27 / 04 / 2024

Körfez geçişinde iki yaka birleşti!

Körfez geçişinde iki yaka birleşti!

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek otoyol projesinde bir eşik daha aşıldı. Çalışmanın kritik noktası olan Körfez Geçişi'nde, kılavuz halat kabloları çekilerek iki yaka birleştirildi



İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi -İzmir Otoyol Projesi tüm hızıyla sürüyor. Son olarak, projenin Körfez geçişini sağlayacak olan ve Kocaeli Dilovası ilçesindeki Dilburnu ile Yalova'nın Altınova ilçesindeki Hersek Burnu arasındaki köprünün kılavuz halat kabloları çekilerek iki yaka birleştirildi. İki yaka arasında, üzerinden araçlar ve işçilerin geçeceği tabliyeleri taşıyacak ana kabloların montajında kullanılan kılavuz halatların çekimine ocak ayında başlanmış ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle çalışmalarda gecikmeler yaşanmıştı. Havaların normale dönmesiyle yeniden başlanan çalışmalarla halatlar çekildi. 


HEDEF 2015 SONU 

Toplam 350 işçinin çalıştığı ve 1.1 milyar dolara mal olacak olan köprü inşaatında, kablolar tamamlandıktan sonra "Kedi yolu" olarak adlandırılan geçici yürüyüş yolunun çalışmasına başlandı. Bu yolun tamamlanmasının ardından da tabliyeleri taşıyacak ana kablolar çekilecek. 2015 yılının sonunda bitirilmesi hedeflenen ve tamamlandığında dünyanın 4'üncü büyük asma köprüsü olacak Körfez Geçiş Köprüsü'nde, 254 metre yüksekliğindeki kulelerin montajı da, geçtiğimiz aralık ayında tamamlanmıştı. 


BÖLGEYE DEĞER KATACAK 

Büyük bir hızla devam eden, ülke ekonomisine yıllık 165 milyon dolar tasarruf sağlaması beklenen Körfez Köprüsü yılsonunda tamamlandığında, 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere toplam 6 şeritle hizmet verecek. İstanbul'dan Anadolu, İzmir, Ege ve Akdeniz bölgesine geçişlerde trafik yükünü de yüzde 40 azaltacak olan köprü, Kocaeli ve Yalova'ya da sanayi ve ticaret açısında büyük değer katacak. 



Abbas Çakar / Sabah





Geri Dön