21 / 12 / 2024

Kooperatiflerin genel özellikleri!

Kooperatiflerin genel özellikleri!

Kooperatiflerin genel özellikleri nelerdir? Kooperatiflerin kuruluş özellikleri nelerdir? Kooperatif kaç kişiden oluşur? Kooperatif kaç kişiyle kurulur? İşte sorularınızın Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alan yanıtları bu haberde...



Kooperatiflerin genel özellikleri!

Kooperatif kaç kişiden oluşur? Kooperatif kaç kişiyle kurulur gibi sorularınızın yanıtı ve kooperatiflerin kuruluş özellikleri ile kooperatiflerin genel özellikleri 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunda yer alan 2. maddeye göre bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözeşme ile kuruluyor. Kooperatiflere gerçek kişilerin dışında tüzel kişilerde ortak olabiliyor. Kooperatiflerin diğer özellikleri şu şekilde sıralanıyor:


- Özel idareler, belediyeler, köyler gibi kamu tüzel kişileri ile cemiyetler ve dernekler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve kooperatifler, amaçları bakımından ilgilendikleri kooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olur, önderlik eder ve ortak olabilirler. 


Kooperatif Organları;


- Genel Kurul,


- Yönetim Kurulu,


- Denetçiler


- Kooperatif yönetim kurulu en az üç üyeden kurulur. Bunların ve yedeklerinin kooperatif ortağı olmaları şarttır. 


- Kooperatif yönetim kurulu üyelerinde aşağıdaki şartlar aranır.


1- Türk vatandaşı olmak


2- Aynı türde başka bir kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmamak.


3- Türk ceza kanununun zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, görevi suistimal, sahtekarlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti suistimal ve devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerine veya bu kanuna göre mahkum olmamak.


- Yönetim Kurulu üyeleri en çok 4 yıl için seçilebilirler. Ana sözleşmede aksine hüküm yoksa tekrar seçilmeleri caizdir.


- Kooperatif Denetçileri, genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Genel kurul yedek denetçiler de seçebilir. Denetçilerin ve yedeklerinin kooperatif ortaklarından olması şart değildir. 


- Kooperatif Deneticilerinde aşağıdaki şartlar aranır.


1- Türk vatandaşı olmak


- Türk ceza kanununun zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, görevi suistimal, sahtekarlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti suistimal ve devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerine veya bu kanuna göre mahkum olmamak.


Kooperatiflerin Dağılması: 

Kooperatif;


1- Anasözleşme gereğince,


2- Genel kurul kararı ile,


3- İflasın açılmasıyla,


4- Kanunlarda öngörülen diğer hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine,


5- Diğer bir kooperatifle birleşmesi veya devralınması suretiyle,


6- Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde,


7- Amacına ulaşma imkanının bulunmadığının ilgili Bakanlıkça tespiti halinde mahkemeden alacağı kararla,

dağılır.


Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede  gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır.


Bu kanunda aksine açıklama olmayan hususlarda Türk Ticaret Kanunundaki Anonim Şirketlere ait hükümler uygulanır.


Kooperatifler Kanunu!


Geri Dön