Körfez'in ulusal varlık fonları yön arayışında!
Dünyanın kaygan finansal zemininde Körfez ülkelerinin Ulusal Varlık Fonları da“Sovereign Wealth Funds” yön arayışında
Fonları tedirgin eden dünya finansal sistemini kendisi de yön arayışında ve yerleşik kapitalizm sorgulanıyor. Mevut düzenin tüm finansal kurum ve kuruluşlarının tahtı sallanıyor. Para sahiplerinde “kaygı/endişe” var. Moskova, Pekin, Londra, Washington, New York, Dubai, Riyad, Ankara gibi güç merkezi şehirlerde ışıklar gecenin öteki yüzünde de sönmüyor. “Tek Dünya Devleti” peşinde koşan “aileler” ile bu başkentlerdeki karşı çıkan güçler arasında ciddi bir mücadele var.
IMF başkanı Christine Lagarde “Dünya ölçeğinde finansal sistem güçsüz ve gelişmiş ülkeler yeterince güven üretemiyor” diyor. Almanya Başbakanı Angele Merkel ise, “Piyasanın halka hizmet etmediğini, çoğunluğu göz ardı ederek birkaç kişinin zengin olmasını sağladığını”, Fransa Cumhur başkanı François Hollande’a ise “Zenginlere yüksek vergi” diyor.
Mevcut düzenin dinamiklerini değiştirmek için Çin ve Rusya dünyadaki fon hareketlerine yön gösteren kredi derecelendirme kuruluşlarına (Fitch, S&P ve Moody’s ) alternatif yeni bir derecelendirme kuruluşu için hareket geçiyor. Bu çerçevede Çin’den Dagong, Moskova’dan Rusrating, ve ABD’den Egan-Jones “Universal Credit Rating” adında yeni bir derecelendirme şirketi kuruyor. Bu kuruluşun notları Körfezin fonlarının yönlenmesinde daha etkili olabilir.
Bahreyn, Katar, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol ve doğal gaz birikimlerini değerlendirmek için kurulan Ulusal Varlık Fonları “Sovereign Wealth Funds” 14 adettir. Bu fonlardan en büyüğü Birleşik Arap Emirlikleri’nd 1976 yılında kurulan Abu Dhabi Investment Authority’nin varlığı 627 milyar dolardır. The Sovereign Wealth Fund Institute’nin 30 Ekim 2012 tarihi kayıtlarına göre 14 fonun toplam büyüklüğü ise yaklaşık 1 trilyon 778 Milyar ABD Doları civarındadır. Dünyadaki Ulusal Varlık Fonlarının toplam değeri ise 5 trilyonun biraz üzerindedir.
Körfez Fonlarının listesi.