25 / 11 / 2024

Körfez Tüp Geçiş projesinin ÇED süreci başladı!

Körfez Tüp Geçiş projesinin ÇED süreci başladı!

Hükümetin 2011'de açıkladığı 35 İzmir projesi arasında yer alan Körfez Tüp Geçiş Projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. Qrojeyle Körfez altından yapılacak batırma tünelle kentin iki yakası Marmaray benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak





Hükümetin 2011 genel seçimleri öncesinde açıkladığı 35 proje arasında yer alan Körfez Tüp Geçiş Projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak projenin çalışmalarına, ÇED onayından sonra başlanacak. Üçkuyular-Çiğli arasında yapılması planlanan proje için bakanlık çalışma başlattı. 


Halka sorulacak 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İzmir ili Balçova, Narlıdere, Karşıyaka ve Çiğli İlçesi sınırlarında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan  İzmir  Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 25 Haziran 2015'te Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir" denildi. 

Halkın görüş ve değerlendirmelerinin alınacağı toplantının ardından ÇED süreci ile birlikte diğer çalışmalara geçilecek. Projenin maliyetinin 3 milyar 520 milyon TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan geçmişte imar planlarındaki problemler ile gündeme gelen projeyle ilgili olarak hazırlanan ve halka anlatılacak ÇED dosyasında alternatif güzergahlar da oluşturuldu.


İşte detaylar: 

* Çiğli'de 2'nci Ana Jet Üssü Mevkii'nden start alacak yeni proje kapsamında Narlıdere Sahilevleri'ne karayolu bağlantısı sağlanacak. 

* Projeye göre raylı sistem için de ayrıca güzergah belirlenirken, Karşıyaka Mavişehir'den başlayacak hat, İzmir Körfezi'nden Üçkuyular'a bağlanacak. 

* Körfez altından yapılacak batırma tünel yöntemi ile kentin iki yakası  Marmaray  benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak. Proje dahilinde 2693 metrelik denizaltı tünelinin (tüp geçit) yanı sıra, körfez içine ve körfez kıyısına iki adet yapay ada kurulacak. 

* Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak projeye göre, körfezin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğü sağlanması hedeflenirken, körfez özel bir köprü ile geçilecek ve köprü bitiminde oluşturulacak yapay bir ada ve batırma tünel ile buradan gemilerin geçişine olanak sağlanacak. 

* İzmir Çevre Yolu'nu kısaltacak proje dahilinde güzergahta bir de Mavişehir-Üçkuyular tramvay hattına verilmesi planlanıyor. 

* Projeye göre, toplam 4,2 kilometre uzunluğunda körfez köprüsü, 880 metrelik yapay ada, bin 800 metrelik batırma tüp tünel ve 16 bin 400 metre de raylı sistem inşa edilecek. 

* Mega proje kapsamında toplam 6 şeritli otoyol ve 2 şeritli raylı sistem güzergahı bulunacak. 




Yeni Asır


Geri Dön