altında bulunan gayrimenkullerin değer farklılığı olarak ifade ediliyor. Aynı çatı altında inşa edilen konutların arz ve talep unsurları açısından eşit olmaması olarak da karşımıza çıkıyor. Kısaca, aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor. 


İnşaatların eşit olmayan şartlarda yapılması ile daha iyi yerlerdeki alanlarla diğerlerinin arasında hak geçmemesi için kanunda şerefiye diye bir usul bulunuyor. Şerefiye bedeli manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığının farklı olmasından kaynaklanan bir ücret olarak ifade ediliyor.


Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?

Kooperatif; arsa, proje, ortakların ihtiyaç ve taleplerine göre değişik tip ve gruplarda konut yaptırabiliyor. Yapılan bu anagayrimenkul inşaatı bir Teknik heyet tarafından inceleniyor ve kooperatiflerde şerefiye payı belirlenmiş oluyor. Belirlenen bu şerefiye payını yapı kooperatifi ortaklarının ödemesi gerekiyor. 


Teknik heyet tarafından yapılan incelemelerde bazı kriterler göz önünde bulunduruluyor. Teknik heyet incelemelerinde baza alınan kriterler aşağıda yer aşıyor;


1) Manzara: En önemli kriter olarak karşımıza çıkıyor.  Evin önünün açık olması ve evin içinden bakıldığında görülen alan olarak ifade ediliyor. Görüntü ne kadar iyi olursa değer o kadar yüksek oluyor.


2) Konum: Evin güneşten faydalandığı yön olarak karşımıza çıkıyor.  Güneye bakan yatak odası doğuya bakan kısımda ise mutfak, salon ve oturma odasının yer alması ideal bir kriter oluyor. 


3) Mahremiyet: Evin mahremliği değerine değer katıyor. Mahremiyette iki detay yer alıyor. Harici mahremiyet ve dahili mahremiyet olarak karşımıza çıkıyor.  Harici mahremiyet evin bina dışının mahremliği, bakıldığı zaman görülmemesi olarak tanımlanıyor. Dahili mahremiyet ise asansör veya merpenden evin içinin görülme oranı olarak ifade ediliyor.  Burada görünmeme her zaman için daha kıymetli bir kriter oluyor. Giriş ve birinci katlar bu açıdan sınıfta kalıyor.  2. kattan başlayarak her katta mahremiyet artış gösteriyor. 


4) Erişim: Evin, sitenin giriş-çıkış kapılarına yakınlığı değerini artırıyor. Kapılara uzaklık ise değerini düşürüyor. Site içinde sosyal tesislere yakınlık değer artırıyor. Park ve bahçelere yakınlık da değer artışında önemkli rol oynuyor. 


5) Kat: Şerefiyenin en önemli ayırıcı özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Giriş kat ile en üst kat en değersiz katlar oluyor.  Bunları birinci kat izliyor. İkinci kattan itibaren en üst kata kadarki katlarda yer alan evler ise tercih ediliyor. 


6) Kat emniyeti: Evin bulunduğu katın emniyetli olması şansını artırıyor. Bu durumda giriş kattan başlayarak bir üst kat daha değerli oluyor. 



Şerefiye bedeli nasıl hesaplanır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön