17 / 05 / 2024

Körfez Geçiş Köprüsü'nde çatlak kazadan sonra mı oluştu?

Körfez Geçiş Köprüsü'nde çatlak kazadan sonra mı oluştu?

İZMİT Körfez Geçiş Köprüsünün yapımını sürdüren IHI lnfrastructure Systems Co, köprü inşaatındaki kazayla ilgili dün Hürriyet'te yayınlanan haber üzerine bir açıklama yaptı..



Açıklamada şöyle denildi: Kaza, 21 Mart 2015 Cumartesi günü, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Asma Köprü kablo montajı işlerinde çalışma platformu olarak kullanılmak üzere yapımı devam eden ve kedi yolu diye adlandırılan geçici yapı sisteminin doğu tarafının güney kule tepesindeki geçici bağlantı elemanından ayrılarak saat 15:30 civapnda denize düşmesi ile meydana gelmiştir. 


Düzenli olarak her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere beş günlük hava tahmin raporu alınmaktadır. Bu bağlamda 20 Mart Cuma günü alınmış olan hava tahmini raporunda, 21 Mart 2015 Cumartesi günü için öngörülen kötü hava tahmininde bir iyileşme olmadığı, rüzgar hızının 30 Knot'ı aşacağı, dalga yüksekliğinin 1 metreyi geçeceği ve daha soma normale döneceğinin öngörülmesi üzerine; kedi yolu montaj işleri çalışmalarının yalnızca olumsuz hava koşullan nedeni ile 21 Mart 2015 Cumartesi gününden 22 Mart 2015 Pazar gününe ertelenmesine, 20 Mart 2015 Cuma günü karar verilmiştir. 


Olay günü, olan 21 Mart 2015 Cumartesi günü, kedi yolu montajı kötü haVa koşulları nedeniyle ertesi güne ertelenmiş olduğundan herhangi bir yaralanma ya da ölüm gerçekleşmemiştir. Olay ile ilgili kaza raporu hazırlanmakta olup tamamlandığında ilgili merciler ile paylaşılacaktır. Üzülerek müşahade ettiğimiz bir husus da kaza soması çekilmiş fotoğraflar kullanılarak, geçici yapısal elemanlarda kaza öncesi çatlaklar bulunduğuna dair oluşturulmaya çalışılan senaryolardır. Habere konu olan çatlakların tamamı kaza neticesinde oluşmuştur; firmamız veya firmamızın herhangi bir bireyi tarafından bunların tespit edilip müdahale edilmediği iddiası gerçek dışıdır. Kaza soması hasar gören geçici ekipmanlar en kısa sürede temin edilerek kedi yolunun eksik kalan kısmı tamamlanacaktır. Bu nedenle oluşan süre kaybı da iş programının bugünden somaki bölümlerinde telafi edilmek üzere bütün gayret sarf edilecektir." Dün Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada da köprüdeki kazaya ilişkin teknik incelemenin devam ettiği vurgulanarak kaza soması köprünün yapım sürecinin 5-6 ay gecikeceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. 


Hürriyet


Geri Dön