09 / 01 / 2025

'Körfezde şirketlerimize 40 milyar dolarlık iş var'

'Körfezde şirketlerimize 40 milyar dolarlık iş var'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 10-15 yıl içinde yapacağı 400 milyar dolarlık yatırımdan Türk müteahhitlerin en az 40 milyar dolarlık pay alması gerektiğini söyledi.



Bakan Tüzmen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyelerinin katıldığı 11. Uluslararası İş Forumu nedeniyle bulunduğu Abu Dabi'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Körfez ülkelerinde petrol fiyatlarındaki artışla sağlanan yüksek gelirin büyük inşaat projelerine aktarıldığını ifade eden Tüzmen, "Önümüzdeki 10-15 yılda BAE'nin Abu Dabi Emirliği'nde 170 milyar doları aşkın, Dubai Emirliği'nde de 230 milyar doları aşkın proje gerçekleştirilecek. Türk müteahhitlik firmaları, bu ihaleleri dikkatle takip etmeli. Hedefimiz, bu 400 milyar dolarlık projeden en az 40 milyar dolarlık pay almak olmalı." diye konuştu.


Bakan Kürşad Tüzmen, hızla gelişen Türkiye'nin yeni sanayi ve liman arazisine de ihtiyaç duyduğuna değindi. Tüzmen, bu konuda BAE'yi örnek verdi. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri vergilerden arındırılmış serbest bölge oluşturma konusunda aynı tarihlerde harekete geçmiş. 'Benim bir hayalim var' diyerek 1984 yılında 6 milyar dolar harcayan Birleşik Arap Emirlikleri şeyhi, 111 liman kurmuş. O dönemde büyük para kazandırmayan bu limanlar, şimdi Emirlikleri dünyanın sayılı iş merkezlerinden biri haline dönüştürdü. Türkiye de aynı dönemde Yumurtalık bölgesinde bir serbest bölge oluşturma çalışması başlattı; ancak bu çalışma sonuçsuz kaldı. Tüzmen, konuyla ilgili olarak, "Biz o dönemde 52 kilometrekareyi bile kamulaştıramadık. Kamulaştırılabilen bölümün parasını da devlet ancak taksit taksit ödeyebildi." dedi.


Devlet Bakanı Tüzmen, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Muhammed Bin Raşid el Maktum'un İstanbul'da yapmayı düşündüğü; ancak yargı engeline takılan 'Dubai Kuleleri' ile ilgili de açıklamada bulundu. Türkiye'nin çıkarına olan konularda yargının ikna edilmesi gerektiğini söyleyen Devlet Bakanı, bu tarz kararların kendi içinde tutarlılığı olabileceğini; ancak Türkiye'nin imajı ve ekonomi açısından sorun oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında 8 yılı aşan serbest ticaret anlaşması görüşmeleri bir türlü tamamlanamadı. Üye ülkelerin topu birbirlerine atarak vakit geçirdiğini belirten Devlet Bakanı Tüzmen, işin arkasında üçüncü ülkeler olduğunu iddia etti. Burada arka planda İngiltere var, Kuzey Afrika'da ise bir diğeri. "Zamanında buraların sınırları çizilirken kimin kimle ticaret yapacağı da konuşulmuş." diyen Bakan, Fas, Tunus ve Mısır'la sabırla yürütülen müzakerelerin ardından atılan imzaların burası için de örnek niteliği taşıdığını belirtti.
 
SALİH BOZTAŞ


Geri Dön